Poldermama

Cursus: hoe pik ik een terrasje met 2 kleine kinderen

Een paar weken geleden slenterden we op een zonnige zaterdagmiddag door Middelburg. Ik kreeg er echt zo’n vakantiegevoel van. Er was markt, er klonk muziek, ik zag allemaal leuke winkeltjes. Maar……. ik liep er met mijn gezinnetje. En eerlijk is eerlijk, dat maakt zo’n zonnige middag toch net iets meer een uitdaging als dat je met zijn tweetjes bent.

Met twee kleintjes is het begrip terrasje pakken toch net iets anders. Want je kunt nu eenmaal niet überrelaxt neerstrijken en vol overgave in gesprek raken. Er zijn namelijk kinderen om in de gaten te houden. Kinderen die niet zo maar een uurtje of wat braaf op hun stoel blijven zitten om nog braver hun appelsapje op te drinken. Tenminste: de mijne niet……. En dat is iets wat even wennen is, maar de strijd aangaan levert nu eenmaal niets op. Dus het is nu mijn werkelijkheid om hier mee te dealen.

Maar…… dit wil niet zeggen dat het onhaalbaar is! Want ik hou best van een terrasje op zijn tijd. Liefst zodat ik ook ongestoord even kan zitten en chillen. Alleen je moet wat aanpassingen doen. middelburg terrasje speelplek

Een speelplek

Het klinkt weinig romantisch, maar een speelplek bij een terras doet wonderen. Nu denk je meteen aan die standaard pannenkoekenrestaurants met megaspeeplek. Maar dat hoeft heus niet, maar een of ander bouwsel voldoet prima. Zo stond er in Middelburg een kunstwerk tegenover het terras. Ik heb geen idee of het bedoeld was om op te klimmen, maar alle kinderen maakten er gretig gebruik van.

Maar voel je niet bezwaard om gewoon zo af en toe eens naar zo’n kindvriendelijke plek te gaan. Hartstikke tof voor je kids en daardoor relaxed voor jou.

Hapjes en drankjes

Die zijn natuurlijk overal te verkrijgen, maar er zijn een heleboel dingen die kinderen echt niet lekker vinden. Vind een plek waar er keuze is uit kindvriendelijke drankjes en zet je eventuele principes m.b.t. suiker aan de kant. Laat je kind zelf een keuze maken, dan genieten ze er nog intenser van en kunnen ze daardoor ook langer aan tafel blijven zitten.

Hetzelfde geldt voor de hapjes. Als je wilt dat je kinderen langer bij je aan tafel blijven zitten bestel dan, liefst net iets na de drankjes ook wat te knabbelen. Een punt taart is vaak wat groot, maar wat borrelhapjes doen het altijd goed. 

Interactie

Het is gaaf om je kinderen te betrekken bij je terraservaring. Zo zullen zij het begrip ‘terrasje pikken’ leuk gaan vinden. Als jullie als ouders altijd maar samen zitten te bomen en je kinderen het zelf mogen uitzoeken, dan zal het ze snel gaan vervelen. Of juist niet, maar dan moet jij waarschijnlijk continue in de opletmodus omdat je niet weet wat ze gaan doen.

Denk hierbij aan simpelen dingen als: een smaakspelletje bij de hapjes. Proef iets wat je nog nooit gegeten hebt en vertel aan de anderen hoe het smaakt en wel cijfer je het geeft. Of omschrijf wat je eet voor een Marsmannetje: hoe ruikt het, hoe ziet het eruit, hoe proeft het. Speel ik zie, ik zie. Bedenk verhalen over mensen die voorbij lopen en ga zo maar door. 

GEEN hulpmiddelen

Laat de telefoon in de tas en de iPad thuis. Als je ze bij je hebt zul je ze eerder inzetten en zullen je kinderen er sneller aan wennen. De combinatie terras – telefoon is dan snel gemaakt. De volgende keer zullen ze er sneller om zeuren. Een apparaat ontneemt je de kans om je kinderen de toffe ervaring van op een terrasje zitten mee te geven. En ja, daar hoort soms ook even wat verveling bij. Jij hebt je lief toch ook niet continue wat te vertellen? Stiltes horen erbij en dat moeten kinderen ook gewoon leren.

Mindset

Ga je naar een terrasje om even echt relaxt te gaan zitten? Wees realistisch van tevoren: gaat dat lukken met je kinderen? Stel je verwachtingen bij. Leg de lat niet te hoog, dan wordt het voor iedereen een leuke ervaring. En dan kun je nog eens gaan!

Wat vind jij het moeilijkst als je met je gezin een terrasje pakt? Heb je een gouden tip?

Similar posts
  • Afscheid nemen van de baby- en dreumestijd Zoals ik gisteren al schreef wordt mijn lieve, kleine boef komend weekend 3 jaar. Dan is zijn baby- en dreumestijd echt voorbij. Hoewel kinderen natuurlijk altijd groeien en ze altijd groter worden, vind ik dit nu wel een mijlpaal. Toen ons dametje drie werd vond ik dat niet zo bijzonder. Het is zo een tussenin [...]
  • 10x Toffe cadeau’s voor een 3-jarige! Mijn kleine boef wordt binnenkort al weer drie jaar. DRIE JAAR! Lekker cliché, maar man de tijd vliegt echt voorbij. Alleen daar gaat deze blog niet over. Het gaat over de cadeau’s voor een driejarige. Want wat geef je een jongen die drie wordt? Ik vind het een lastige leeftijd. Bij ons dametje konden we [...]
  • Hoe ga je om met peuter boosheid? Herken je dat? Dat elke keer voordat je kind een groeispurt maakt (of een sprongetje, zo je wilt) het echt zo ongeveer de hel is in huis? Ze willen in zo’n periode vaak allerlei dingen die ze nog (net) niet kunnen en dat is hartstikke frustrerend. Zowel voor je kind als voor jou als ouder. [...]
  • 6x Date night voor het komende jaar Elke maand minimaal 1x samen op pad, zonder de kinderen dus, dat is ONS goede voornemen. Afgelopen jaar is dit namelijk vrijwel niet voorgekomen. Omdat, ja, omdat……? Wie het weet mag het zeggen. Vaak doordat het als laatste op het to-do-lijstje staat en er altijd wel weer iets anders tussen komt.  Het stomme is, ik [...]
  • Een oppas: whoeah SPANNEND! Vorig jaar, ergens in het voorjaar, beloofde ik aan mijn lief dat ik een oppasmeisje zou gaan zoeken. Het was tijd voor af en toe en avondje samen, zonder kinderen. We hadden besloten dat we dat veel te weinig deden en hadden al lang, lang geleden geconcludeerd dat zulk soort dingen van levensbelang zijn voor [...]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Poldermama in het kort

Ik ben Iris! Welkom op mijn blog. Hier krijg je een eerlijk inkijkje in mijn leven als poldermama. Ik deel momenten met je die hilarisch, leuk en herkenbaar zijn, maar wel met een nuchtere 'touch'. Ook deel ik dingen die je dag opvrolijken en aanraders voor van alles. Ga even zitten, lees mee en geniet!

Ik ben Iris! Welkom op mijn blog. Hier krijg je een eerlijk inkijkje in mijn leven als poldermama. Ik deel momenten met je die hilarisch, leuk en herkenbaar zijn, maar wel met een nuchtere 'touch'. Ik hou van het buitenleven, actief bezig zijn en gezond eten. Ga even zitten, lees mee en geniet! Lees meer