Poldermama

Bijentoer bij de Fruitheerlijkheid

Vaak zit je als ouder te bedenken wat nu echt een leuk uitje is om te gaan doen op een gewone zaterdag of een keer door de week als het lekker weer is. Als eerste komen dan de grote parken in je op zoals de dierentuin of parken als de Efteling, Toverland of Monkeytown. Maar dat zijn veelal de duurdere uitjes waarbij het ook vaak enorm druk is. In de meivakantie gingen we voor €2,50 een hele ochtend de natuur in op jacht naar insecten en bijen. We volgden een bijentoer/insectentoer. Hoe we daar bij kwamen?

Omdat standaard uitjes steeds duurder worden, ga ik steeds vaker op zoek naar kleine uitjes in de buurt van waar in woon. En dan niet standaard de kinderboerderij. Er is nog veel meer te ontdekken, alleen daar moet je wat meer je best voor doen. De uitjes die ik bedoel hebben vaak een educatief karakter en kosten weinig tot geen geld. Vandaag neem ik je mee naar landwinkel de Fruitheerlijkheid in Papendrecht zo’n plek waar zulk soort activiteiten plaats vinden.

Landwinkel de Fruitheerlijkheid

Landwinkel de Fruitheerlijkheid zit onderaan een dijk in Papendrecht, langs de Merwede. Een stukje platteland in de stad eigenlijk. Er is een boomgaard waar ze op natuur- en milieuvriendelijke wijze diverse soorten fruit telen en die verwerken tot ambachtelijke producten die ze weer verkopen in hun landwinkel. Maar de Fruitheerlijkheid is veel meer dan alleen een landwinkel waar ze groente, fruit en andere lokale producten verkopen. Ze hebben er naast hun eigen boomgaard/fruitbedrijf, een ponystal met een ponyplus rijschool (waar rijlessen en omgangslessen met pony’s worden georganiseerd) en heel veel andere boerderijdieren om te aaien, een brouwerij, een hooizolder (vergader/feestlocatie), een heerlijk terras en dus ook een bijenstal. Deze bijenstal is in ontwikkeling en daar hoort ook een educatief centrum bij waar ze dus regelmatig activiteiten organiseren.

Bij de Fruitheerlijkheid organiseren ze regelmatig activiteiten, zoals knutselmiddagen en workshops. Zowel voor kinderen als volwassenen. Voor kinderen is er in de vakanties altijd wat te doen. Zoals knutselen op de hooizolder of spelletjes in de boomgaard. Maar ook bijzondere activiteiten zoals wandelingen in samenwerking met de natuur- en vogelwacht. De eerst volgende keer dat er een wandeling is, is in de zomervakantie, op 15 augustus. Namelijk een zintuigenroute door de boomgaard. 

Bijen- en insectentoer

In de meivakantie was er dus een bijen- en insectentoer voor basisschoolkinderen. Nu is ons dametje dat officieel nog niet, maar ze is wel gefascineerd door bijen en honing. Dat kan ook haast niet anders als je vader de jongste imker van Nederland is geweest natuurlijk! Dus samen gingen ze op pad. 

Er was een hartelijk welkom met lekkere sappen uit de landwinkel en daarna gingen de kinderen in groepjes op pad met een vrijwilliger van de natuur- en vogelwacht. Kaplaarzen aan en gaan met die banaan. Ze maakten een wandeling door de boomgaard waarbij er bij vaste stops wat werd verteld of werd gedaan. Zo werd er bijvoorbeeld aan een struik geschud waar ze een wit laken onder hadden gelegd waardoor de kinderen konden kijken welke dieren er eigenlijk in een struik zitten. Ook mochten ze stenen optillen waardoor ze weer hele andere insecten tegen kwamen. Ze brachten ook een bezoekje aan de bijenstal. Binnen in het educatieve centrum kregen ze nog meer uitleg over de bijenkorf en konden ze bijvoorbeeld een raat aanraken en nog een filmpje kijken.  

Ons dametje vond het reuze interessant, al waren sommige dingen voor haar nog wel wat te moeilijk. Ook is ze nog niet zo assertief als de wat oudere kinderen, waardoor ze vaak achteraan stond en het niet zo goed kon zien. Gelukkig was de man van de rondleiding hier alert op en leerde ze zelf ook wel naarmate de tocht vorderde. Ze kwam in elk geval vol verhalen en een potje verse honing weer thuis. Een hele ochtend plezier voor maar €2,50!

Aanrader?

Ja! Een uitje als dit, kleinschalig en met een educatief karakter is voor kinderen heel erg leuk! Ze zijn lekker buiten, kunnen lekker banjeren en zijn actief betrokken bij wat ze zien/voelen/horen/leren. Ook jij als ouder kunt soms zelfs nog wat bijleren! Om de prijs hoef je het niet te laten en je kunt meteen lekkere en gezonde producten meenemen uit de landwinkel. 

Hoe vind je zulk soort uitjes? Lees de lokale krant! Daarin worden vaak zulk soort activiteiten genoemd en daardoor hoef je nooit echt ver te rijden. Wij werden door mijn zusje getipt hierover en daar was ik erg blij mee. Zo zie je maar, zelf om de hoek vind je vaak de meest leuke uitjes! Gewoon je ogen goed open houden.

En woon je in de buurt van Papendrecht? Kijk op de site van de Fruitheerlijkheid wanneer ze iets leuks op de planning hebben staan of ga eens langs voor een heerlijk bakkie en taartje, lekker op het terras. Terwijl je kind zich vermaakt bij de beesten. Veel plezier!

Ben jij wel eens met je kinderen naar een educatief uitje geweest?

 

 

Similar posts
  • Afscheid nemen van de baby- en dreumestijd Zoals ik gisteren al schreef wordt mijn lieve, kleine boef komend weekend 3 jaar. Dan is zijn baby- en dreumestijd echt voorbij. Hoewel kinderen natuurlijk altijd groeien en ze altijd groter worden, vind ik dit nu wel een mijlpaal. Toen ons dametje drie werd vond ik dat niet zo bijzonder. Het is zo een tussenin [...]
  • 10x Toffe cadeau’s voor een 3-jarige! Mijn kleine boef wordt binnenkort al weer drie jaar. DRIE JAAR! Lekker cliché, maar man de tijd vliegt echt voorbij. Alleen daar gaat deze blog niet over. Het gaat over de cadeau’s voor een driejarige. Want wat geef je een jongen die drie wordt? Ik vind het een lastige leeftijd. Bij ons dametje konden we [...]
  • Hoe ga je om met peuter boosheid? Herken je dat? Dat elke keer voordat je kind een groeispurt maakt (of een sprongetje, zo je wilt) het echt zo ongeveer de hel is in huis? Ze willen in zo’n periode vaak allerlei dingen die ze nog (net) niet kunnen en dat is hartstikke frustrerend. Zowel voor je kind als voor jou als ouder. [...]
  • 6x Date night voor het komende jaar Elke maand minimaal 1x samen op pad, zonder de kinderen dus, dat is ONS goede voornemen. Afgelopen jaar is dit namelijk vrijwel niet voorgekomen. Omdat, ja, omdat……? Wie het weet mag het zeggen. Vaak doordat het als laatste op het to-do-lijstje staat en er altijd wel weer iets anders tussen komt.  Het stomme is, ik [...]
  • Een oppas: whoeah SPANNEND! Vorig jaar, ergens in het voorjaar, beloofde ik aan mijn lief dat ik een oppasmeisje zou gaan zoeken. Het was tijd voor af en toe en avondje samen, zonder kinderen. We hadden besloten dat we dat veel te weinig deden en hadden al lang, lang geleden geconcludeerd dat zulk soort dingen van levensbelang zijn voor [...]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Poldermama in het kort

Ik ben Iris! Welkom op mijn blog. Hier krijg je een eerlijk inkijkje in mijn leven als poldermama. Ik deel momenten met je die hilarisch, leuk en herkenbaar zijn, maar wel met een nuchtere 'touch'. Ook deel ik dingen die je dag opvrolijken en aanraders voor van alles. Ga even zitten, lees mee en geniet!

Ik ben Iris! Welkom op mijn blog. Hier krijg je een eerlijk inkijkje in mijn leven als poldermama. Ik deel momenten met je die hilarisch, leuk en herkenbaar zijn, maar wel met een nuchtere 'touch'. Ik hou van het buitenleven, actief bezig zijn en gezond eten. Ga even zitten, lees mee en geniet! Lees meer