Poldermama

Pimp my caravan #2: verven, verven en nog meer verven

In de eerste blog over het pimpen van onze caravan kon je lezen wat voor voorwerk je moet verrichten om überhaupt aan de slag te kunnen gaan met verven. Maar als dat eenmaal gedaan is kun je aan de slag. Vandaag neem ik je mee in de wereld van de verf! Ik dacht behoorlijk wat te weten over verven, maar helaas. Ook dacht ik dat internet je bij alles goed kan helpen, maar helaas voor de tweede keer. Oftewel, de verfwereld is er een waar ik heel veel over heb geleerd en die kennis deel ik graag met jullie.

Grondverf en/of primer?

Op internet staat echt overal dat je, als je je caravan wilt verven, je primer moet gebruiken, op waterbasis. Dat nam ik dan maar aan en ik toog naar de kluswinkel. Ik legde de situatie uit, las mijn boodschappenbriefje voor en kreeg een bak met grondverf mee. Eenmaal bezig was ik helemaal niet tevreden over die grondverf! Ik vond dat hij niet goed pakte en dus ging ik weer terug naar internet.

Ik had wel gelezen dat ik primer moest hebben. Maar lieve mensen, inmiddels weet ik dit:

 1. primer is geen grondverf
 2. grondverf kan daarentegen wel primer heten (primer is nm. Engels voor grondverf)
 3. primer is dus niet altijd primer

Om het makkelijk te houden voor de leek, haha! Ik snapte het niet meer en omdat de grondverf niet goed leek te pakken toog ik naar De Verfwinkel. Nog nooit van gehoord, maar toen ik bij de bouwmarkt stond en deze winkel zag dacht ik: daar moet ik denk ik naar toe voor verfadvies. Het bleek een gouden zet!

Het is een winkel waar o.a. schilders ook hun verf halen. Waar merken als Histor en Flexa doorgaan voor een B-merk. Dus…….. Maar, ik kreeg er echt supergoede tips! Werd er heel geduldig en vakkundig geholpen. Kreeg uitleg over alles. Oftewel: topwinkel en topservice! Wat ik te weten ben gekomen over primer en verf, dat deel ik graag met jullie. 

Wat is het verschil tussen grondverf en primer?

Primer is een speciaal soort verf die je gebruikt om muren voor te behandelen zodat de verf beter hecht. Grondverf doet dat ook, maar dat is een universele verf. Primers zijn speciaal gemaakt voor diverse soorten ondergrond en zorgen voor een veel betere hechting dan grondverf. Je hebt primers voor heel veel ondergronden, je moet dus op zoek naar een speciaal soort primer voor kunststof ondergronden. Laat je goed adviseren wat je nodig hebt! 

primer verven

Deze primer en muurverf van het merk Drost gebruikten wij.

Bezuinig niet op je primer, deze is echt essentieel voor een mooi resultaat. Ga niet voor Histor of Flexa, maar voor echte schildersmerken. Sigma is de beste, en dus ook de duurste, maar er zijn genoeg andere merken die heel goed zijn. Wij gebruikten bovenstaande primer en muurverf van het merk Drost. Het blik van 2,5 liter was ruim voldoende om de caravan te voorzien van 1 laag primer. Schrik niet van het feit dat de primer heel erg doorzichtig is, dit maakt niets uit voor de hechting van de verf. 

Verf op waterbasis of terpentine basis?

Een echte schilder mag binnenshuis nooit verf gebruiken op terpentine basis vanwege de gezondheid. Waarom zou je dat dan zelf wel willen? Beide soorten verf leveren een identiek mooi resultaat. Dus kies daarom op waterbasis gedragen verf. Anders ga je echt onderuit in je kleine caravannetje met de dampen die vrij komen.

Drogen

Het fijnste is als je kunt verven als het buiten een aangename temperatuur is. Dan droogt je verf het beste. Onder de 10 graden droogt je verf zo belabberd op dat je dit beter niet kunt doen. Zeker verf op waterbasis zal dan, hoe dun je het ook aanbrengt, blijven uitlopen, waardoor je overal ‘druipers’ op je muur zal zien. Om dit te voorkomen kun je als het kouder is een kacheltje in je caravan aanzetten.  

caravan primer

Zo zag de caravan er uit na 1 laag primer.

Primer heeft ongeveer 2 weken nodig om echt goed op te drogen. Dan is hij helemaal uitgehard en geschikt om over heen te verven. Denk dus niet te snel dat de onderlaag al droog is. Dit zal resulteren in verf die heel makkelijk met een nagel of met een keer stoten van de muur af komt.

Muurverf of lak?

Lak geeft het mooiste resultaat, dat staat als een paal boven water. Maar voor echt goede lak betaal je de hoofdprijs. Toen ik hoorde dat de 2,5 liter pot €122 kostte, haakte ik wel af. Het is tenslotte wel ‘maar’ een caravan. Gelukkig had de man in de verfwinkel nog hele goede andere opties. Je kunt voor goedkopere lak gaan van Histor of Flexa, maar je kunt ook muurverf gebruiken. Deze wordt iets matter dan lak, maar zeker niet minder mooi! 

Het kan echt gewoon en dekt ook prima. Feit is wel dat we over de normale grondverf maar 2x hoefden te verven en over de primer 3x. Dit komt omdat de grondverf van zichzelf veel dekkende is dan primer, echter de primer zorgt er wel voor dat de verf veel beter hecht. Voor lak geldt hetzelfde verhaal, met lak ben je ook niet met een laag klaar met verven. 

Rollers

Zorg dat je de juiste rollers hebt! Gebruik het liefste viltrollers. Deze hebben een kleine structuur waardoor de verf beter blijft zitten op de gladde oppervlakten in de caravan. Gladde rollers kun je NIET gebruiken vertelde de man in de verfwinkel mij. Grove structuur rollers zorgen ervoor dat het verven moeilijk gaat en de verf moeilijk pakt. En bij koelere temperatuur zorgen grove rollers voor druipers op je muren!

Qua maat rollers: gebruik niet te grote rollers, want zo veel grote oppervlakten zijn er niet. Je kunt beter investeren in middellange en korte rollers voor alle kleine hoekjes en stukjes. Ook heb je een goede kwast nodig. Bezuinig hier ook niet op, want er zijn veel hoekjes die je met een kwast zult moeten doen. Koop dus een kwast die geen haren verliest! 

Inmiddels is onze hele caravan, na 3 weekenden, wit van binnen!!! Het is echt supermooi geworden. De toekomst zal ons leren welke ondergrond het beste resultaat oplevert. Een slaapcabine heeft grondverf als ondergrond, de rest van de caravan primer. Maar…..al het werk was het zeker waard, want ik ben zo blij met het resultaat!

Volgende keer meer over het beplakken van onderdelen in je caravan!

 

 

Similar posts
 • Afscheid nemen van de baby- en dreumestijd Zoals ik gisteren al schreef wordt mijn lieve, kleine boef komend weekend 3 jaar. Dan is zijn baby- en dreumestijd echt voorbij. Hoewel kinderen natuurlijk altijd groeien en ze altijd groter worden, vind ik dit nu wel een mijlpaal. Toen ons dametje drie werd vond ik dat niet zo bijzonder. Het is zo een tussenin [...]
 • 10x Toffe cadeau’s voor een 3-jarige! Mijn kleine boef wordt binnenkort al weer drie jaar. DRIE JAAR! Lekker cliché, maar man de tijd vliegt echt voorbij. Alleen daar gaat deze blog niet over. Het gaat over de cadeau’s voor een driejarige. Want wat geef je een jongen die drie wordt? Ik vind het een lastige leeftijd. Bij ons dametje konden we [...]
 • Hoe ga je om met peuter boosheid? Herken je dat? Dat elke keer voordat je kind een groeispurt maakt (of een sprongetje, zo je wilt) het echt zo ongeveer de hel is in huis? Ze willen in zo’n periode vaak allerlei dingen die ze nog (net) niet kunnen en dat is hartstikke frustrerend. Zowel voor je kind als voor jou als ouder. [...]
 • 6x Date night voor het komende jaar Elke maand minimaal 1x samen op pad, zonder de kinderen dus, dat is ONS goede voornemen. Afgelopen jaar is dit namelijk vrijwel niet voorgekomen. Omdat, ja, omdat……? Wie het weet mag het zeggen. Vaak doordat het als laatste op het to-do-lijstje staat en er altijd wel weer iets anders tussen komt.  Het stomme is, ik [...]
 • Een oppas: whoeah SPANNEND! Vorig jaar, ergens in het voorjaar, beloofde ik aan mijn lief dat ik een oppasmeisje zou gaan zoeken. Het was tijd voor af en toe en avondje samen, zonder kinderen. We hadden besloten dat we dat veel te weinig deden en hadden al lang, lang geleden geconcludeerd dat zulk soort dingen van levensbelang zijn voor [...]

2 commentaren

 1. Motex Motex
  24 maart 2017    

  Wauw wat een goede uitleg! Dank dasrvoor. Ben heel benieuwd naar hoofdstuk beplakken van onderdelen. Ik denk dat ik een stuk ga behangen en of ook deur stickers wil gaan gebruiken. Alsof het een oude deur is.

 2. 24 april 2017    

  Bedankt voor de uitleg, mijn caravan is zojuist weer van stal gehaald. Tijd om hem even op te knappen.. Petra

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Poldermama in het kort

Ik ben Iris! Welkom op mijn blog. Hier krijg je een eerlijk inkijkje in mijn leven als poldermama. Ik deel momenten met je die hilarisch, leuk en herkenbaar zijn, maar wel met een nuchtere 'touch'. Ook deel ik dingen die je dag opvrolijken en aanraders voor van alles. Ga even zitten, lees mee en geniet!

Ik ben Iris! Welkom op mijn blog. Hier krijg je een eerlijk inkijkje in mijn leven als poldermama. Ik deel momenten met je die hilarisch, leuk en herkenbaar zijn, maar wel met een nuchtere 'touch'. Ik hou van het buitenleven, actief bezig zijn en gezond eten. Ga even zitten, lees mee en geniet! Lees meer