Poldermama

Campinglife: een seizoensplaats, hoe werkt dat?

Het was een mooi idee: met de caravan een seizoen op een camping in Zeeland staan. En nu we al twee weekenden zijn geweest weet ik: dat is het ook. Maar het is niet een gevalletje mailtje sturen en klaar. Daar had ik me wel echt in vergist. Mooie plannen vergen echt wel wat voorbereiding, daarom neem ik jullie vandaag mee in de wereld van de seizoensplaatsen. 

campinglife seizoensplaatsHet vinden van een seizoensplek op een camping

Bij een seizoensplaats denk je al snel aan van die compleet ingerichte caravans en voortenten. Met koelkasten, TV’s, schotels, tuinsets en weet ik wat al niet meer. Aan oude stelletjes met fakkels in hun ‘voortuintje’, vlaggetjes op hun voortent en bloembakken voor hun tentje. En ik kan je vertellen: dat is ook zo. De buren op de camping waar bij staan hebben allemaal hun voortent ingericht alsof het hun huiskamer is en ik verbaas me er nu al twee weekenden lang over wat ze allemaal wel niet mee hebben genomen.

Maar deze mensen zijn doorgewinterde seizoensplek kampeerders. Ze staan vaak al jaren achtereen op dezelfde camping en staan een mooi plekje dus ook niet zo maar af. Ze genieten ervan en verlengen dus hun plekje elk jaar. Dat is dus het eerste en grootste obstakel: een plekje vinden. Want die zijn schaars. Waar wij als kampeerder vaak na een week weer door gaan naar de volgende plek omdat we het gezien hebben en als ik het zo bekijk dus ook elk seizoen op een nieuwe plek zou kunnen staan, doen seizoensplekhouders dat dus niet. En er tussen komen is een hele onderneming. 

Wij bedachten pas ergens eind oktober/begin november dat we een plekje wilden het volgende seizoen. Dat is dus rijkelijk laat. Beter is het om dat aan het einde van de zomer te doen. Richting het einde van het seizoen (meestal rond 1 oktober), is vaak bekend wie blijft en wie niet. seizoensplaats tent caravan camping

Check de camping waar je een plekje krijgt

Je wilt niet weten hoeveel campings ik heb gebeld en gemaild en allemaal waren ze vol! En degene die nog wel plekjes hadden vond ik te groot, te duur of te druk met animatie en vermaak. Bedenk dus van tevoren goed wat je wilt (luxe, animatie, afstand tot….) en hoeveel je er aan uit wilt geven. Plekken variëren van alles tussen de €1400 en €2500. Gelukkig bestaan er ook intens veel mini- en boerencampings en vond ik daar uiteindelijk nog een plekje. Geregeld zou je zeggen!

Maar nee, op een minicamping willen de eigenaren natuurlijk wel weten wie er op hun camping komt staan en of dat een beetje past bij hun camping en de andere gasten. Dus we gingen op een soort visitatie bij de eigenaren. Maar toch gek dat het niet bij mezelf was opgekomen om een keer te gaan kijken op de camping waar we een behoorlijke tijd van het jaar gaan doorbrengen. Dat is dus meteen een goede tip: ga kijken op die camping! Hoe is het sanitair, hoe groot zijn de plekken, hoe zit het met de speeltuintjes, is het echt zo dicht bij de zee als ze schrijven en ga zo maar door. 

Je seizoensplek inrichten

Uiteindelijk komt het punt dat het is gelukt! Joehoe! Je hebt een plekje kunnen bemachtigen. Maar dan….. Wij dachten echt wel wat verstand te hebben van kamperen. Maar toch waren we met het opzetten van de voortent bij onze caravan een hele middag bezig. Dank u dat er internet is, want tegen 10 zakken met verschillende onderdelen van 4 zakken met stokken konden onze hersens echt niet op. Het bleek een dubbele voortent met dubbele uitbouw en luifel te zijn, uhm, ok…… Niet dat wij het erg vinden om hiermee te puzzelen, maar mensen, ken jezelf. Is dit een relatiekiller, bereid je er dan op voor! 

Maar wat leg je een heel seizoen in een voortent? Geen normaal doek, waar tijdens een zomervakantie na een week de grassprietjes al door omhoog groeien. We hoorden dat seizoensplekhouders daar vaak een vlonder inleggen. En later las ik dat ze daar serieus vaak vloerbedekking op leggen (!). Gelukkig konden we een vlonder overnemen, maar anders is dit wel nog een serieuze extra kostenpost (en kluspost). Want je moet er hout voor kopen om een frame te maken en platen voor er op. Als je het moet kopen ben je zeker €150 kwijt en moet je wel een handige vent hebben. Wij hebben het normale grondzeil op de vlonder gelegd en vinden dit goed genoeg, maar wie weet wat er nog gebeurd deze zomer. 

De finishing touch

Om maar wel een beetje bij de seizoensplekhouders te horen heb ik de gordijntjes opgehangen (wat ik nog nooit van mijn leven heb gedaan in onze vouwwagen). En we hebben onze ligstoelen maar meegenomen, maar daar blijft het wel bij. Verder zit het echt kamperen nog in mijn bloed dan het seizoensplek-kamperen. Want ja, ik ga gewoon koken in de caravan en hoef dus geen extra buitenkeuken in mijn voortent. En we hebben gewoon onze campingtafel neergezet met de klapstoelen, dat zit prima. Ik heb geen complete tuinset nodig. En ook geen TV, of juist al helemaal geen TV. Ik kom daar voor mijn rust, dus mijden we juist electronica daar.

Dus of ik er ooit echt bij ga horen? Geen idee, maar na twee weekenden met volop zon weet ik wel: het is heerlijk om zo’n plek te hebben! En ik weet ook: het is totaal onbelangrijk hoe je je tijd daar doorbrengt, als je het zelf maar prima vind.

Wat vind jij een must om bij je te hebben als je gaat kamperen?

Similar posts
 • Afscheid nemen van de baby- en dreumestijd Zoals ik gisteren al schreef wordt mijn lieve, kleine boef komend weekend 3 jaar. Dan is zijn baby- en dreumestijd echt voorbij. Hoewel kinderen natuurlijk altijd groeien en ze altijd groter worden, vind ik dit nu wel een mijlpaal. Toen ons dametje drie werd vond ik dat niet zo bijzonder. Het is zo een tussenin [...]
 • 10x Toffe cadeau’s voor een 3-jarige! Mijn kleine boef wordt binnenkort al weer drie jaar. DRIE JAAR! Lekker cliché, maar man de tijd vliegt echt voorbij. Alleen daar gaat deze blog niet over. Het gaat over de cadeau’s voor een driejarige. Want wat geef je een jongen die drie wordt? Ik vind het een lastige leeftijd. Bij ons dametje konden we [...]
 • Hoe ga je om met peuter boosheid? Herken je dat? Dat elke keer voordat je kind een groeispurt maakt (of een sprongetje, zo je wilt) het echt zo ongeveer de hel is in huis? Ze willen in zo’n periode vaak allerlei dingen die ze nog (net) niet kunnen en dat is hartstikke frustrerend. Zowel voor je kind als voor jou als ouder. [...]
 • 6x Date night voor het komende jaar Elke maand minimaal 1x samen op pad, zonder de kinderen dus, dat is ONS goede voornemen. Afgelopen jaar is dit namelijk vrijwel niet voorgekomen. Omdat, ja, omdat……? Wie het weet mag het zeggen. Vaak doordat het als laatste op het to-do-lijstje staat en er altijd wel weer iets anders tussen komt.  Het stomme is, ik [...]
 • Een oppas: whoeah SPANNEND! Vorig jaar, ergens in het voorjaar, beloofde ik aan mijn lief dat ik een oppasmeisje zou gaan zoeken. Het was tijd voor af en toe en avondje samen, zonder kinderen. We hadden besloten dat we dat veel te weinig deden en hadden al lang, lang geleden geconcludeerd dat zulk soort dingen van levensbelang zijn voor [...]

3 commentaren

 1. 21 april 2017    

  Ik vind het interessant om dit te lezen. Ik ken het fenomeen niet persoonlijk, maar we hebben wel eens via marktplaats een week een caravan van iemand gehuurd die een seizoensplaats had.
  Vlijtig Liesje onlangs geplaatst…Maaltijd laten bezorgen wordt steeds gewoner!My Profile

 2. 22 april 2017    

  Heerlijk je eigen ‘vakantievilla’ om je even te ontrekken van de dagelijkse sleur. Mijn schoonouders hebben al jaren een seizoensplek. En inderdaad daar bouw je eigenlijk in 2 dagen een compleet onderkomen die weer en wind moet doorstaan..

 3. 30 november 2017    

  Wat een werk is het toch zo een voortent opzetten en indelen. gelukkig heb ik een bedrijfje wat dit voor mij doet.
  Daans be service uit Nieuwkoop laat ik al 4 jaar onze voortent opbouwen. Echt een aanrader!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Poldermama in het kort

Ik ben Iris! Welkom op mijn blog. Hier krijg je een eerlijk inkijkje in mijn leven als poldermama. Ik deel momenten met je die hilarisch, leuk en herkenbaar zijn, maar wel met een nuchtere 'touch'. Ook deel ik dingen die je dag opvrolijken en aanraders voor van alles. Ga even zitten, lees mee en geniet!

Ik ben Iris! Welkom op mijn blog. Hier krijg je een eerlijk inkijkje in mijn leven als poldermama. Ik deel momenten met je die hilarisch, leuk en herkenbaar zijn, maar wel met een nuchtere 'touch'. Ik hou van het buitenleven, actief bezig zijn en gezond eten. Ga even zitten, lees mee en geniet! Lees meer