Poldermama

Ik ben dus die moeder zonder snoepjes in huis……

Mijn dochter heeft al een heel aantal speeldates achter de rug sinds ze vorig jaar is gestart in groep 1. Maar vlak voor de vakantie was daar de eerste keer dat er een vriendinnetje kwam spelen die haar verbazing niet onder stoelen of banken stak dat wij geen snoep in huis hadden. 

snoeppot kinderen tussendoortje

Fruit en nootjes of snoep?

Voor mij en mijn kinderen is het de normaalste zaak van de wereld dat er geen snoep in huis is. We eten als 4-uurtje altijd fruit en nootjes. Heel soms heb ik wel eens wat gezond snoep in huis, zoals bijvoorbeeld fruitrolletjes van de markt of fruitreepjes van Zonnatura. Maar die zijn voor af en toe, in de brooddoos, als verrassing of als er iets bijzonders is. Ik vind ze echt te duur om elke dag als tussendoortje uit te delen. 

Maar als je er niet aan gewend bent dat er snoep in huis is, mis je daar helemaal niets aan. Mijn kinderen zeuren nooit om snoep. Ja, in de supermarkt soms, als ik door het verkeerde pad loop (snoeppad) en ze zien wat er allemaal ligt, maar thuis nooit. Als ze mogen kiezen, kiezen ze altijd voor fruit. Hun lievelings, zoals frambozen of meloen. Ik maak er altijd een heerlijke monkeyplatter van met van alles en nog wat er op. En daar wordt echt op aangevallen. 

Nooit een snoepje?

Eten we dan echt nooit snoep? Nou, eigenlijk bij ons thuis niet. Heel soms wel eens een koekje en als ze jarig zijn taart en that’s it. Bij opa en oma krijgen ze wel altijd een lolly of een likkoekje. Tja, daar zijn ze opa en oma voor zullen we maar denken. En als ze ergens gaan spelen of op visite zijn dan valt er ook niet aan te ontkomen. Maar dat is naar mijn idee genoeg. Het hoeft niet elke dag en ze missen er helemaal niets aan! Maar door de reactie van het vriendinnetje werd ik wel even met mijn neus op de feiten gedrukt. Het is dus WEL bijzonder als je geen snoep in huis hebt. Wat voor mij zoveel betekent als dat bijna elk Nederlands huishouden met kinderen toch wel snoepjes en/of koekjes in huis heeft voor de kinderen. 

En misschien wen je daar ook wel aan. Ik kreeg uit school vroeger altijd een snoepje en vond dat heerlijk. Maar met een continue rooster is het om 2 uur zeker geen tijd voor al weer een snackje. En mijn dochter weet ook niet beter. Zij staat te glunderen als ze ergens een snoepje krijgt, daar is ze superblij mee!

Tijd voor verandering?!

Ik hoop van harte dat dat toch wel gaat veranderen. Dat de lijst op school voor tussendoortjes waar de liga’s en sultana’s op prijken wordt vervangen door fruit, nootjes en groente. Dat kinderen op jonge leeftijd leren wat gezond en ongezond is. Snoep en koek hoeft niet te verdwijnen van mij, echt niet, maar er zou zeker bewuster mee om gesprongen mogen worden. Dat het iets is voor bijzondere gelegenheden en niet voor elke dag (en zeker niet meerdere keren per dag).

Maar ik hoop ook van harte dat de grote producenten hun verantwoordelijkheid meer gaan nemen. Dat ze de kennis die er is over suiker en de daarmee gerelateerde gezondheidsklachten en welvaartsziekten ter harte nemen. En hun assortiment kunnen aanpassen of vervangen. Zodat voor ons als consument de gezonde keuze ook makkelijker en toegankelijker wordt.

En wat ik nog meer hoop is dat ik, en met mij nog veel meer ouders, een voorbeeld mogen zijn. Mijn dochter verteld dat de kinderen in haar klas altijd willen kijken wat er in haar brooddoos zit bijvoorbeeld. En dat de vriendinnetjes die komen spelen zo leren dat fruit ook een heel lekker tussendoortje is. Dat ze nieuwe soorten fruit leren proeven en die ervaring weer mee naar huis nemen. 

Overstag?

Ik ben wel een beetje overstag. Niet persé door dat vriendinnetje, maar gewoon om eens te kijken of ik zelf ook makkelijk gezonde snoepjes kan maken. Ik heb hele toffe mallen besteld en ga voor het eerst aan de slag met vegetarische gelatine en gepureerd fruit. Ik ben benieuwd! Vooral of het lekker is en of vriendinnetjes die gewend zijn aan snoep dit ook lekker vinden…..

Heb jij snoep in huis en wanneer krijgen jouw kinderen een snoepje?

 

Similar posts
  • Afscheid nemen van de baby- en dreumestijd Zoals ik gisteren al schreef wordt mijn lieve, kleine boef komend weekend 3 jaar. Dan is zijn baby- en dreumestijd echt voorbij. Hoewel kinderen natuurlijk altijd groeien en ze altijd groter worden, vind ik dit nu wel een mijlpaal. Toen ons dametje drie werd vond ik dat niet zo bijzonder. Het is zo een tussenin [...]
  • 10x Toffe cadeau’s voor een 3-jarige! Mijn kleine boef wordt binnenkort al weer drie jaar. DRIE JAAR! Lekker cliché, maar man de tijd vliegt echt voorbij. Alleen daar gaat deze blog niet over. Het gaat over de cadeau’s voor een driejarige. Want wat geef je een jongen die drie wordt? Ik vind het een lastige leeftijd. Bij ons dametje konden we [...]
  • Hoe ga je om met peuter boosheid? Herken je dat? Dat elke keer voordat je kind een groeispurt maakt (of een sprongetje, zo je wilt) het echt zo ongeveer de hel is in huis? Ze willen in zo’n periode vaak allerlei dingen die ze nog (net) niet kunnen en dat is hartstikke frustrerend. Zowel voor je kind als voor jou als ouder. [...]
  • 6x Date night voor het komende jaar Elke maand minimaal 1x samen op pad, zonder de kinderen dus, dat is ONS goede voornemen. Afgelopen jaar is dit namelijk vrijwel niet voorgekomen. Omdat, ja, omdat……? Wie het weet mag het zeggen. Vaak doordat het als laatste op het to-do-lijstje staat en er altijd wel weer iets anders tussen komt.  Het stomme is, ik [...]
  • Een oppas: whoeah SPANNEND! Vorig jaar, ergens in het voorjaar, beloofde ik aan mijn lief dat ik een oppasmeisje zou gaan zoeken. Het was tijd voor af en toe en avondje samen, zonder kinderen. We hadden besloten dat we dat veel te weinig deden en hadden al lang, lang geleden geconcludeerd dat zulk soort dingen van levensbelang zijn voor [...]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Poldermama in het kort

Ik ben Iris! Welkom op mijn blog. Hier krijg je een eerlijk inkijkje in mijn leven als poldermama. Ik deel momenten met je die hilarisch, leuk en herkenbaar zijn, maar wel met een nuchtere 'touch'. Ook deel ik dingen die je dag opvrolijken en aanraders voor van alles. Ga even zitten, lees mee en geniet!

Ik ben Iris! Welkom op mijn blog. Hier krijg je een eerlijk inkijkje in mijn leven als poldermama. Ik deel momenten met je die hilarisch, leuk en herkenbaar zijn, maar wel met een nuchtere 'touch'. Ik hou van het buitenleven, actief bezig zijn en gezond eten. Ga even zitten, lees mee en geniet! Lees meer