Poldermama

10x klein, simpel en gratis gelukjes in de zomervakantie

De zomervakantie komt er aan! Nog maar 1,5 week en dan zijn de kinderen 6 weken thuis. De ervaring leert dat de tijd soms voorbij vliegt en dat sommige dagen tergend langzaam voorbij gaan. Toch blijft het een mooie tijd om door te brengen met je kinderen. Want nergens in het jaar zijn ze zoveel weken achter elkaar thuis. Geweldig dus om mooie herinneringen te maken met elkaar.  

zomervakantie klein gelukje

Zomervakantie = tijd voor herinneringen maken

Liefst herinneringen die jullie onthouden. Zodat je kinderen daar later op terug komen, weet je nog…… En dat zijn vaak niet de uitjes waar jij veel geld aan hebt gespendeerd. Niet de dierentuinen, pretparken en museums. Nee, die worden op de grote hoop gegooid en onder 1 herinnering weer opgerakeld. Het gaat juist om die kleine gelukjes. Die spontane acties die kunnen uitgroeien tot speciale herinneringen of rituelen. Die blijven hangen.

Het mooie van kleine gelukjes is dat kleine gelukjes:

 • geen geld kosten
 • weinig moeite kosten
 • veel quality-time opleveren 
 • mooie gespreksstof geven
 • ze zo uitgebreid of klein kunt maken als je wilt

10 Kleine gelukjes

Daarom geef ik je vandaag 10 tips voor kleine gelukjes. Zodat je op dagen dat je even niets te doen hebt, hier inspiratie uit kunt halen. Ze zorgen voor een hoop lol en een leuke activiteit samen met je kinderen!

Eten zonder bord en bestek

Gewoon van tafel dus. Gebruik een tafelkleed van papier of stof, leg bij iedereen een stift neer en terwijl jij het eten klaar maakt kan er naar hartenlust getekend worden op het tafelkleed. Wij luiden de vakantie in met friet op deze manier. Gewoon de klodders mayo en ketchup op tafel, hoop friet in het midden en beginnen maar!

Speurtocht met stoepkrijt

Lekker ouderwets, maar voor de verandering heel erg leuk omdat JIJ meedoet! Laat je kind de pijlen zetten en zich verstoppen en jij mag zoeken. Zijn er meer kinderen, maak dan teams. Bespreek van tevoren welke regels er zijn. Bijvoorbeeld over om de hoeveel meter er een pijl komt, of je dwaalsporen mag uitzetten, wanneer je begint met zoeken, of er opdrachten tussendoor mogen etc.

Opblijven tot zonsondergang

Doe dit op een warme zomeravond. Spreek van tevoren af waar je deze het beste kunt gaan kijken en wat je allemaal mee moet nemen.

Zoek en versier een gelukssteen

Ga een wandeling maken, het is nooit een goed idee om de hele dag binnen te zitten. Maar ‘zo maar’ een wandeling vinden kinderen saai. Dus geef ze een opdracht mee. Bijvoorbeeld om een gelukssteen te zoeken of om dingen uit de natuur te zoeken in alle kleuren van de regenboog.

Maak een waterschilderij

Dit kan zeker ook op dagen die wat minder warm zijn. Geef ze kwasten, rollers, waterpistolen, gieters, alles wat ze kunnen gebruiken om te schilderen met water. Zet grote emmers met water neer en zoek een mooie plek. Een effen stuk stoep of een schutting is al prima. En laat ze zich lekker uitleven.

Fotodagboek

Geef je kind een dag een fototoestel of een oude telefoon en laat ze hun dag vastleggen in foto’s. Bij het naar bed gaan kijk je de foto’s terug en laat je je kind vertellen over de dag. Waarom heeft hij deze foto’s gemaakt?

Schminken of opmaken

Ga met je dochter lekker tuttebellen. Maak een kaptafel op de keukentafel met een spiegel, kwastjes, water, remover. En laat haar alle spulletjes kiezen die ze wil gebruiken. Ze mag zichzelf schminken of opmaken en misschien jou ook wel?

Slapen op een andere plek!

Dit kan een andere plek in huis zijn of in de tuin als het echt een warme avond is. Besteed overdag de tijd aan het creëren van een mooie plek. Verzorg het materiaal, maar laat ze zelf aan de slag gaan. Help waar nodig, maar niet te veel. Het is het natuurlijk het mooiste als ze in hun zelf gemaakte hut of tent kunnen slapen. En wie weet maken ze er ook wel een slaapplek voor jou bij!

Restaurantje spelen

Laat je kinderen de lunch verzorgen, gewoon met wat er al in huis is. Bespreek hoe het er aan toe gaat in een restaurant en of zij dat ook willen. Geef ze een schort en laat ze nadenken over wat ze kunnen maken. Misschien maken ze er ook nog wel een menukaartje bij of komen ze je bestelling opnemen. Laat ze in de keuken helemaal hun gang gaan. Kijk natuurlijk wel even mee als er gesneden of gekookt moet worden.

Maak een fantasie-eiland of droomeiland

Pak een grote bak en vul deze met zand. Uit de zandbak of met kinetic sand. Laat je kinderen daarop hun droomplek ontwikkelen. Ze kunnen spullen knutselen, maar ook playmobil of lego gebruiken of nou ja, eigenlijk alles wat ze maar kunnen gebruiken. Laat ze ongestoord hun gang gaan en ga achteraf in gesprek over wat ze hebben gemaakt.

En zit je al in de mindset van kleine gelukjes…..? Ga het gewoon eens proberen. Het kost je niets, behalve tijd. En wat is er nu mooier dan tijd doorbrengen met je kind? Een beetje buiten de gebaande paden te lopen, buiten je comfortzône treden zorgt voor onvergetelijke momenten, mooie herinneringen en heel veel plezier!

Welke van de kleine gelukjes ga jij uitproberen deze zomervakantie?

Similar posts
 • Afscheid nemen van de baby- en dreumestijd Zoals ik gisteren al schreef wordt mijn lieve, kleine boef komend weekend 3 jaar. Dan is zijn baby- en dreumestijd echt voorbij. Hoewel kinderen natuurlijk altijd groeien en ze altijd groter worden, vind ik dit nu wel een mijlpaal. Toen ons dametje drie werd vond ik dat niet zo bijzonder. Het is zo een tussenin [...]
 • 10x Toffe cadeau’s voor een 3-jarige! Mijn kleine boef wordt binnenkort al weer drie jaar. DRIE JAAR! Lekker cliché, maar man de tijd vliegt echt voorbij. Alleen daar gaat deze blog niet over. Het gaat over de cadeau’s voor een driejarige. Want wat geef je een jongen die drie wordt? Ik vind het een lastige leeftijd. Bij ons dametje konden we [...]
 • Hoe ga je om met peuter boosheid? Herken je dat? Dat elke keer voordat je kind een groeispurt maakt (of een sprongetje, zo je wilt) het echt zo ongeveer de hel is in huis? Ze willen in zo’n periode vaak allerlei dingen die ze nog (net) niet kunnen en dat is hartstikke frustrerend. Zowel voor je kind als voor jou als ouder. [...]
 • 6x Date night voor het komende jaar Elke maand minimaal 1x samen op pad, zonder de kinderen dus, dat is ONS goede voornemen. Afgelopen jaar is dit namelijk vrijwel niet voorgekomen. Omdat, ja, omdat……? Wie het weet mag het zeggen. Vaak doordat het als laatste op het to-do-lijstje staat en er altijd wel weer iets anders tussen komt.  Het stomme is, ik [...]
 • Een oppas: whoeah SPANNEND! Vorig jaar, ergens in het voorjaar, beloofde ik aan mijn lief dat ik een oppasmeisje zou gaan zoeken. Het was tijd voor af en toe en avondje samen, zonder kinderen. We hadden besloten dat we dat veel te weinig deden en hadden al lang, lang geleden geconcludeerd dat zulk soort dingen van levensbelang zijn voor [...]

1 commentaar

 1. 30 juni 2017    

  Eten van het tafelblad vind ik altijd een leuke. We deden het wel eens op verjaardagsfeestje.

  ’s nachts in de tuin slapen vonden de kinderen ook erg leuk.
  Vlijtig Liesje onlangs geplaatst…Nieuwtjes op keukengebied: zoals deurtjes zonder greepjes!My Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Poldermama in het kort

Ik ben Iris! Welkom op mijn blog. Hier krijg je een eerlijk inkijkje in mijn leven als poldermama. Ik deel momenten met je die hilarisch, leuk en herkenbaar zijn, maar wel met een nuchtere 'touch'. Ook deel ik dingen die je dag opvrolijken en aanraders voor van alles. Ga even zitten, lees mee en geniet!

Ik ben Iris! Welkom op mijn blog. Hier krijg je een eerlijk inkijkje in mijn leven als poldermama. Ik deel momenten met je die hilarisch, leuk en herkenbaar zijn, maar wel met een nuchtere 'touch'. Ik hou van het buitenleven, actief bezig zijn en gezond eten. Ga even zitten, lees mee en geniet! Lees meer