Poldermama

Afkicken: spelen met niets

In de maand december kwam er een behoorlijke shitload aan speelgoed ons huis binnen. Allemaal leuke dingen hoor. En behoorlijk wat nuttige dingen ook. Maar toch….. Het zijn wel weer allemaal spullen. Die plek innemen in ons behoorlijk kleine huisje. En tijdens het opbergen van die spullen bedenk ik me meer dan eens: wat hebben ze toch eigenlijk veel speelgoed!

En ik weet dat het mee valt, zo veel hebben ze niet. En dat wat ze hebben is geen onzin speelgoed. Het is duurzaam en kan zeker nog wel even mee. Zoals LEGO, verkleedspullen, knutselspullen, treinbaan, spelletjes en ga zo maar door. Maar toch…… toch steekt het. Wat heeft een kind nou aan zo veel speelgoed?

Speelgoedschoonmaak

Tijd om grote schoonmaak te houden dus. Samen met ons dametje doorloop ik alle opbergplekken van speelgoed en bepaal samen met haar wat er weg mag en wat (nog) niet. Ze begrijpt het goed: er is geen plek meer door al het nieuwe speelgoed, dus we moeten ruimte maken. Ze geeft eerlijk aan wat ze geen leuk speelgoed vind of waar ze nooit mee speelt. En ze vind het helemaal niet erg om weg te gooien als het kapot is of weg te geven als het nog heel is (in tegenstelling tot al haar tekeningen, maar daar over een andere keer meer).

knutselen tekenen spelen met niets

Dit is een flatgebouw in wording.

En terwijl ik in mijn pyjama en met piekhaar een vuilniszak vol laad, valt het me op dat mijn kinderen helemaal niet spelen met het speelgoed uit de kist. En ik bedenk me dat ze dat heel vaak niet doen. Dat ze gewoon pakken wat voorradig is en daar wat mee bedenken. Zo zijn vandaag met de bank en de kussens die daarop liggen in de weer. Het is een kasteel geworden. De hele ochtend wordt er met poppen gezeuld en worden er verhalen bedacht. Over glijbanen het kasteel uit (deken over de rand van de bank), over bedden om te slapen (kussens op de grond) en ga zo maar door. 

Zo gaat het ook ’s middags als ik even lekker zit te handletteren. Ons dametje pakt een stift en mijn geodriehoek en is ineens uren zoet met het ontwerpen van een ‘huis’ op papier. En de dag erna maakt ze het van LEGOblokjes. Ik sta versteld! Niet normaal!

Spelen met niets

Je hoeft je kinderen dus niet bij de hand te nemen om ze iets te leren met hun spel. Ze leren al genoeg door gewoon te spelen. En het liefst door te spelen met ‘niets’. En met ‘niets’ bedoel ik dan alles wat niet geclassificeerd is als speelgoed. Het is voor kinderen totaal onbelangrijk om veel speelgoed te hebben. Ze zijn nieuwsgierig en op zoek. Dus als je maar genoeg ‘niets’ aanbied, dat ontstaat er van alles en nog wat.

Natuurlijk is ‘niets’ niet letterlijk niks. Want kinderen hebben echt wel iets nodig om mee aan de slag te gaan. Maar ‘niets’ is eigenlijk alles wat geen duidelijk speelgoeddoel heeft. En het mooie daaraan is, dat ‘niets’ daardoor altijd in overvloed aanwezig is, zowel binnen als buiten.

Wat is ‘niets’?

Binnen ‘niets’ spullen:

 • enveloppen
 • eierdozen
 • wc-rollen
 • touw
 • ijzerdraad
 • paperclips
 • lijm
 • papier/karton/kranten
 • potjes
 • stokjes
 • rietjes
 • plakband / washitape
 • ongekookte pasta

Heel praktisch: als je gaat knutselen zet dan niet alleen de verf of de stiften op tafel, maar gewoon een hele bak vol met spullen. Zoals papier, vilt, stempels, scharen, lollystokjes, eierdozen, wc-rollen, washitape, glitterlijm en alles wat je maar kunt vinden om mee te knutselen. Laat ze geen kleurplaat inkleuren, werk niet van een Pinterest voorbeeld, maar kijk gewoon wat er gebeurd!

Buiten ‘niets’ spullen:

 • takjes
 • stenen
 • potjes
 • emmer
 • bladeren
 • water
 • zand
 • schelpen
 • aarde / mos / gras spelen met niets buiten spelen

Heel praktisch: maak net zoals binnen een knutseldoos voor buiten. Waar je kinderen schatten in kunnen verzamelen en bewaren. Want in de kleine tuintjes van veel Nederlandse mama’s is niet zoveel ‘niets’ te vinden. Dus ga op zoek, verzamel en bewaar en laat ze daar lekker mee aan de gang gaan. Zet een campinotafel neer of stapel wat stenen op elkaar met een plank erop. Tuinslang aan en klaar!

Hoe stimuleer je spelen met niets?

Het klinkt totaal niet boeiend, maar kinderen kunnen met bovenstaande spullen uren en uren en uren mee spelen. Maar hoe zorg je nou dat kinderen niet elke keer naar hun speelgoed grijpen of achter de tablet kruipen? Heel simpel! De ‘niets’ spullen tussen hun gewone speelgoed zetten. Of heel pontificaal op tafel, in het zicht. Wedden dat ze er op een gegeven moment mee gaan spelen?

En als ouder? Step back! Vooral niet mee bemoeien en kinderen vooral vies laten worden. Laat ze hun gang gaan! Dan ontstaan er de mooiste dingen! Plus: kinderen leren er het meeste van als je ze hun gang laat gaan. Zoals ik al eerder zei: kinderen willen ontdekken en zullen door te spelen van alles ontdekken! De mooiste dingen creëren en de gaafste fantasiespellen spelen. Laat ze genieten!

Met welk ‘niets’ speelt jouw kind het liefst?

Similar posts
 • Afscheid nemen van de baby- en dreumestijd Zoals ik gisteren al schreef wordt mijn lieve, kleine boef komend weekend 3 jaar. Dan is zijn baby- en dreumestijd echt voorbij. Hoewel kinderen natuurlijk altijd groeien en ze altijd groter worden, vind ik dit nu wel een mijlpaal. Toen ons dametje drie werd vond ik dat niet zo bijzonder. Het is zo een tussenin [...]
 • 10x Toffe cadeau’s voor een 3-jarige! Mijn kleine boef wordt binnenkort al weer drie jaar. DRIE JAAR! Lekker cliché, maar man de tijd vliegt echt voorbij. Alleen daar gaat deze blog niet over. Het gaat over de cadeau’s voor een driejarige. Want wat geef je een jongen die drie wordt? Ik vind het een lastige leeftijd. Bij ons dametje konden we [...]
 • Hoe ga je om met peuter boosheid? Herken je dat? Dat elke keer voordat je kind een groeispurt maakt (of een sprongetje, zo je wilt) het echt zo ongeveer de hel is in huis? Ze willen in zo’n periode vaak allerlei dingen die ze nog (net) niet kunnen en dat is hartstikke frustrerend. Zowel voor je kind als voor jou als ouder. [...]
 • 6x Date night voor het komende jaar Elke maand minimaal 1x samen op pad, zonder de kinderen dus, dat is ONS goede voornemen. Afgelopen jaar is dit namelijk vrijwel niet voorgekomen. Omdat, ja, omdat……? Wie het weet mag het zeggen. Vaak doordat het als laatste op het to-do-lijstje staat en er altijd wel weer iets anders tussen komt.  Het stomme is, ik [...]
 • Een oppas: whoeah SPANNEND! Vorig jaar, ergens in het voorjaar, beloofde ik aan mijn lief dat ik een oppasmeisje zou gaan zoeken. Het was tijd voor af en toe en avondje samen, zonder kinderen. We hadden besloten dat we dat veel te weinig deden en hadden al lang, lang geleden geconcludeerd dat zulk soort dingen van levensbelang zijn voor [...]

1 commentaar

 1. 11 januari 2017    

  Een speelkamer vol speelgoed en dan amuseert onze kleine spruit zich met een dekentje. Zelfs kleine kindjes hebben “niets” nodig. Haha!
  Rose onlangs geplaatst…Kinderen en technologie, onvermijdelijk?My Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Poldermama in het kort

Ik ben Iris! Welkom op mijn blog. Hier krijg je een eerlijk inkijkje in mijn leven als poldermama. Ik deel momenten met je die hilarisch, leuk en herkenbaar zijn, maar wel met een nuchtere 'touch'. Ook deel ik dingen die je dag opvrolijken en aanraders voor van alles. Ga even zitten, lees mee en geniet!

Ik ben Iris! Welkom op mijn blog. Hier krijg je een eerlijk inkijkje in mijn leven als poldermama. Ik deel momenten met je die hilarisch, leuk en herkenbaar zijn, maar wel met een nuchtere 'touch'. Ik hou van het buitenleven, actief bezig zijn en gezond eten. Ga even zitten, lees mee en geniet! Lees meer