Poldermama

Verhuizen: doen of niet?

Het klinkt vaak zo makkelijk: wij gaan ons huis te koop zetten of wij willen gaan verhuizen. Leuk! Denk ik vaak. Een nieuw huis is vaak een upgrade, het betekent een nieuwe stap en daarom is het vaak een tof iets. Maar nu het bij onszelf aan de orde is, weet ik het soms zo net nog niet……… Verhuizen lijkt misschien wel makkelijker dan het is.

Wanneer is je huis te klein?

Wij wonen niet in een megagroot huis. Het is precies pas op dit moment, tenminste zo voelen wij dat. Elk hoekje van ons huis wordt benut. Daarom voelt het als een jas die precies past. Maar steeds vaker lijkt het of we die jas toch net iets te klein hebben gekocht. Dat is natuurlijk niet zo, want toen we hier kwamen wonen, 7 jaar geleden, waren we nog maar samen en zagen we genoeg groeimogelijkheden. En die zitten ook zeker in ons huis. Want we zijn er letterlijk in gegroeid. Ruimte voor ruimte werd ingevuld met meer leven en meer functie. 

Tot het moment nu dat sommige kamers overlopen. Van de spullen wel te verstaan. Dat er extra kasten nodig zijn voor de keukenspullen. Extra kisten voor het speelgoed. Dat de trapkast tot de nok toe gevuld is en de schuifkastjes op zolder ook. En dat we toch nog spullen hebben die nergens kunnen staan. En dat terwijl ik echt geen verzamelaar ben. Ik houd niet van rommel en spullen die lang niet gebruikt worden gaan resoluut op een verkoop- of weggeefsite, naar de Kringloop of naar de stort. 

Eigen slaapkamers voor iedereen

Ons dametje wordt binnenkort 5 jaar en begint steeds vaker over een eigen kamer. Waar ze een eigen plek wil en een eigen bureautje. Op zolder hebben we een gedeelte van het speelgoed van onze kinderen staan, dus daar hebben ze een fijne speelplek. Maar ons dametje vind dat vooral een fijne speelplek als ze er alleen kan spelen. Want broertje zit namelijk vaak aan haar LEGO en dat is echt een no-go-area.  

Ook blijkt nu de kinderen groter worden dat hun natuurlijke klok niet echt gelijk loopt. Die van ons heertje is behoorlijk vroeg in de morgen afgesteld. Zijn hele leven al trouwens, dus we begrijpen inmiddels wel dat het bij hem hoort. Maar ons dametje behoort tot de categorie die graag wat langer slaapt en dat ook nodig heeft. Dus samen slapen is niet ideaal, omdat de een de ander wakker maakt terwijl die nog niet uitgeslapen is. Aparte kamers zouden dus ideaal zijn.

Ruimte voor de hond

We hebben ook nog een hond. Een superlieve bordercollie. Zou je zeggen, daar denk je toch over na voor je hem koopt. Ja, terecht. Dat hebben we ook gedaan. Maar toen woonden we samen in een appartementje in Den Haag en klonk de ruimte die we nu hebben echt enorm in onze oren. Alleen: we hebben geen bijkeuken of garage of iets dergelijks. Wat betekent dat in de winter de modderspetters regelmatig tot het plafond zitten in de gang en in de woonkamer. Ook vinden de kinderen dat hij vaak in de weg loopt of ligt als ze lekker aan het spelen zijn. En om hem nu de hele dag in dat kleine halletje te leggen is ook niet de reden dat we een hond hebben. Verder is hij echt een buitenhond en die ruimte hebben we nu niet. Daarom logeert hij nu bij opa en oma op de boerderij, maar we missen hem wel. Voor hem (en ons) zou een lekkere grote tuin en bijkeuken dus heerlijk zijn!

Toekomstplannen

En dan zijn er nog plannen…… Plannen die te maken hebben met mijn droom. Die ik binnenkort echt ga waarmaken. En voor die droom zou het zo tof zijn als ik een praktijkruimte aan huis heb. Een extra kamer of een bijgebouwtje of een mooie zolderkamer. En niet zoals nu een gedeelte van de speelzolder, afgescheiden met een roomdivider van al het speelgoed. Maar een mooie plek, ingericht met passende spulletjes, waar ik in alle rust kan werken, maar ook cliënten kan ontvangen. En die ik niet hoef te delen met allerlei spullen die nergens anders een plek hebben, speelgoed, verkleedkleding, een fotostudio en werkplek van Polderpapa. Oftewel nu is onze zolder een multifunctionele plek, prima, maar oh wat zou het fijn zijn om een eigen plek te hebben!verhuizen zolder werkplek

Ons postzegeltuintje

We hebben een postzegeltuintje. Op het zuidwesten. Dus heerlijk in de zon. En we zitten er hartstikke graag. Een toptuintje, echt waar. Het is er heerlijk, we hebben lang zon en kunnen veel en vaak heerlijk windstil buiten zitten. Maar…….. (natuurlijk is er een maar) er is zo weinig plek om echt te spelen voor de kinderen. We hebben al heel creatief een zandbak waar de trampoline precies overheen past en kunstgras zodat overal speelplek is. En met een beetje passen en meten past er in de zomer ook een zwembad in. Maar onze hangmat ligt bijvoorbeeld al weer 7 jaar ingepakt op zolder. En een echte grote trampoline, zoals ik dat graag zou willen past ook echt niet. En als de ballen uit de schuur komen, je ziet het al voor je denk ik…… Te klein, te vol, te gevaarlijk.

Om over ons moestuin avontuur nog maar niet te spreken. Want we willen heel graag lekker moestuinieren. En we doen ook elk jaar een poging. Maar de enige geschikte plek ligt dus in de schaduw en daar groeien de meeste groenten niet zo lekker op. We doen ons best en halen dan een handje boontjes binnen, een broccoli, wat spinazie en sla en dat was het dan wel. Maar we willen zo graag wat meer, zodat we echt een behoorlijke tijd kunnen eten van onze zelfgekweekte groenten. Iets meer tuin is dus in het voordeel van iedereen. En eigenlijk een van onze belangrijkste redenen om te willen verhuizen. 

Oost, west, thuis best

Maar iedereen herkent vast wel dat heerlijke van je eigen plek. Ons huisje voelt als een warme deken. Voor iedereen. Elke plek heeft een functie en is gevuld. De buurt is ontzettend fijn. De school staat vlakbij. Het stadje is klein, maar heeft alles. Een huis moet wel heel bijzonder zijn en zo goed voelen dat ik er voor wil verhuizen.

En toch…… toch denk ik dat het dit jaar gaat gebeuren. Nog net voor ons dametje naar groep 3 gaat. Een huis waar we hopelijk heel lang in kunnen wonen.

Ben jij ooit verhuist? Wat was voor jou de belangrijkste reden om te verhuizen?

Similar posts
 • Afscheid nemen van de baby- en dreumestijd Zoals ik gisteren al schreef wordt mijn lieve, kleine boef komend weekend 3 jaar. Dan is zijn baby- en dreumestijd echt voorbij. Hoewel kinderen natuurlijk altijd groeien en ze altijd groter worden, vind ik dit nu wel een mijlpaal. Toen ons dametje drie werd vond ik dat niet zo bijzonder. Het is zo een tussenin [...]
 • 10x Toffe cadeau’s voor een 3-jarige! Mijn kleine boef wordt binnenkort al weer drie jaar. DRIE JAAR! Lekker cliché, maar man de tijd vliegt echt voorbij. Alleen daar gaat deze blog niet over. Het gaat over de cadeau’s voor een driejarige. Want wat geef je een jongen die drie wordt? Ik vind het een lastige leeftijd. Bij ons dametje konden we [...]
 • Hoe ga je om met peuter boosheid? Herken je dat? Dat elke keer voordat je kind een groeispurt maakt (of een sprongetje, zo je wilt) het echt zo ongeveer de hel is in huis? Ze willen in zo’n periode vaak allerlei dingen die ze nog (net) niet kunnen en dat is hartstikke frustrerend. Zowel voor je kind als voor jou als ouder. [...]
 • 6x Date night voor het komende jaar Elke maand minimaal 1x samen op pad, zonder de kinderen dus, dat is ONS goede voornemen. Afgelopen jaar is dit namelijk vrijwel niet voorgekomen. Omdat, ja, omdat……? Wie het weet mag het zeggen. Vaak doordat het als laatste op het to-do-lijstje staat en er altijd wel weer iets anders tussen komt.  Het stomme is, ik [...]
 • Een oppas: whoeah SPANNEND! Vorig jaar, ergens in het voorjaar, beloofde ik aan mijn lief dat ik een oppasmeisje zou gaan zoeken. Het was tijd voor af en toe en avondje samen, zonder kinderen. We hadden besloten dat we dat veel te weinig deden en hadden al lang, lang geleden geconcludeerd dat zulk soort dingen van levensbelang zijn voor [...]

2 commentaren

 1. Nathalie Nathalie
  14 september 2017    

  Spannend!

 2. 15 september 2017    

  Ja, wij zijn verhuisd van Arnhem naar Doetinchem, en van de stad naar het platteland vervolgens. Ik vind verhuizen een grote stap, en het duurt bij mij altijd lang voordat ik gewend ben.
  nicole onlangs geplaatst…Hoe vond jij de storm gisteren?My Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Poldermama in het kort

Ik ben Iris! Welkom op mijn blog. Hier krijg je een eerlijk inkijkje in mijn leven als poldermama. Ik deel momenten met je die hilarisch, leuk en herkenbaar zijn, maar wel met een nuchtere 'touch'. Ook deel ik dingen die je dag opvrolijken en aanraders voor van alles. Ga even zitten, lees mee en geniet!

Ik ben Iris! Welkom op mijn blog. Hier krijg je een eerlijk inkijkje in mijn leven als poldermama. Ik deel momenten met je die hilarisch, leuk en herkenbaar zijn, maar wel met een nuchtere 'touch'. Ik hou van het buitenleven, actief bezig zijn en gezond eten. Ga even zitten, lees mee en geniet! Lees meer