Poldermama

UV-werende kleding: hoe, wat en waarom?

De zomer komt er aan! Nu de dagen gaan lengen neemt de zonkracht ook echt enorm toe. Het is dan ook zaak dat de huid van je kleine, stoere zoon of dochter goed beschermt is tegen de zon. De huid is bij kleine kinderen nog dun en ze verbranden dan ook eerder. Verbranden brengt voor nu en later risico’s met zich mee en bescherming is dus heel belangrijk. Zeker als je gezegend bent met een exemplaar met een lekker blank Hollands huidje, zoals ons heertje, en het risico op verbranding nog groter is, dan is het nog belangrijker.  zonnen insmeren UV-werende kleding

Tegenwoordig zie je steeds meer UV-werende kleding op de markt voor met name kleine kinderen. Van baby’s tot tieners is er van alles te koop. Onesies, shirts, shorts, badpakken, met lange mouwen, met korte mouwen en alles er tussenin. Maar wat is nu precies het voordeel van UW-werende kleding en hoe werkt het?

Hoe werkt bescherming tegen UV-straling?

Ten eerste speelt de factor een rol. Dit werkt ook zo bij zonnebrandcrèmes. De factor bepaalt hoeveel UV-straling er tegen wordt gehouden en wordt doorgelaten. Logisch is, dat hoe hoger de factor, hoe minder straling er wordt doorgelaten. Dit wordt weergegeven in SPF (bij crèmes) en UPF (bij kleding), maar het betekent dus hetzelfde.

Wat voorbeelden op een rijtje:

 • factor 2: 50% wordt door gelaten en 50% wordt tegen gehouden
 • factor 10: 10% wordt door gelaten en 90 % wordt tegen gehouden
 • factor 20: 5% wordt door gelaten en 95% wordt tegen gehouden
 • factor 30: 3,3% wordt door gelaten en 96,7% wordt tegen gehouden
 • factor 50: 2% wordt door gelaten en 98% wordt tegen gehouden

Een beschermingsfactor hoger dan 50 betekent dat de reactie die de huid oploopt zo klein is dat de huid er geen nadeel van ondervind.

Insmeren vs. UV-werende kleding

Insmeren heeft dezelfde functie als UV-werende kleding en gaat dus ook met dezelfde factor. Het is dus niet slechter. Tenminste, de vaak nogal ‘bijzondere’ ingrediënten en hun invloed op je huid en gezondheid daar gelaten………. Als het om beschermingsfactor gaat, doen zonnebrandcrème en UV-werende kleding hetzelfde.

Het nadeel van insmeren is echter dan de factor op de huid maar voor een bepaalde tijd geld. Je moet het goed aanbrengen en gedurende de dag een aantal malen herhalen. Dit is voor volwassenen vaak al moeilijk en soms vervelend of irritant. Dat de irritatiefactor met kinderen vele malen hoger ligt moge duidelijk zijn. Het is een strijd. Je moet het vaak herhalen, zeker als er gezwommen wordt. Je vergeet vaak plekjes. Dan zitten je handen weer onder het zand. Dan moet je kinderen weer in de houdgreep nemen. Dan vergeet je dat het tijd is om weer in te smeren. Kortom: vaak ellende. 

Daarom is UV-werende kleding zo’n uitkomst! Het werkt even goed of is sommige gevallen zelfs beter dan het smeren met zonnebrandcrème en je kunt er niet mee in de fout gaan! Je hoeft niets te onthouden of herhalen, alleen maar checken of het shirt aan blijft! Hoera!

Werkt een gewoon T-shirt dan niet?

Gewone kleding bezit ook een bepaalde mate van zonwering. Zo heeft een 100% katoen T-shirt een UPF van ongeveer 15. 100% Polyester kleding heeft een UPF van 10. Dit geldt puur voor droge kleding. Zoals je weet wordt natte kleding meer doorschijnend. Licht dringt dan ook makkelijker door natte kleding heen dan door droge. En dit geldt dus ook voor de UV-straling. Natte kleding beschermt dus helemaal niet goed meer omdat er veel meer schadelijke straling door heen komt.

Dit nadeel heeft de UV-werende kleding niet. De factor blijft bestaan, ook als de kleding nat is. Houd je kind natte kleding dan wel aan? Ja hoor! Het is heerlijk koel, maar ook van zo’n stof gemaakt dat het heel snel weer opdroogt. De stof is heel soepel en zit heerlijk. Ze kunnen er heerlijk in spelen en merken vaak niet eens dat ze het aan hebben.

Wij zijn fan!

Hier in huis zijn we al vanaf de geboorte van ons dametje helemaal fan van de UV-werende kleding. Makkelijk, goed beschermd en tegenwoordig in alle soorten en maten verkrijgbaar. Toen ze baby was kochten we een pakje/onesie. Zodat we niet te maken konden krijgen met opkruipende shirtjes en dus blote buiken. Daarna werd het alleen een shirtje.

Verder dragen ze altijd een pet, en ook die kun je voor de echte kleintjes met een beschermingsfactor (en soms ‘neklapje’) kopen. Het beschermt de hoofdhuid als er nog niet zoveel haartjes op zitten of als ze, net zoals ik en mijn kinderen, gezegend zijn met heel fijn en dun haar.

En het mooie is: je kids lopen al lang niet meer voor aap! Er is onnoemelijk veel kleding met stoere, grappige en lieve prints te koop. De ene duurder dan de andere. Maar choose wisely! Ik kocht altijd een maatje te groot, zodat je er zeker 2 seizoenen mee kunt doen bijvoorbeeld……

Dragen jouw kinderen UW-werende kleding? Waarom wel of niet?

 

Similar posts
 • Afscheid nemen van de baby- en dreumestijd Zoals ik gisteren al schreef wordt mijn lieve, kleine boef komend weekend 3 jaar. Dan is zijn baby- en dreumestijd echt voorbij. Hoewel kinderen natuurlijk altijd groeien en ze altijd groter worden, vind ik dit nu wel een mijlpaal. Toen ons dametje drie werd vond ik dat niet zo bijzonder. Het is zo een tussenin [...]
 • 10x Toffe cadeau’s voor een 3-jarige! Mijn kleine boef wordt binnenkort al weer drie jaar. DRIE JAAR! Lekker cliché, maar man de tijd vliegt echt voorbij. Alleen daar gaat deze blog niet over. Het gaat over de cadeau’s voor een driejarige. Want wat geef je een jongen die drie wordt? Ik vind het een lastige leeftijd. Bij ons dametje konden we [...]
 • Hoe ga je om met peuter boosheid? Herken je dat? Dat elke keer voordat je kind een groeispurt maakt (of een sprongetje, zo je wilt) het echt zo ongeveer de hel is in huis? Ze willen in zo’n periode vaak allerlei dingen die ze nog (net) niet kunnen en dat is hartstikke frustrerend. Zowel voor je kind als voor jou als ouder. [...]
 • 6x Date night voor het komende jaar Elke maand minimaal 1x samen op pad, zonder de kinderen dus, dat is ONS goede voornemen. Afgelopen jaar is dit namelijk vrijwel niet voorgekomen. Omdat, ja, omdat……? Wie het weet mag het zeggen. Vaak doordat het als laatste op het to-do-lijstje staat en er altijd wel weer iets anders tussen komt.  Het stomme is, ik [...]
 • Een oppas: whoeah SPANNEND! Vorig jaar, ergens in het voorjaar, beloofde ik aan mijn lief dat ik een oppasmeisje zou gaan zoeken. Het was tijd voor af en toe en avondje samen, zonder kinderen. We hadden besloten dat we dat veel te weinig deden en hadden al lang, lang geleden geconcludeerd dat zulk soort dingen van levensbelang zijn voor [...]

1 commentaar

 1. Moniek Moniek
  14 juni 2017    

  Yep, ik ben fan!
  De eerste keer was toen we in mie op vakantie gingen naar Mallorca: de hollandse zon had nog niet zo z’n best gedaan, maar de van Mallorca zou veel te heftig zijn.
  Daarna was ik (en dochterlief) verkocht! Ze is nu 7 en heeft nog t liefst zo’n shirtje aan op het strand. Nu alleen even zoeken naar een leuk short voor eronder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Poldermama in het kort

Ik ben Iris! Welkom op mijn blog. Hier krijg je een eerlijk inkijkje in mijn leven als poldermama. Ik deel momenten met je die hilarisch, leuk en herkenbaar zijn, maar wel met een nuchtere 'touch'. Ook deel ik dingen die je dag opvrolijken en aanraders voor van alles. Ga even zitten, lees mee en geniet!

Ik ben Iris! Welkom op mijn blog. Hier krijg je een eerlijk inkijkje in mijn leven als poldermama. Ik deel momenten met je die hilarisch, leuk en herkenbaar zijn, maar wel met een nuchtere 'touch'. Ik hou van het buitenleven, actief bezig zijn en gezond eten. Ga even zitten, lees mee en geniet! Lees meer