Poldermama

LEGO tafel: DIY kado voor de Sint!

Ons dametje is helemaal fan van LEGO Friends. Sinds haar verjaardag heeft ze dan ook een behoorlijke verzameling. Daar kan ze uren mee spelen, maar dat levert ook wel wat probleempjes op. Want a) het neemt veel ruimte in beslag en b) broertje mag er echt niet aankomen. Laat dat nou net niet lekker samen gaan. Want als de kamer vol met LEGO ligt en staat, dan gaat ons heertje daar zeker weten mee spelen.

Tijd voor een oplossing dus. We hadden al een tijdje het idee voor een speelzolder en dit werd het eerste speelprojectje daar. Een plek om rustig, handig en fijn met de LEGO te kunnen spelen. En een gelijkwaardige plek voor ons heertje, zodat ze geen ‘last’ zouden hebben van elkaar. 

In mijn Pinterest zoektocht vond ik onderstaande Ikea-hack. Ik vond hem briljant en dacht: dit ga ik ook doen. Ik racete op een ochtendje met ons heertje door de Ikea. Tijdens zijn middagslaapje knalde ik alles in elkaar en toen ons dametje uit school kwam, tadaaa!!! Stond daar een heuse LEGO-tafel! Een fantastische oplossing voor elke, kleine, LEGO of DUPLO fan! Het neemt weinig ruimte in beslag, alle spulletjes zijn netjes opgeborgen en alle bouwsels kunnen blijven staan. Wat wil een LEGO fan nog meer?

Deze DIY Ikea-hack is zo supersimpel, zelfs als je twee linkerhanden hebt kun je dit. Geloof mij maar.

LEGO tafel boodschappenlijstje

 • Ikea Lack tafeltje (wit of zwart €4,99 en in een kleur €7,99)
 • Ikea Grundtal kruidenbakjes (3 stuks voor €3,99)
 • Ikea Grundtal magneetlijst (€14,99)
 • Ikea Trofast opbergbak (middenmaat €3,50 per stuk)
 • LET OP: bovenstaande kun je allemaal in het magazijn vinden, behalve de magneetlijst! Die ligt in de winkel op de keukenafdeling!
 • Ophangrail voor Trofast opbergbakken. Deze kun je niet los krijgen in de winkel, omdat deze bij de kast zitten waar de bakken in passen. Maar als je naar de klantenservice gaat en het netjes vraagt, dan toveren ze een bak met rails onder de balie vandaan! Daar mocht ik gratis uitpakken wat ik nodig had. Zo aardig!
 • LEGO Bouwplaten (kleur naar keuze €7,99). Er passen er vier van 32×32 noppen naast elkaar.
 • Potlood
 • Dubbelzijdig tape (ik gebruikte dat van Bisonkit, dat kan tot 120 kg dragen)
 • Schroefjes en een schroevendraaier

In 4 stappen staat je tafel!

 1. Schroef het tafeltje in elkaar en leg ze omgekeerd op een doek op de grond.
 2. Leg de Trofast bak daar waar je hem wilt hebben en teken aan de buitenkant van de bak 2 lijnen.
 3. Beplak de ophangrail voor de Trofast bak met dubbelzijdig tape.
 4. Plak de rail langs het potloodstreepje. Druk het goed aan. Doe er niet meteen LEGOsteentjes of iets anders in, het tape moet eerst goed hechten. Anders valt de bak er meteen af!

Handige opbergers

Draai de tafel om en schroef aan de zijkant de magneetlijst of de stang op het tafeltje. Teken eerst met potlood een stipje waar je de schroeven wilt hebben. Houd de schroef daarop en geef met een hamer of een boek een klein tikje, zodat er een klein putje in het hout zit. Dan kun je makkelijker schroeven. 

Ik stopte in de drie kruidenbakjes al die kleine, minidingetjes die je altijd kwijt raakt. Dus in een alle onderdelen van de poppetjes, in een alle accessoires en in een alle priegeldingetjes als bloemetjes en ronde steentjes.  

Aan de DUPLO tafel hing ik de Ikea Grundtal stang van 40 cm (€3,99) waar ik diverse bakjes en zakjes aan heb gehangen. Daar stop ik voor ons heertje ook de poppetjes in, maar bijvoorbeeld ook zijn favoriete auto’s zodat hij die snel bij de hand heeft.

TIP: LEGO bouwplaten plakken

Ik had op internet de belangrijkste tip gevonden om de tafel te laten slagen:

‘Maak de LEGO bouwplaten met LEGO steentjes aan elkaar vast voor je ze opplakt!’

Dit is belangrijk, want als je ze tegen elkaar aan plakt, kan er niet op gebouwd worden. Er zit een hele kleine ruimte tussen en die ruimte heb je precies als ze de platen dus aan elkaar vast maakt. Draai de platen om en beplak de buitenkant van alle platen met dubbelzijdig tape. Plak de platen daarna als een geheel op de tafel.

Op de DUPLO tafel kan binnen het vierkant precies een DUPLO bouwplaat komen, maar die zijn voorlopig overal uitverkocht (en ook behoorlijk duur, €21,95). Dus misschien voor zijn verjaardag in januari, haha!  lego tafel ikea hack diy

En? Het ziet er gaaf uit he?! Ik fabriceerde dit dus precies onder de schooltijd van mijn dochter. Inclusief het bezoekje aan de Ikea! Dus heb je een LEGO fan in huis en wil je een goedkoop, maar fantastisch Sintkado? Dan is dit the way to go! Hup naar de Ikea zaterdag voor het pakjesavond is, haha! Het boodschappenlijstje heb je al, dat scheelt tijd!

Heb jij ook een handige oplossing in huis met de LEGO te spelen?

 

 

Similar posts
 • Afscheid nemen van de baby- en dreumestijd Zoals ik gisteren al schreef wordt mijn lieve, kleine boef komend weekend 3 jaar. Dan is zijn baby- en dreumestijd echt voorbij. Hoewel kinderen natuurlijk altijd groeien en ze altijd groter worden, vind ik dit nu wel een mijlpaal. Toen ons dametje drie werd vond ik dat niet zo bijzonder. Het is zo een tussenin [...]
 • 10x Toffe cadeau’s voor een 3-jarige! Mijn kleine boef wordt binnenkort al weer drie jaar. DRIE JAAR! Lekker cliché, maar man de tijd vliegt echt voorbij. Alleen daar gaat deze blog niet over. Het gaat over de cadeau’s voor een driejarige. Want wat geef je een jongen die drie wordt? Ik vind het een lastige leeftijd. Bij ons dametje konden we [...]
 • Hoe ga je om met peuter boosheid? Herken je dat? Dat elke keer voordat je kind een groeispurt maakt (of een sprongetje, zo je wilt) het echt zo ongeveer de hel is in huis? Ze willen in zo’n periode vaak allerlei dingen die ze nog (net) niet kunnen en dat is hartstikke frustrerend. Zowel voor je kind als voor jou als ouder. [...]
 • 6x Date night voor het komende jaar Elke maand minimaal 1x samen op pad, zonder de kinderen dus, dat is ONS goede voornemen. Afgelopen jaar is dit namelijk vrijwel niet voorgekomen. Omdat, ja, omdat……? Wie het weet mag het zeggen. Vaak doordat het als laatste op het to-do-lijstje staat en er altijd wel weer iets anders tussen komt.  Het stomme is, ik [...]
 • Een oppas: whoeah SPANNEND! Vorig jaar, ergens in het voorjaar, beloofde ik aan mijn lief dat ik een oppasmeisje zou gaan zoeken. Het was tijd voor af en toe en avondje samen, zonder kinderen. We hadden besloten dat we dat veel te weinig deden en hadden al lang, lang geleden geconcludeerd dat zulk soort dingen van levensbelang zijn voor [...]

1 commentaar

 1. Claudia Claudia
  1 december 2016    

  Erg leuk….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Poldermama in het kort

Ik ben Iris! Welkom op mijn blog. Hier krijg je een eerlijk inkijkje in mijn leven als poldermama. Ik deel momenten met je die hilarisch, leuk en herkenbaar zijn, maar wel met een nuchtere 'touch'. Ook deel ik dingen die je dag opvrolijken en aanraders voor van alles. Ga even zitten, lees mee en geniet!

Ik ben Iris! Welkom op mijn blog. Hier krijg je een eerlijk inkijkje in mijn leven als poldermama. Ik deel momenten met je die hilarisch, leuk en herkenbaar zijn, maar wel met een nuchtere 'touch'. Ik hou van het buitenleven, actief bezig zijn en gezond eten. Ga even zitten, lees mee en geniet! Lees meer