Poldermama

Wij zijn fan van Rapley! Na de geboorte van ons dametje kwam ik eigenlijk min of meer toevallig informatie tegen over deze methode. Het klonk me zo logisch in de oren dat Polderpapa en ik dachten: dat gaan we doen. Ik ben namelijk niet zo van het voeren. En al helemaal niet van het apart eten. Maar wel van het ‘met de pot mee-eten’. Eten doe je namelijk samen, aan tafel. Iedereen eet hetzelfde. En er is tijd voor gesprekken en aandacht voor iedereen. Er wordt niet gedreigd met maatregelen als je bord niet leeg is. Je mag zelf bepalen wanneer je vol zit. Het is een gezellig en rustig moment van de dag.

Wat houdt de Rapley-methode precies in?

Bij de Rapley-methode gaat het erom dat je je baby na een half jaar vast voedsel gaat aanbieden. Je gaat dus niet aan de slag met het pureren van eten en het maken van papjes. Het principe van Rapley is dat kindjes melk krijgen op verzoek en dat ze na de overstap op vast voedsel ook hun eigen tempo van eten en hoeveelheid eten kunnen aangeven. Dat ze prima weten wanneer ze vol zitten.

Natuurlijk is die 6 maanden grens niet heilig. Je merkt het vanzelf als je baby er aan toe is. Ze tonen dan ineens buitengewoon veel interesse in jouw eten. Stoppen van alles in hun mondje en beginnen dingen uit jouw mond en van je bord te pakken. Bij ons dametje begonnen we pas bij 7,5 maand, bij ons heertje waren we met 5,5 maand al bezig.

Baby is de baas

Een baby die goed kan zitten, kan in principe beginnen met Rapley. Dit is wel de basis om vanuit te beginnen. Je kunt ze niet zelfstandig laten eten als ze liggen, dat is echt te gevaarlijk. Ze moeten natuurlijk ook zelf iets kunnen pakken en naar hun mond kunnen brengen. Maar dit merk je snel genoeg als je ze aan tafel zet. Ze geven dus zelf aan of ze er al aan toe zijn.

Bij de eerste hapjes is het echt binnenkrijgen van vast voedsel ook nog niet het doel. Baby’s zullen op ontdekkingstocht gaan. Ze zullen gaan kijken, voelen, proeven. Soms lijkt het misschien nog meer op spelen, maar ze zijn aan het leren. Het eten is als extraatje naast de melkvoeding. Tot dat ze 1 worden is het niet erg als bij baby’s 3/4 van hun eten uit melkvoeding bestaat en maar 1/4 uit vast voedsel. IMG_1660

Niet bang zijn!

Natuurlijk zal het voorkomen dat je baby zich wel eens verslikt! Niet schrikken! Net als volwassenen zullen baby’s zich eerder en makkelijker verslikken in vloeibaar voedsel dan in vast voedsel. Hun natuurlijke kokhalsreflex is nog hartstikke sterk en vrijwel altijd komt het eten er gewoon weer uit. Waarna ze het waarschijnlijk nog een keer zullen proberen te eten. Schiet niet elke keer in paniek! Laat het gebeuren. Ik weet dat het er eng uitziet, maar die reflex is juist hartstikke nuttig en het eten komt er echt altijd wel uit. Plus, ze leren er van. Het is, net als lopen, een proces van blijven proberen. Blijf wel altijd opletten natuurlijk, maar accepteer het kokhalzen als iets wat erbij hoort. 

Hapklare brokken

Een baby die zelf gaat eten via de Rapley methode heeft niets aan kleine stukjes. Ze hebben iets nodig wat ze goed vast kunnen pakken. Snij het eten dus in hapklare brokken. Vooral fruit en groente zijn hier uitermate geschikt voor. Met name de zachtere versies hiervan. Want baby’s hebben natuurlijk nog geen tanden, maar ze kunnen zonder ook prima voedsel fijn malen. Maar iedereen kan zich voorstellen dat dit wel tot op een bepaalde hoogte geld, want een rauwe wortel of een stuk gekookte kipfilet, dat zal echt nog niet lukken zonder tanden.

Knoeiboel

Ja, zelf eten betekent een grote bende. Dat is niet anders. Baby’s kunnen hun mond nog niet zo goed vinden, dus daar gaat zeker wat naast. En dat komt niet alleen op de grond. Ons heertje krijgt het ook voor elkaar om het op de muur te krijgen bijvoorbeeld. Daar zul je je op moeten instellen, maar je kunt je er ook heel goed op voorbereiden. Denk aan:

 • tafelzeil onder het bord
 • zeil op de grond onder de stoel en onder de tafel
 • slab met lange mouwen en een opvang-gedeelte
 • niet eten van een bord, maar van het zeil of van het blad van de kinderstoel

En ja, je baby zelf wordt ook vies. Want ze smeren hun hele gezicht eronder. Maar probeer vooral te genieten van die onhandigheid. Voor je het weet kunnen ze netjes eten en kijk je met een glimlach terug op de tijd dat ze zichzelf helemaal insmeerden. IMG_6768

Wat eet een Rapley baby allemaal?

Tja, alles eigenlijk. Een Rapley baby eet met de pot mee. Dus die eet boterhammen, fruit en ’s avonds wat er op tafel komt. Natuurlijk kun je niet klakkeloos alles op het bord van je baby scheppen. Bij baby’s moet je bijvoorbeeld oppassen met zout, peper en kruiden. Ook met heel pittig eten zoals Oosterse gerechten met peper en curry.

Dit wil dan niet zeggen dat je maar wat anders moet klaar maken. Je moet alleen je kookkunsten even aanpassen. Dus bijvoorbeeld 2 wokschotels maken: 1 met en 1 zonder kruiden. En niet een eenpansgerecht maken, maar pas op je bord gaan mixen, zodat iedereen het kan eten zoals het geschikt is.

Maar in principe is er niets dat een Rapley baby niet kan eten. Van rode kool tot pasta, van verse vis tot ovenschotel. Laat ze alles proberen, bied het aan en kijk wat ze er mee doen. In het begin kun je o.a. aanbieden:

 • peer
 • mango
 • banaan
 • kiwi
 • appel uit de oven
 • zoete aardappel
 • avocado
 • broccoli 
 • wortels
 • pastinaak
 • paprika
 • courgette
 • ei
 • pasta
 • brood

IMG_6416

Eigen ervaring met Rapley

Ons dametje is nu 3 en heeft tot nu toe helemaal geen eetproblemen gehad. Vanaf 7,5 maand at ze met de pot mee. Altijd, elke dag. Ze heeft nog nooit iets geweigerd, altijd alles geprobeerd. Nu zijn er maar een paar dingen die ze niet lust zoals bijvoorbeeld sla en spruitjes. Maar voor de rest eet ze alles. En met liefde. En met smaak. Ze probeert altijd alles wat op tafel staat qua eten. Zelfs olijven, Franse kaas en ander bijzonder voedsel. De pannen zijn altijd leeg na het eten. En als ze dat niet zijn, dan helpt ons dametje wel een handje. Nooit komt het voor dat ze haar bord wegschuift omdat ze niet wil eten. Je kunt haar ook gerust mee uit eten nemen omdat ze echt van eten houd. Kortom, bij haar heeft het echt fantastisch gewerkt.

Vandaar dat we bij ons heertje weer zijn begonnen. En bij hem gaat het ook goed. Al eet hij wel wat drukker dan ons dametje. Hij gilt wat af als er niet meteen eten voor zijn neus staat. Hij speelt ook echt met zijn eten en veel beland dan ook niet in zijn mond, maar op andere plekken.

Bij ons is het eten dus echt een sociale aangelegenheid. We zitten als gezin aan tafel en iedereen eet zelf. We praten met elkaar over de dag en ook de kleine man krijgt aandacht. Niemand hoeft zijn bord leeg te eten, genoeg is genoeg. En er wordt ook nooit met eten gedreigd.

Heb jij ook een Rapley baby? Ben je blij met het resultaat? Of ben je ergens tegenaan gelopen?

Similar posts
 • Afscheid nemen van de baby- en dreumestijd Zoals ik gisteren al schreef wordt mijn lieve, kleine boef komend weekend 3 jaar. Dan is zijn baby- en dreumestijd echt voorbij. Hoewel kinderen natuurlijk altijd groeien en ze altijd groter worden, vind ik dit nu wel een mijlpaal. Toen ons dametje drie werd vond ik dat niet zo bijzonder. Het is zo een tussenin [...]
 • 10x Toffe cadeau’s voor een 3-jarige! Mijn kleine boef wordt binnenkort al weer drie jaar. DRIE JAAR! Lekker clich√©, maar man de tijd vliegt echt voorbij. Alleen daar gaat deze blog niet over. Het gaat over de cadeau’s voor een driejarige. Want wat geef je een jongen die drie wordt? Ik vind het een lastige leeftijd. Bij ons dametje konden we [...]
 • Hoe ga je om met peuter boosheid? Herken je dat? Dat elke keer voordat je kind een groeispurt maakt (of een sprongetje, zo je wilt) het echt zo ongeveer de hel is in huis? Ze willen in zo’n periode vaak allerlei dingen die ze nog (net) niet kunnen en dat is hartstikke frustrerend. Zowel voor je kind als voor jou als ouder. [...]
 • 6x Date night voor het komende jaar Elke maand minimaal 1x samen op pad, zonder de kinderen dus, dat is ONS goede voornemen. Afgelopen jaar is dit namelijk vrijwel niet voorgekomen. Omdat, ja, omdat……? Wie het weet mag het zeggen. Vaak doordat het als laatste op het to-do-lijstje staat en er altijd wel weer iets anders tussen komt.¬† Het stomme is, ik [...]
 • Een oppas: whoeah SPANNEND! Vorig jaar, ergens in het voorjaar, beloofde ik aan mijn lief dat ik een oppasmeisje zou gaan zoeken. Het was tijd voor af en toe en avondje samen, zonder kinderen. We hadden besloten dat we dat veel te weinig deden en hadden al lang, lang geleden geconcludeerd dat zulk soort dingen van levensbelang zijn voor [...]

3 commentaren

 1. Leonie Leonie
  31 oktober 2015    

  Ik ben ook fan ?

 2. 2 november 2015    

  Hier ook fan! Al wisselden we rapley af met gepureerd. Vers met potjes etc., gewoon hoe het ons opndatnogenvliknvaak het handigst uitkwam. En ook hier 4 goede eters die erg houden van eten, proeven en ontdekken. Dat betekent noet dat ze alles eten, maar wel dat ze het willen proberen, en dat vind ik super!

 3. 15 december 2016    

  Wat een fijn blog om te lezen! Op https://droppies.nl/series/rapley-methode heb ik een serie gemaakt over de Rapley methode. In deze serie zie je allemaal kindjes die met deze methode beginnen, super leuk om te zien en ook leerzaam!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Poldermama in het kort

Ik ben Iris! Welkom op mijn blog. Hier krijg je een eerlijk inkijkje in mijn leven als poldermama. Ik deel momenten met je die hilarisch, leuk en herkenbaar zijn, maar wel met een nuchtere 'touch'. Ook deel ik dingen die je dag opvrolijken en aanraders voor van alles. Ga even zitten, lees mee en geniet!

Ik ben Iris! Welkom op mijn blog. Hier krijg je een eerlijk inkijkje in mijn leven als poldermama. Ik deel momenten met je die hilarisch, leuk en herkenbaar zijn, maar wel met een nuchtere 'touch'. Ik hou van het buitenleven, actief bezig zijn en gezond eten. Ga even zitten, lees mee en geniet! Lees meer