Poldermama

Nierstenen tijdens je zwangerschap

Vorige week konden jullie in mijn blog over de babymoon lezen dat dat de eerste keer voor mij niet zo heel erg leuk afliep. Ik werd namelijk hartstikke ziek, zonder dat iemand door had wat er aan de hand was. Uiteindelijk bleek ik nierstenen te hebben. Iets wat je niet vaak hoort bij zwangeren, maar wat wel heel vervelend is! nierstenen zwangerschap

Het begon eigenlijk uit het niets op een vrijdagnacht toen we in bed lagen. Ik werd ineens wakker en verging van de pijn. Ik heb een hele tijd op het toilet gezeten en op de bank gelegen met pijnscheuten en toen zei manlief: ‘Je bent zwanger, we gaan NU naar de HAP. Ik wil weten wat er is’. Ik kon niet lopen of zitten van de pijn, ik werd er zelf misselijk van. Over de plattelandsweggetjes vol rotondes hield ik het niet meer van de pijn: kotsend hing ik boven een greppel. Het werd afgedaan als een blaasontsteking of infectie en met antibiotica en paracetamol werd ik weggestuurd. 

In het weekend ging het niet veel beter. Ik ben echt geen pieperd, maar ik had soms zoveel pijn dat ik er van moest overgeven! Heel specifiek rechts onder mijn ribben, in mijn zij, daar zat de pijn. Dus hup weer naar de dokter, want maandag zouden we op vakantie gaan. Tegen die tijd was ik al best bereid om mijn vakantie op te geven, maar als het zeker beter zou gaan, dan wilde ik wel weg. Nog steeds was het een blaasontsteking en met nog wat paracetamol slikken zou het te doen moeten zijn. Het zou zeker binnen een dag weg zijn.

Nierstenen en zwanger

Uiteindelijk was het niet te doen en werd het alleen maar erger. Ik deed dapper en slikte paracetamol om mee op pad te kunnen gaan. Maar het was niet leuk en het werd niet minder. Na 2 dagen keerden we weer terug naar Nederland. Zelf hier duurde het nog bijna een dag vol helse pijn voordat ze er achter waren dat ik dus nierstenen had. En niet zo maar nierstenen: ik had er een stuk of 8! 3 Grote die ik sowieso niet uit kon plassen en voor de rest kleintjes. Vind je het gek dat ik zo’n pijn had gehad?

De artsen vertelden me wel dat pijn door nierstenen tot de heftigste behoort van alle pijnen, vergelijkbaar met de pijn bij een bevalling. Nou, ik had er dus mooi 4 dagen meer rondgelopen, dus dat kon ik wel aan. Ook had ik geleerd dat een warm bad je enorm helpt om de pijn te verlichten, dus voor mijn bevalling stond een bad op het programma. Maar serieus, nierstenen zijn dus echt niet grappig. Het doet zo gruwelijk veel pijn! Ik kon op een gegeven moment niets meer dan alleen maar in een warm bad liggen of op een bepaalde manier op mijn zij. Dan was de pijn nog wel te hanteren. Maar verder deed elke beweging pijn. Soms was het even wat minder, maar BAM dan was het er weer.

Behandeling van nierstenen als je zwanger bent?

Het schijnt vaker voor te komen bij zwangere vrouwen, maar waarom dat zo is, dat weten ze eigenlijk niet. In elk geval zorgt je zwangerschap voor een lastige situatie, want ze kunnen vrij weinig voor je doen. De stenen vergruizen kan niet. Opereren kan ook niet. Pijnstillers mag je ook niet. En daardoor blijft er weinig over. 

Spierverslappers it is. Zodra je die krijgt, is alle pijn weg. Heerlijk! Ik was zo blij! Je krijgt ze eerst via het infuus. Als je een paar dagen stabiel bent, proberen ze het af te bouwen en krijg je het middel in tabletjesvorm mee. Dan mag je thuis vervolgens steeds meer afbouwen tot je medicatie vrij bent.

En dan is het afwachten…… Want die nierstenen zijn niet ineens verdwenen. En de pijn kan dus elk moment weer terug komen. Er zijn vrouwen die 3/4x in hun zwangerschap met een aanval opgenomen moeten worden. Dat is best een enge gedachte. Ik durfde die medicatie ook maar moeilijk af te bouwen. 

Hoe gaat het verder na de ziekenhuisopname?

Eenmaal thuis moest ik elke week voor een echo naar het ziekenhuis. Maar mijn nuchtere ik was daar na een paar keer wel klaar mee. Ja, die nierstenen zaten er nog, hoe verassend. Overleg met de arts leerde mij ook dat ik een aanval echt wel zou voelen opkomen, nu ik wist hoe het voelde. Maar dat op zo’n moment mijn medicatie ook niet zou helpen. Opname zou dan toch noodzakelijk zijn.

Maar diezelfde arts vertelde mij ook dat er mensen zijn die hun hele leven nierstenen hebben en er nooit achter komen. Dat je na een aanval nooit meer last hoeft te hebben. Het kan 1 jaar wegblijven, 5 jaar, 10 jaar, 1 maand, 1 week, voor altijd, je weet het niet. Ik vertelde ze in het ziekenhuis uiteindelijk na 3x dat ze de kostbare tijd beter aan iemand konden besteden die echt ziek was. Ik had geen last van de nierstenen, de tijd zou het leren. 

De hele verdere zwangerschap heb ik geen last gehad. Na mijn bevalling ben ik ook niet terug gegaan om een afspraak te maken voor de behandeling van de nierstenen. De jaren er na had ik ook geen last, geen pijn, geen aanval. En tijdens de tweede zwangerschap ook niet. Ik vond het wel spannend om toen op vakantie te gaan, dat wel. Maar ik heb niet de behoefte om er nu iets aan te doen. Ze zullen er ongetwijfeld nog zitten, die niersteentjes van me, maar zolang ze zich niet roeren, mogen ze van mij blijven zitten.

Had jij wel eens gehoord van nierstenen tijdens je zwangerschap?

 

 

 

 

 

Similar posts
 • Poldermama neemt een sabbatical! Wat doe je als je het te druk hebt? Juist, dan neem je even een pauze. En dat is precies wat ik ga doen met Poldermama. Ik neem een sabbatical! Vind ik bloggen dan niet meer leuk? Dat is het helemaal niet, ik vind Poldermama nog steeds superleuk. Ik loop over van ideeën om over [...]
 • Play-Doh kleuren en vormen Knutselen staat met stip op 1 hier als favoriete activiteit. Maar als mama een keer niet zo veel zin heeft in rommel, dan is kleien een goede tweede. We waren dan ook superblij dat we een van de nieuwe Play-doh sets mochten uitproberen. Het werd de kleuren en vormen set en dat was een groot [...]
 • 5 tips voor een heerlijke paddestoelen boswandeling Het is herfst! Als de herfstvakantie dichterbij komt, dan komt de herfst vaak echt in zicht. De nazomerdagen zijn voorbij, het gaat waaien, de blaadjes verkleuren en vallen van de bomen. En dan weet je: de herfst is begonnen. Een heel mooi seizoen om met je kinderen de natuur in te trekken. En om je [...]
 • Ga jij voor Halloween in huis? Nu zelfs de kinderboekenweek dit jaar het thema griezelen heeft, ontkom je er haast niet aan. Halloween is aan een enorme opmars bezig de laatste jaren in Nederland. Voor ik moeder werd moest ik er niet zoveel van hebben eerlijk gezegd. Ik vond het maar onzin, dat Amerikaanse feestje. Ik liet de hype links liggen. [...]
 • Poldermama winweek: toffe en hippe gadgets van Radbag Afgelopen week kon je twee keer een tof cadeautje winnen voor je kleintje. (Kijk anders nog even terug om een tof T-shirt te winnen of een glinsterende set haaraccessoires). Maar het is ook wel leuk om een keer iets voor jezelf te kunnen winnen. Daarom sluit ik de week af met een winactie voor jou! Ik [...]

6 commentaren

 1. 2 februari 2016    

  Nee, maar het lijkt me erg vervelend!
  Vlijtig Liesje onlangs geplaatst…Wat is armoede voor jou?My Profile

 2. 2 februari 2016    

  Ik hhad er wel van gehoord ja, en ook van galstenen! Zelfde verhaal natuurlijk, niks aan te doen. Ik ben in elk geval héél blij dat het mij niet is overkomen. Echt rot voor je.

 3. kaat kaat
  24 mei 2016    

  Bij de 30e week van mijn zwangerschap , werdt ik ook met spoed opgenomen, inderdaad ook nierstenen , heb totaa een week in het ziekenhuis gelegen , maar wat ik gek vind , ik ben wel geopereerd

 4. Kaylee Kaylee
  21 november 2016    

  Ik ben 22 weken zwanger, sinds gister middag heeel veel pijn op de plek die je beschrijft en t is echt niet te houden!! Vanacht niet geslapen ik kon geen positie vinden waardoor het minder/geen pijn zou doen, dus de hele nacht rechtop in bed gezeten en ook dat was echt niet prettig! Ik maakte me toch wel wat zorgen doordat het niet wegging en net is mijn verloskundige langs geweest en die vermoed toch alleen een blaasontsteking.. maarja je raad het al, ik heb geen pijn bij het plassen en de klachten passen totaal niet bij een blaasontsteking… toch geadviseerd om mijn urine naar de huisarts te brengen en even alles na te laten kijken.. nu afwachten tot morgen met mn kotsbakkie haha!

 5. 6 maart 2017    

  Wat ik me nu wel afvraag: hoe was de pijn nu vergeleken met jouw bevalling?

  • Iris Iris
   8 maart 2017    

   Met pijn vind ik het altijd moeilijk vergelijken, omdat je ‘vergeet’ hoe erg de pijn was. Ja, het deed onwijs zeer, maar hoeveel in vergelijking met de bevalling. Geen idee! De eerste bevalling viel mee moet ik zeggen, dus misschien deden de nierstenen toen wel meer pijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Poldermama in het kort

Ik ben Iris! Welkom op mijn blog. Hier krijg je een eerlijk inkijkje in mijn leven als poldermama. Ik deel momenten met je die hilarisch, leuk en herkenbaar zijn, maar wel met een nuchtere 'touch'. Ook deel ik dingen die je dag opvrolijken en aanraders voor van alles. Ga even zitten, lees mee en geniet!

Ik ben Iris! Welkom op mijn blog. Hier krijg je een eerlijk inkijkje in mijn leven als poldermama. Ik deel momenten met je die hilarisch, leuk en herkenbaar zijn, maar wel met een nuchtere 'touch'. Ik hou van het buitenleven, actief bezig zijn en gezond eten. Ga even zitten, lees mee en geniet! Lees meer