Poldermama

Moeilijke drinker – hoe pak je dat aan?

In huize Poldermama is eten niet zo’n probleem. Ons dametje eet eigenlijk alles wel en vind heel veel ook lekker. Ze proeft ook echt alles. Maar drinken daarentegen. Dat is al vanaf dat we zijn gestopt met het drinken van (moeder)melk een probleem geweest. Ons dametje houd namelijk niet van drinken. Het boeit haar niet en ze heeft naar eigen zeggen ook vaak geen dorst. Ze is dus een moeilijke drinker.  moeilijke drinker sap

Persoonlijk herken ik dit gedrag heel erg. Ik was vroeger ook een slechte drinker. Op school dronk ik mijn beker nog wel leeg, maar thuis was een slokje vaak genoeg. Mijn moeder is ook snel gestopt met het kopen van dure drankjes en sapjes, want ik liet alles na 1 slok op het aanrecht staan. Inmiddels heb ik mezelf aangeleerd om voldoende te drinken en merk ik ook dat ik veel eerder dorst heb als ik dat vergeet. Maar hoe pak je zoiets aan bij je peuter?

De adviezen van het consultatiebureau zijn namelijk behoorlijk. 7 Glazen per dag, inclusief de eventuele melk die je ze geeft. In huize Poldermama mag ik in mijn handen klappen als er 3 glazen per dag doorheen gaan, echt waar. In het begin maakte ik er niet zo’n punt van. Ze ziet er gewoon gezond uit, haar urine ziet er ook goed uit, dus dan zal het wel goed zijn. Maar dat punt ben ik nu wel voorbij. Want dit drinkgedrag neemt ze mee naar later en wat ze nu drinkt is gewoon echt heel weinig! Ze zal toch moeten leren om haar beker leeg te drinken op de vaste drinkmomenten. Zeker voor als ze hele dagen op school zit, want wie controleert er dan hoeveel er is gedronken?

Drinken aantrekkelijk maken of lichte dwang?

Dit is een van de eerste dingen die je kan proberen. Maak het drinken aantrekkelijk! Dus: ga leuke bekers kopen, rietjes, parasolletjes voor in het drinken, drinken uit het theeserviesje en ga zo maar door. Inmiddels heb ik een hele collectie aan bekers en aanverwanten in huis. Denk aan: bekers met oren, bekers met rietjes, bidons, doppers, mason jars met rietjes, bekers met plaatjes en ga zo maar door. Elke morgen vraag ik aan ons dametje waar ze uit wil drinken en daarin geef ik toe. Ze krijgt wat ze wil, ook al wil ze per dag nog 2x wisselen. Als ze maar drinkt. 

Helaas werkt dit voor ons dametje niet. Ze vind het leuk om te kiezen, maar ze gaat er niet meer door drinken. Soms is ze bij het avondeten nog met dezelfde beker drinken bezig als die bij het ontbijt ook naast haar bord stond.

Op vaste momenten samen drinken

We eten altijd aan tafel en de tussendoortjes eten we ook aan tafel. Dat zijn de momenten waarop we rustig zitten en ikzelf ook een groot glas thee of water drink. Ze krijgt dus een goed voorbeeld. 

Soms leg ik haar op deze momenten inmiddels wel wat lichte dwang op. Ze mag niet van tafel als ze niets gedronken heeft. Anders stapt ze als haar bord leeg is vrolijk van tafel, zonder een slok drinken. En meestal vertel ik haar hoeveel grote slokken ze moet nemen. Dat zijn er nooit meer dan 3, want dan eindigt het in een gevecht en huilbui. De ervaring leert dus dat 3 voor haar het maximum is en ook haalbaar is.

Inmiddels heeft Polderpapa ontdekt dat met omgekeerde dwang het soms wel lukt. Dus dan zegt hij: ‘je mag deze beker ECHT NIET leegdrinken hoor! Ook niet als ik niet kijk!’. En dan kijkt hij even niet en als ze in een goede bui is ontstaat er een soort spelletje, waarin ze het dus grappig vind om ongehoorzaam te zijn. En dan drinkt ze dus soms de beker in een keer leeg. 

Uitleggen waarom je moet drinken

Ons dametje is nu bijna 3,5 jaar oud en behoorlijk bij de pinken. We leggen haar dus vaak uit dat drinken belangrijk is. Dat je anders buikpijn krijgt en niet goed kan poepen. Dat je als je helemaal niets drinkt soms ook naar de dokter moet. 

Dit vind ze niet leuk om te horen, maar ze is denk ik nog te jong om het om te zetten in daden. Dus daadwerkelijk meer drinken bereiken we ook hier helaas niet mee. 

Wat is genoeg drinken (of vocht)?

De vraag blijft dus: wat is genoeg? Om te zorgen dat ze toch wat meer vocht binnenkrijgt dan alleen met drinken, eten we ook 2x per dag fruit. Daar zit natuurlijk ook veel vocht in. Gelukkig vind ze dat heel lekker en ik probeer dan ook veel sappig fruit in te kopen.

Ze houd ook heel erg van vers geperst sinaasappelsap of een groene smoothie. Daar vraagt ze zelf ook wel eens om bij het ontbijt, dus een paar keer per week probeer ik haar op deze manier wat meer vocht binnen te laten krijgen.

Maar dan blijft nog de vraag: wat is genoeg? Ons dametje ziet er hartstikke gezond uit. Ze is eigenlijk nooit ziek. Ze heeft geen moeite met haar ontlasting. Haar urine is normaal van kleur en ruikt niet sterk. Dus ja………. Blijkbaar is wat zijn binnenkrijgt per dag voldoende. En het is gelukkig ook zo, dat als het warm is, ze uit zichzelf ook meer gaat drinken. 

De richtlijnen van het consultatiebureau ga ik sowieso niet halen. Elke keer spreken we erover, maar zolang er niets aan de hand is, is het uiteindelijk ook wel prima. Zij hebben ook geen andere tips om te zorgen dat je kindje uit zichzelf meer gaat drinken. Dwingen kun je ze in elk geval niet, ze zullen het toch echt zelf moeten doen.

Noodoplossing

Als ons dametje een paar dagen echt heel slecht drinkt, komt daar toch de noodoplossing. Geheel tegen onze suikerloze principes in worden er dan pakjes gekocht in de supermarkt. Killing qua suikers e.d. maar daar drinkt ze behoorlijk snel een pakje van leeg. Dat is enorm lekker natuurlijk. Maar dat is echt een uitzondering (want super ongezond).

En toch………… Toch maak ik me als moeder een beetje zorgen. En zeer waarschijnlijk onterecht. Want haar lichaam doet het prima met deze hoeveelheid vocht. En als ze over een jaar op school te weinig heeft gedronken, zal ze dat ’s middags thuis wel weer inhalen. In elk geval, dat hoop ik dan maar.

Heb jij ook een moeilijke drinker thuis? Ik ben op zoek naar de GOUDEN TIP! Heb jij die voor mij?

 

Similar posts
 • Afscheid nemen van de baby- en dreumestijd Zoals ik gisteren al schreef wordt mijn lieve, kleine boef komend weekend 3 jaar. Dan is zijn baby- en dreumestijd echt voorbij. Hoewel kinderen natuurlijk altijd groeien en ze altijd groter worden, vind ik dit nu wel een mijlpaal. Toen ons dametje drie werd vond ik dat niet zo bijzonder. Het is zo een tussenin [...]
 • 10x Toffe cadeau’s voor een 3-jarige! Mijn kleine boef wordt binnenkort al weer drie jaar. DRIE JAAR! Lekker cliché, maar man de tijd vliegt echt voorbij. Alleen daar gaat deze blog niet over. Het gaat over de cadeau’s voor een driejarige. Want wat geef je een jongen die drie wordt? Ik vind het een lastige leeftijd. Bij ons dametje konden we [...]
 • Hoe ga je om met peuter boosheid? Herken je dat? Dat elke keer voordat je kind een groeispurt maakt (of een sprongetje, zo je wilt) het echt zo ongeveer de hel is in huis? Ze willen in zo’n periode vaak allerlei dingen die ze nog (net) niet kunnen en dat is hartstikke frustrerend. Zowel voor je kind als voor jou als ouder. [...]
 • 6x Date night voor het komende jaar Elke maand minimaal 1x samen op pad, zonder de kinderen dus, dat is ONS goede voornemen. Afgelopen jaar is dit namelijk vrijwel niet voorgekomen. Omdat, ja, omdat……? Wie het weet mag het zeggen. Vaak doordat het als laatste op het to-do-lijstje staat en er altijd wel weer iets anders tussen komt.  Het stomme is, ik [...]
 • Een oppas: whoeah SPANNEND! Vorig jaar, ergens in het voorjaar, beloofde ik aan mijn lief dat ik een oppasmeisje zou gaan zoeken. Het was tijd voor af en toe en avondje samen, zonder kinderen. We hadden besloten dat we dat veel te weinig deden en hadden al lang, lang geleden geconcludeerd dat zulk soort dingen van levensbelang zijn voor [...]

5 commentaren

 1. Rosemarie Rosemarie
  3 februari 2016    

  woopsie veel typfouten in de vorige post. ik bedoelde dit:

  Hoi Iris!

  In dit verhaal herken ik wel wat van mezelf, zelf heb ik vaak weinig dorst en vergeet vaak drinken te pakken, echter gaat de beker dan wel altijd leeg en daarom heb ik mezelf als volwassene maar heel veel grote bekers cadeau gedaan.

  Wat ik van een andere moeder weet: die gaf in de zomermaanden haar kinderen overdag als tussendoortje een bakje met chipjes: want van zoute dingen krijg je dorst en dan ben je ook dus eerder geneigd je beker leeg te drinken.
  Verder dacht ik ook creatief dat het voor zo’n klein meisje ook wel handig is om misschien juist niet te volle bekers aan te bieden want dan is het een hele berg. Juist met wat kleinere hoeveelheden aanleren om een beker leeg te drinken lijkt me goed zodat je die hoeveelheid altijd nog kan vergroten ( en ze hem dan ook nog leegdrinkt)

  Heb je al een stickerbeloningssysteem geprobeerd? Een sticker voor een lege beker en na zoveel stickers.. haar lievelingseten als avondeten ofzo? Misschien is ze nog te klein voor beloningsstickers maar vooral heel positief blijven prijzen en ook als haar broertje zijn beker netjes leegdrinkt dat positief benoemen.

  “Grote meisjes drinken hun beker leeg” als mooi nieuw motto ofzo?

  En misschien samen sap maken ook leuker om het zelf op te drinken? Mama helpen sinasappels te persen ofzo iets? Helpen voor iedereen in huis drinken maken?

  Maar verder vooral ook niet te veel zorgen over maken en moeilijk over doen als er nu geen aanwijsbare redenen zijn dat er problemen door onstaan. Ik zou pas met een beloningssysteem beginnen als die er wel zijn en de noodzaak dus echt hoog is 😉

  oh als laatste annekdote: Bij mijn oma kregen we altijd eerst een glas water en mochten we daarna lekkere limonade. Dat werkte bij ons ook goed. Maar was wel toen we al wat ouder waren. MIsschien vanaf een jaar of 7 ook bij jullie dametje in te voeren?

  groetjes, Rosemarie
  (Vriendinnetje van Nathalie, orthopedagoog in wording en smulster van je blogs 😉

  • Iris Iris
   4 februari 2016    

   Bedankt voor je superuitgebreide reactie! Die niet te volle bekers vind ik wel een heel goed idee. En het nieuwe motto zal ik ook eens uitproberen. Beloningssystemen ben ik niet zo van als de nood nog niet zo hoog is, dus die bewaar ik voor later. Maar bedankt voor je goede tips! Daar kan ik zeker wat mee.

   • Rosemarie Rosemarie
    4 februari 2016    

    Heel graag gedaan Iris! Maar nog een klein dingetje.. als Dametje straks als adolescent de beker leegdrink-strategie in gaat zetten met alcoholische drankjes… is het niet mijn schuld hé? 😉

 2. Iris Iris
  4 februari 2016    

  Misschien aangelengde smoothies invriezen in van die zelfmaak-ijsjes vormpjes? Bevroren drinken is natuurlijk altijd leuker

  • Iris Iris
   4 februari 2016    

   Bedankt! Dat doe ik in de zomer inderdaad nog wel eens. Goede tip!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Poldermama in het kort

Ik ben Iris! Welkom op mijn blog. Hier krijg je een eerlijk inkijkje in mijn leven als poldermama. Ik deel momenten met je die hilarisch, leuk en herkenbaar zijn, maar wel met een nuchtere 'touch'. Ook deel ik dingen die je dag opvrolijken en aanraders voor van alles. Ga even zitten, lees mee en geniet!

Ik ben Iris! Welkom op mijn blog. Hier krijg je een eerlijk inkijkje in mijn leven als poldermama. Ik deel momenten met je die hilarisch, leuk en herkenbaar zijn, maar wel met een nuchtere 'touch'. Ik hou van het buitenleven, actief bezig zijn en gezond eten. Ga even zitten, lees mee en geniet! Lees meer