Poldermama

Modderdag: 5 activiteiten om thuis te doen!

Toen ik nog studeerde ging ik namens de turnvereniging als leiding mee op Zomerkamp. Sowieso ben ik fan van kampen en buiten zijn, dat is geen geheim meer. Maar de allerbeste herinnering aan die kampen is toch wel de waterspellenmiddag. Dat klinkt heel traditioneel, lekker knoeien met water. Maar het was veel meer dan dat. De leiding die het organiseerde wist al van tevoren dat het uit moest draaien op een modderspektakel. De spelletjes begonnen serieus, maar het mocht al snel ‘uit de hand lopen’. En aangezien het kamp in het bos was, betekende dit een modderboel. Want al het water ging over de grond,  de slangen werden uitgerold en uiteindelijk zat iedereen van top tot teen onder de modder. 

Dat klinkt misschien vies, maar hoe leuk is het als je een keer ongeremd lekker in de modder mag rollen. Mag kleien met modder. Mag spelen met water en zand. Zonder grenzen, zonder regels. Dat is fantastisch voor een kind! Daarom organiseert het IVN morgen Nationale Modderdag 2016. Sinds 2009 wordt dit spektakel in Nederland georganiseerd en elk jaar doen er meer kinderen mee. modderdag2016

Waarom Modderdag?

Waar en wanneer is er nog ruimte om te spelen in de natuur? In dorpen en steden worden speelplaatsen van tevoren ingericht met altijd dezelfde speeltoestellen. Er is steeds meer beton en steen om op te spelen. Maar waar kun je dan ervaren hoe het is om in een boom te klimmen of een boomhut te maken bijvoorbeeld? In onze huidige samenleving gebeurt het ontdekken van de wereld steeds vaker virtueel: via  televisie, games, tablets en smartphones. Terwijl het wetenschappelijk is aangetoond dat buiten spelen in de natuur de ontwikkeling van kinderen enorm stimuleert. 

Daarom is er Modderdag. Om het spelen in de natuur echt op de kaart te zetten. En iedereen te laten ervaren hoe mooi en belangrijk dat is. Tijdens ModderDag ontdekken kinderen wat modder is, hoe je er mee kunt spelen en wat de verbinding met de aarde voor hen betekent. Vies worden mag op ModderDag! En dit doen we niet alleen in Nederland, want International Mud Day wordt gevierd in maar liefst 10 landen. 

Inmiddels doen er al ruim 125.000 kinderen in Nederland mee. Op de site van Modderdag kun je bekijken of er locaties bij jou in de buurt zijn die meedoen. Is dat niet het geval? Of wordt het alleen georganiseerd op school of de BSO? Schroom dan niet om zelf Modderdag te vieren! Ik ga dat ook doen met ons dametje en heertje.

5 Activiteiten voor Modderdag

Ga je net zoals ik thuis aan de gang met modder, maar weet je niet goed waar je moet beginnen? Het hoeft niet ingewikkeld te zijn. Denk maar eens na over wat een klein kind doet met modder als het de kans krijgt om ongeremd te spelen….. 

modderdag kinderen

Ook in Bangladesh doen ze mee!

 • ze gaan graven
 • ze laten het door hun vingers lopen
 • ze pakken hopen vast en knijpen die fijn
 • ze springen, zitten en rollen erin
 • ze kleien en bouwen ermee

Hieronder heb ik 5 ideeën voor je die je kunt doen met je kinderen. En doe vooral zelf ook mee! Je zult zien hoe leuk het is! Vergeet niet: vies worden mag op Modderdag! Bedenk trouwens wel van tevoren wat je je kinderen aantrekt en hoe je je kinderen en jezelf weer soort van schoon krijgt voor je naar binnen kan. Tenzij het je niet uitmaakt dat je huis ook een soort zwijnenstal wordt natuurlijk! Geniet er in elk geval van!

 1. Modderkeuken – Nodig: van alles om eens lekker in de modder te roeren! Denk aan oude potten, pannen, emmers, pollepels, lepels, vormpjes etc.
 2. Modderbassin – Nodig: een zandbak of een grote teil. Laat de tuinslang zijn werk doen en zet de zandbak onder water. Kijk wat je kinderen er mee gaan doen. Soms willen ze alleen maar stampen, soms gaan ze er in liggen rollen.
 3. Vies schilderij – Nodig: landbouwplastic, rol papier en ‘verfspullen’. Leg een stuk landbouwplastic op de grond en pak daar grote vellen papier op of rol er behang over uit (of stukken karton). Laat kinderen potjes met modder, zand en water maken en ga dan aan de slag met afwasborstels, sponzen, zeefjes en trechters. Laat het beter gooi- en smijtwerk maar beginnen.
 4. Schatgraven – Nodig: ‘schatten’, scheppen en een zandbak. Verstop van tevoren van alles in de zandbak. Sproei er wat water overheen en laat ze lekker graven!
 5. Modderklei – Nodig: plateau of zand- en waterbak. Schep de waterbak vol met zand en water. Geef expres geen schepjes, vormpjes of wat dan ook en laat je kinderen lekker experimenten!

Heb je al wat oudere kinderen? Denk dan aan een waterglijbaan, hindernisbaan (met b.v tijgeren), good old slootje springen of een poldersurvival! Maar laat je kinderen vooral lekker hun gang gaan, experimenteren en beleven. En oh ja, doe dat zelf ook!

Oppassen met modder?

Veel ouders met kleine kinderen zullen misschien wat huiverig zijn voor het spelen met water en zand omdat kleintjes alles in hun mond steken. Maar wees gerust, dit doen ze echt alleen om te proeven. En het eerste kind dat graag modder eet moet volgens mij nog geboren worden. Tuurlijk zal er wel eens wat in de mond belanden, maar dat vinden ze vies en dus spugen ze het weer uit.

Ben je toch nog bang voor bv. bacteriën of wormpjes in het zand? Kies er dan voor om met schoon zandbakzand en water aan de haal te gaan, dan is de kans daarop het kleinst.

Ik heb er in elk geval zin in! En jij? Doe je ook mee?

Similar posts
 • Afscheid nemen van de baby- en dreumestijd Zoals ik gisteren al schreef wordt mijn lieve, kleine boef komend weekend 3 jaar. Dan is zijn baby- en dreumestijd echt voorbij. Hoewel kinderen natuurlijk altijd groeien en ze altijd groter worden, vind ik dit nu wel een mijlpaal. Toen ons dametje drie werd vond ik dat niet zo bijzonder. Het is zo een tussenin [...]
 • 10x Toffe cadeau’s voor een 3-jarige! Mijn kleine boef wordt binnenkort al weer drie jaar. DRIE JAAR! Lekker cliché, maar man de tijd vliegt echt voorbij. Alleen daar gaat deze blog niet over. Het gaat over de cadeau’s voor een driejarige. Want wat geef je een jongen die drie wordt? Ik vind het een lastige leeftijd. Bij ons dametje konden we [...]
 • Hoe ga je om met peuter boosheid? Herken je dat? Dat elke keer voordat je kind een groeispurt maakt (of een sprongetje, zo je wilt) het echt zo ongeveer de hel is in huis? Ze willen in zo’n periode vaak allerlei dingen die ze nog (net) niet kunnen en dat is hartstikke frustrerend. Zowel voor je kind als voor jou als ouder. [...]
 • 6x Date night voor het komende jaar Elke maand minimaal 1x samen op pad, zonder de kinderen dus, dat is ONS goede voornemen. Afgelopen jaar is dit namelijk vrijwel niet voorgekomen. Omdat, ja, omdat……? Wie het weet mag het zeggen. Vaak doordat het als laatste op het to-do-lijstje staat en er altijd wel weer iets anders tussen komt.  Het stomme is, ik [...]
 • Een oppas: whoeah SPANNEND! Vorig jaar, ergens in het voorjaar, beloofde ik aan mijn lief dat ik een oppasmeisje zou gaan zoeken. Het was tijd voor af en toe en avondje samen, zonder kinderen. We hadden besloten dat we dat veel te weinig deden en hadden al lang, lang geleden geconcludeerd dat zulk soort dingen van levensbelang zijn voor [...]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Poldermama in het kort

Ik ben Iris! Welkom op mijn blog. Hier krijg je een eerlijk inkijkje in mijn leven als poldermama. Ik deel momenten met je die hilarisch, leuk en herkenbaar zijn, maar wel met een nuchtere 'touch'. Ook deel ik dingen die je dag opvrolijken en aanraders voor van alles. Ga even zitten, lees mee en geniet!

Ik ben Iris! Welkom op mijn blog. Hier krijg je een eerlijk inkijkje in mijn leven als poldermama. Ik deel momenten met je die hilarisch, leuk en herkenbaar zijn, maar wel met een nuchtere 'touch'. Ik hou van het buitenleven, actief bezig zijn en gezond eten. Ga even zitten, lees mee en geniet! Lees meer