Poldermama

Mijn kind eet geen brood: 5 kindvriendelijke ontbijtjes zonder brood

Ja, het is raar maar waar. Mijn kind eet geen brood. Ok, iets genuanceerder, ons dametje  houdt simpelweg niet van brood. Ze lust het technisch gezien wel, maar ze eet het gewoon liever niet. En dat is op zijn minst een beetje gek in een brood etend land als Nederland. Waar het favoriete ontbijt een bruine boterham met kaas is. Maar ja, wat doe je er aan?  

ontbijt havermout gezond geen brood

De broodweigeraar

Wellicht hebben Polderpapa en ik het ook enigszins in de hand gewerkt, want zoveel brood eten we thuis niet. We hebben het wel in huis en zelf eet ik 1x per dag brood, maar Polderpapa eigenlijk nooit. In zijn geval komt dat meer omdat hij van alles en nog wat niet mag eten en brood dus geen optie is. In mijn geval vind ik een bammetje op zijn tijd nog best lekker, maar ik eet ook gewoon heel vaak liever iets anders. En hoewel we het nooit benoemd hebben, neemt ons dametje onze keuzes dus eigenlijk feilloos over. Als het moet of niet anders kan, dan eet ze dat oerhollandse boterhammetje wel hoor. Maar als ze mag kiezen, dan dus niet.

5x kindvriendelijk ontbijtje zonder brood

En dan kun je als ouder twee dingen doen: elke dag de discussie aangaan of andere dingen in huis halen. Kwestie van pick your battles. Want welke moeder of vader heeft er zin om de dag al te beginnen met discussie, gezeur en druk uitoefenen omdat het te lang duurt? Inderdaad, niemand gok ik. De dag duurt nog lang, dus we beginnen liever ontspannen. Maar wat schotelen we ons dametje hier thuis dan voor, ’s morgens aan de ontbijttafel?

Havermout

All time favorite hier in huis. Het liefst eet ze dit elke dag. Zomer of winter dat maakt niet uit, warme havermout gaat er altijd in. En havermout is een prima alternatief voor een boterham, want het is gezond en vult hartstikke goed.

De twee lekkerste receptjes in huize Poldermama zijn: havermout met appeltjes, rozijntjes en kaneel of havermout met banaan, walnoten en honing.

Groene smoothie

Een lievelingsontbijt van mama als het een ochtendje druk is: de groene smoothie. Dat is supersnel klaargemaakt en iedereen smult er van. Natuurlijk is het ook hartstikke gezond, maar vult iets minder lang. Dus wel even goed opletten met wat je mee naar school geeft.

De twee lekkerste receptjes hiervan zijn: smoothie met avocado, banaan en blauwe bessen, gevuld met chiazaad en lijnzaad. Of smoothie met spinazie, banaan en gele kiwi gevuld met chiazaad en lijnzaad.

Yoghurt

Dit levert wat meer geknoei op in de ochtend, maar is ook simpel klaar te maken. Een bakje yoghurt kun je namelijk vullen met van alles en nog wat. Hier hebben we standaard yoghurt, kwark en biogarde in de koelkast staan. En de fruitschaal is ook altijd goed gevuld. Dus gewoon wat fruit er in en wat muesli of nootjes en er staat een heerlijk ontbijtje klaar.

Alternatief brood

Dit kost wat meer voorbereidingstijd. Want alternatief ‘brood’ moet natuurlijk wel gebakken worden. En daar heb ik niet altijd zin in, maar als ik een keer een manie heb dan sta ik op zondag gerust 2 broden te bakken. Die snijd ik dan in plakjes en vries die apart in, dan kun je de avond van tevoren er wat plakjes uithalen en heb je een heerlijk ontbijtje.

Favorieten zijn bananenbrood van foodblogger Pauline en kokos-courgettebrood van I Quit Sugar.

Pannenkoekjes

Dit klinkt vooral kinderen natuurlijk heerlijk in de oren: ontbijten met pannenkoeken! Welk kind wil dat nu niet? En inderdaad, het is ook heerlijk, ook voor volwassenen. Hier moet je echter wel de tijd voor hebben, want in minder dan 20 minuten staat dit niet op tafel. Maar dat maakt het wel een ultiem zondagochtendontbijtje. Ik sta vaak in mijn badjas in een heerlijk stil huis deze pannenkoekjes van Jamie Oliver te bakken en daarna ontbijten we met het hele gezin. Dat is pas een goede start van de zondag!

Zo zie je maar, ook een fervent broodhater heeft genoeg keuze voor het ontbijt! Soms wat meer werk, maar zeker zo gezond en minstens even lekker als een boterham met kaas.

Is er iets wat jouw kind absoluut niet eet?

Similar posts
  • Afscheid nemen van de baby- en dreumestijd Zoals ik gisteren al schreef wordt mijn lieve, kleine boef komend weekend 3 jaar. Dan is zijn baby- en dreumestijd echt voorbij. Hoewel kinderen natuurlijk altijd groeien en ze altijd groter worden, vind ik dit nu wel een mijlpaal. Toen ons dametje drie werd vond ik dat niet zo bijzonder. Het is zo een tussenin [...]
  • 10x Toffe cadeau’s voor een 3-jarige! Mijn kleine boef wordt binnenkort al weer drie jaar. DRIE JAAR! Lekker cliché, maar man de tijd vliegt echt voorbij. Alleen daar gaat deze blog niet over. Het gaat over de cadeau’s voor een driejarige. Want wat geef je een jongen die drie wordt? Ik vind het een lastige leeftijd. Bij ons dametje konden we [...]
  • Hoe ga je om met peuter boosheid? Herken je dat? Dat elke keer voordat je kind een groeispurt maakt (of een sprongetje, zo je wilt) het echt zo ongeveer de hel is in huis? Ze willen in zo’n periode vaak allerlei dingen die ze nog (net) niet kunnen en dat is hartstikke frustrerend. Zowel voor je kind als voor jou als ouder. [...]
  • 6x Date night voor het komende jaar Elke maand minimaal 1x samen op pad, zonder de kinderen dus, dat is ONS goede voornemen. Afgelopen jaar is dit namelijk vrijwel niet voorgekomen. Omdat, ja, omdat……? Wie het weet mag het zeggen. Vaak doordat het als laatste op het to-do-lijstje staat en er altijd wel weer iets anders tussen komt.  Het stomme is, ik [...]
  • Een oppas: whoeah SPANNEND! Vorig jaar, ergens in het voorjaar, beloofde ik aan mijn lief dat ik een oppasmeisje zou gaan zoeken. Het was tijd voor af en toe en avondje samen, zonder kinderen. We hadden besloten dat we dat veel te weinig deden en hadden al lang, lang geleden geconcludeerd dat zulk soort dingen van levensbelang zijn voor [...]

1 commentaar

  1. 28 september 2016    

    Brood eten ze bij mij gelukkig wel. Maar ze doen vaak moeilijk over bamigroentes e.d.
    Vlijtig Liesje onlangs geplaatst…Mandarijnen: Satsuma’s versus ClementinesMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Poldermama in het kort

Ik ben Iris! Welkom op mijn blog. Hier krijg je een eerlijk inkijkje in mijn leven als poldermama. Ik deel momenten met je die hilarisch, leuk en herkenbaar zijn, maar wel met een nuchtere 'touch'. Ook deel ik dingen die je dag opvrolijken en aanraders voor van alles. Ga even zitten, lees mee en geniet!

Ik ben Iris! Welkom op mijn blog. Hier krijg je een eerlijk inkijkje in mijn leven als poldermama. Ik deel momenten met je die hilarisch, leuk en herkenbaar zijn, maar wel met een nuchtere 'touch'. Ik hou van het buitenleven, actief bezig zijn en gezond eten. Ga even zitten, lees mee en geniet! Lees meer