Poldermama

Keulen met kinderen: supertoll!

Eigenlijk zouden we in de kerstvakantie op wintersport gaan. Maar ja, er lag niet echt veel sneeuw, dus bleven we thuis. Mijn zusje dwong ons toen om toch even samen weg te gaan, want zij en haar man wilden supergraag op onze schatjes passen! Hoe lief is dat! Ik kwam er nog niet helemaal uit waar we naar toe zouden gaan. Texel passeerde de revue: te duur. Maar ook Antwerpen en Berlijn (al geweest). Maastricht en Gent kwamen ook nog voorbij. Uiteindelijk hakte manlief de knoop door en boekte een citytrip Keulen voor ons. Dus niet Keulen met kinderen voor ons, maar wel zonder kinderen.  IMG_7795

Ik kende Keulen helemaal niet als citytrip bestemming. Mijn ‘oude-before-kids-ik’ zou zeggen: dat zegt al genoeg over een stad, als je er nog nooit van gehoord hebt. Dan is er vast niets te doen. Maar nu maakt het me niet zo veel meer uit. Ik weet dat overal wat te doen is. En ik weet ook dat ik niet meer van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat bezig wil zijn. We gaan namelijk ook samen op pad om uit te rusten en te relaxen. En laat me dit zeggen: daar is Keulen een ideale bestemming voor! Maar ik heb tijdens dit tripje ook met de ogen van een ouder naar deze bestemming gekeken. Zou ik hier naar toe gaan met kinderen? En ook daar zou ik zeker JA op zeggen. Het is niet ver rijden en er is genoeg te doen om 1 of 2 leuke, ontspannen dagen met elkaar door te brengen. Keulen met kinderen is supertoll!

Keulen met kinderen: leuke activiteiten

Als je in een stad bent, wil je met je kinderen wel een doel hebben. Want van alleen maar rondslenteren is nog nooit een kind gelukkig geworden. Terwijl wij er 3 dagen heerlijk rondslenterden ontdekten we heel wat leuke dingen die je met je kinderen kunt doen, waardoor ook zij het een leuke citytrip zullen vinden. Keulen met kinderen is prima te doen!

Wandelen – Van veel wandelen worden kinderen vaak niet blij. Maar langs de Rijn kun je heerlijk wandelen. Het centrum is niet groot, dus de afstanden zijn prima te doen. Er is een promenade langs de rivier waar het altijd gezellig druk is. Aan de overkant van het centrum, ligt aan de rivier ook een supermooi stadspark aan de Rijn waar het bij mooi weer heerlijk toeven is. Daar kun je heen wandelen, maar ook met het openbaar vervoer is het prima te bereiken. Er zijn daar ook diverse speelplaatsen, sportveldjes en een theater. Ideaal voor een picknick of een potje voetbal. 

Kabelbaan Er is een kabelbaan over de Rijn. Van de ene naar de andere kant dus. Als je vertrekt aan de kant van het centrum eindig je bij het stadspark. Vanuit de kabelbaan heb je ook een schitterend uitzicht over het oude centrum van Keulen. Houd wel in de gaten dat de kabelbaan van november tot maart gesloten is om te voorkomen dat je, net als wij, voor een gesloten deur staat. Wij zijn vervolgens de brug over gewandeld, ook een supermooi uitzicht, maar met kinderen net iets te ver denk ik.

Keulen Zoo Vlakbij de kabelbaan is de dierentuin van Keulen. Dat is natuurlijk altijd een prima dagbesteding voor kinderen. Elke zondag om 11:00 is het daar dieren voeren. Ongetwijfeld ook heel erg leuk om te zien.

Dom De Dom van Keulen. Dit is echt DE bezienswaardigheid van Keulen. Het is de grootste kathedraal van Europa en van binnen echt schitterend om te zien. Het glas-in-lood-werk is heel mooi, met alle bijbelse verhalen die je daar in kunt zien. De oude grafkisten en  uit hout gesneden drieluiken zijn ook heel erg mooi. En natuurlijk kun je de toren ook beklimmen.

Museum

Er is wat mij betreft maar 1 must-see museum in Keulen en dat is het chocolade museum! Kinderen houden vaak niet van museums, maar dit museum zullen ze echt leuk vinden. Het is het chocolademuseum van Lindt, het Zwitserse merk, en echt een fantastisch museum. Heel kindvriendelijk, met overal interactieve opdrachten, filmpjes en dat soort dingen.

IMG_7114

De beroemde chocoladefontein!

Aan het einde van de route door de geschiedenis van de chocolade, kom je in een mini-fabriekje, waar ze live chocolade aan het maken zijn. Je kunt in de machines kijken en zien hoe het proces in zijn werk gaat. Je kunt daar ook heeeeeerlijk een custom made reep voor jezelf laten maken. Je kunt een formulier invullen met welk soort chocolade je wilt en met wat voor vulling (variërend van nootjes en vruchten tot marshmallows en winegums) en een uur later kun je jouw persoonlijke reep ophalen. Ook hebben ze de Dom nagemaakt van chocolade. Maar het toppunt is wel de chocoladefontein waar continue 200 liter chocolade uitkomt en waar je heerlijk mag proeven! 

Als afsluiter in het café natuurlijk chocolademelk drinken en chocoladetaart eten tot je geen pap meer kunt zeggen. Dit museum maakte echt mijn dag, haha!

Waar eet je met kinderen in Keulen?

Net als in iedere grote stad zijn er, vooral in het centrum, ontelbaar veel tentjes waar je kunt eten en drinken. Maar ik heb wel 3 toptips voor je!

Brauhaus – Deze cafés zijn typisch voor Keulen, ze horen echt bij de stad. Hier werd vroeger hun eigen bier gebrouwd. Het zijn echt bruine cafés met bijzondere inrichting, gezellige obers, foute muziek en echt Duits eten. Omdat ik geen varkensvlees mag, is er voor mij geen lol aan om daar te eten, maar het is met kinderen wel heerlijk ontspannen. Braadworst, patat, dat soort dingen.

Burgerlich Wij moesten vooral heel hard lachen om de naam van dit restaurant. Heerlijk toepasselijk voor ons tripje: lekker burgerlijk, haha! Maar daar slaat deze naam natuurlijk niet op, ze serveren hier alleen maar hamburgers!

Burgerlich ligt net buiten het centrum en heeft een top concept. Je zit aan lange tafels, dus met andere mensen. Gezellig en informeel. In je tafel zit een touch screen verwerkt, dat kun je omhoog laten komen en daar vervolgens je bestelling op aanklikken. Ze verkopen hier alleen maar burgers (logisch!) en die kun je helemaal samenstellen zoals jij dat wilt. Je kiest vervolgens nog wat extra’s erbij als je dat wilt en wat te drinken. En binnen no-time staat het voor je neus. Snel, simpel, niet duur en superlekker! Het is er vanwege dit concept wel altijd druk, maar je hoeft niet extreem lang te wachten op een tafel.

Spencer & Hill – Omdat pizza en pasta het bij kinderen altijd goed doen is dit een ideaal tentje. Het ligt tegenover Burgerlich, net buiten het centrum. Het wordt gerund door een echte Italiaanse familie. Het is er een komen en gaan van familieleden en vrienden, die allemaal heerlijk komen tafelen of alleen een espressootje komen drinken. De sfeer is heel erg gastvrij en gemoedelijk. Kinderen zijn meer dan welkom en behalve dat ze er supergoed eten serveren houden ze ook met alles rekening. Als je niet precies weet wat je wil, dan maken ze gewoon iets naar wens speciaal voor jou! En trouwens: de wijn is er ook echt verrukkelijk!

Conclusie: Keulen met kinderen is echt wel een aanrader! De voordelen?

 • Dichtbij – Het is een leuke stad op nog geen 2 uur rijden van Nederland.
 • Overzichtelijk – De binnenstad is niet te groot en overzichtelijk. De afstanden zijn goed wandelend te overbruggen. Maar ook het openbaar vervoer is prima geregeld en niet duur.
 • Activiteiten – Er is meer dan genoeg te doen en voor elk wat wils.

Ga jij wel eens met je wederhelft op citytrip? Welke stad vind jij een aanrader?

Similar posts
 • Afscheid nemen van de baby- en dreumestijd Zoals ik gisteren al schreef wordt mijn lieve, kleine boef komend weekend 3 jaar. Dan is zijn baby- en dreumestijd echt voorbij. Hoewel kinderen natuurlijk altijd groeien en ze altijd groter worden, vind ik dit nu wel een mijlpaal. Toen ons dametje drie werd vond ik dat niet zo bijzonder. Het is zo een tussenin [...]
 • 10x Toffe cadeau’s voor een 3-jarige! Mijn kleine boef wordt binnenkort al weer drie jaar. DRIE JAAR! Lekker cliché, maar man de tijd vliegt echt voorbij. Alleen daar gaat deze blog niet over. Het gaat over de cadeau’s voor een driejarige. Want wat geef je een jongen die drie wordt? Ik vind het een lastige leeftijd. Bij ons dametje konden we [...]
 • Hoe ga je om met peuter boosheid? Herken je dat? Dat elke keer voordat je kind een groeispurt maakt (of een sprongetje, zo je wilt) het echt zo ongeveer de hel is in huis? Ze willen in zo’n periode vaak allerlei dingen die ze nog (net) niet kunnen en dat is hartstikke frustrerend. Zowel voor je kind als voor jou als ouder. [...]
 • 6x Date night voor het komende jaar Elke maand minimaal 1x samen op pad, zonder de kinderen dus, dat is ONS goede voornemen. Afgelopen jaar is dit namelijk vrijwel niet voorgekomen. Omdat, ja, omdat……? Wie het weet mag het zeggen. Vaak doordat het als laatste op het to-do-lijstje staat en er altijd wel weer iets anders tussen komt.  Het stomme is, ik [...]
 • Een oppas: whoeah SPANNEND! Vorig jaar, ergens in het voorjaar, beloofde ik aan mijn lief dat ik een oppasmeisje zou gaan zoeken. Het was tijd voor af en toe en avondje samen, zonder kinderen. We hadden besloten dat we dat veel te weinig deden en hadden al lang, lang geleden geconcludeerd dat zulk soort dingen van levensbelang zijn voor [...]

2 commentaren

 1. 7 januari 2016    

  Wij zijn vlak voor de Kerst ook naar Keulen geweest en hebben ook dat stadspark bezocht. Dat was erg leuk, een grote speeltuin en in de zomermaanden rijdt er een smalspoortreintje!

  • Iris Iris
   7 januari 2016    

   Ja, dat klopt inderdaad. Dat spoor hebben we ook zien lopen. Net zoiets als in het Haagse Zuiderpark denk ik.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Poldermama in het kort

Ik ben Iris! Welkom op mijn blog. Hier krijg je een eerlijk inkijkje in mijn leven als poldermama. Ik deel momenten met je die hilarisch, leuk en herkenbaar zijn, maar wel met een nuchtere 'touch'. Ook deel ik dingen die je dag opvrolijken en aanraders voor van alles. Ga even zitten, lees mee en geniet!

Ik ben Iris! Welkom op mijn blog. Hier krijg je een eerlijk inkijkje in mijn leven als poldermama. Ik deel momenten met je die hilarisch, leuk en herkenbaar zijn, maar wel met een nuchtere 'touch'. Ik hou van het buitenleven, actief bezig zijn en gezond eten. Ga even zitten, lees mee en geniet! Lees meer