Poldermama

Healthy mama: hoe blijf ik fit en gezond?

Elke ouder wil niets liever dan fit en gezond zijn. Al is het maar omdat je dan lekker in je vel zit of om het goede voorbeeld te geven aan je kinderen. Maar het is gewoon echt niet zo simpel als het lijkt. Want je hebt een heleboel ballen in de lucht te houden en moeders zijn er nu eenmaal supergoed in om zichzelf op de laatste plaats te zetten. gezond leven ontspanning yoga

Naarmate ik ouder word merk ik dat ik het belangrijker ga vinden wat ik eet en hoe ik beweeg. Ik merk dat mijn lichaam het nodig heeft, dat ik er veel fitter en gezonder van word als ik goed voor mezelf zorg. De kilo’s vliegen er sneller aan als ik ongezond eet en ik ben veel sneller uitgeput en vaker ziek als ik niet beweeg. Alleen welke keuzes maak ik dan en is het allemaal een beetje in balans?

Sporten

In het dagelijks leven ben ik docent Lichamelijke Opvoeding. En nee, dan sport ik echt niet de hele dag zelf. Maar….. het betekent wel dat ik een behoorlijk fysiek beroep heb. Ik ben de hele dag in de weer met lopen, materialen sjouwen, leerlingen vangen en ja, soms kan ik het gewoon ook niet laten om mee te doen. Met een potje trefbal, badminton, basketbal of om een saltootje te springen. Dus op de dagen dat ik werk, haal ik mijn dagelijkse aantal passen wel! Maar ik ben op die dagen ook ’s avonds vaak wel echt, echt moe. Het hakt er veel meer in dan vroeger zeg maar.

Een keer in de week ga ik ’s avonds nog zelf sporten. Het is een soort kruising tussen crossfit en bootcamp. Maar omdat ik al behoorlijke tijd last heb van mijn schouder, ga ik deze winter overstappen naar een indoor fietstraining. Want mijn racefiets is deze zomer maar (ik durf dit bijna niet te typen) 1x uit de schuur geweest. Dan ga je 30 minuten fietsen, dan 30 minuten krachttraining doen en daarna nog 30 minuten fietsen. Op je eigen fiets, dus dat is mooi. Ik ga mezelf ook nog een doel stellen om dan komende zomer in Frankrijk ergens een berg op te fietsen……. Maar ik weet nog niet welke of hoe of wat.

Eten

Als je het hebt over gewoontes die inslijten, dan is het vegetarisch eten er daar een van. Vorig jaar na een detox besloten we om het te proberen. En in het begin is het zoeken, maar nu komt het niet eens meer in me op om vlees te kopen. Zo kan het ook prima gaan met andere besluiten die je neemt qua voeding. Zo probeer ik elke dinsdag minimaal 2 gezonde baksels te maken. Van bananenbrood, tot notenbrood, tot pizzamuffins, tot waar ik ook maar zin in heb. Zodat er voor de rest van de week wat bijzonders is om in de brooddoos mee te nemen naar het werk of naar school.

Verder heb ik de afspraak met mezelf dat ik maar een keer per dag brood eet en de andere keer de maaltijd vervang door iets anders. ’s Ochtends betekent dat wat meer fruit en zuivel, ’s middags betekent dat wat meer groenten. Na het eten hebben we het toetje afgeschaft en dat wordt echt niet gemist trouwens. Tot slot haal ik door de weeks nooit koek, snoep of snacks in huis. Alleen in het weekend doen we dat 1x, maar ook niet altijd.

 

Weegschaal

Heel, heel, heel erg lang heb ik geen weegschaal in huis gehad. Omdat ik het echt niet nodig vond. Als je kleding nog past en je lekker in je vel zit, waarom heb je dan een weegschaal nodig? Maar aan de andere kant, als je jezelf wilt monitoren en in de gaten wilt houden, is een weegschaal wel superhandig. En als je maar gewoon die kleding een maatje groter koopt, dan blijft je kleding ook gewoon passen.

Ik kan er over meepraten, want zeg een jaar of 8 geleden woog ik ruim 10-13 kilo meer dan nu. Echt waar! Ik werd ziek en kreeg toen van de huisarts op mijn kop dat ik geen weegschaal had, dus sindsdien heb ik er een in huis. En nu je tegenwoordig ook je horloge/smartphone kunt koppelen aan je weegschaal, kun je overal mooi je progressie monitoren. Niets zo motiverend als die dalende lijn!

Ontspanning

Het enige waar ik vaak nog moeite mee heb om alles weer in balans te krijgen is de ontspanning. Ik vind het moeilijk om echt tijd voor mezelf te nemen en tot rust te komen. Ik ben een doener, wil graag bezig zijn en verveel me snel. Daarbij ben ik ontzettend ongeduldig en wil ik graag alles NU doen…….. Tja, en dan loop je jezelf wel eens voorbij. En ik weet het en daarom moet ik bewust rust inbouwen. Maar dat zit nog niet echt ingesleten in mijn systeem.

Ik sta in elk geval op de wachtlijst bij de yogaschool. Daar kijk ik enorm naar uit. In de tussentijd ga ik elke ochtend en avond een korte meditatie doen. Ik heb een paar toffe apps   met heerlijke meditaties. Waardoor ik echt ontspannen in slaap val en hopelijk ’s morgens ook met een leeg hoofd aan de dag kan beginnen.

Op welke manier kies jij voor een gezond leven?

 

Similar posts
  • Poldermama neemt een sabbatical! Wat doe je als je het te druk hebt? Juist, dan neem je even een pauze. En dat is precies wat ik ga doen met Poldermama. Ik neem een sabbatical! Vind ik bloggen dan niet meer leuk? Dat is het helemaal niet, ik vind Poldermama nog steeds superleuk. Ik loop over van ideeën om over [...]
  • Play-Doh kleuren en vormen Knutselen staat met stip op 1 hier als favoriete activiteit. Maar als mama een keer niet zo veel zin heeft in rommel, dan is kleien een goede tweede. We waren dan ook superblij dat we een van de nieuwe Play-doh sets mochten uitproberen. Het werd de kleuren en vormen set en dat was een groot [...]
  • 5 tips voor een heerlijke paddestoelen boswandeling Het is herfst! Als de herfstvakantie dichterbij komt, dan komt de herfst vaak echt in zicht. De nazomerdagen zijn voorbij, het gaat waaien, de blaadjes verkleuren en vallen van de bomen. En dan weet je: de herfst is begonnen. Een heel mooi seizoen om met je kinderen de natuur in te trekken. En om je [...]
  • Ga jij voor Halloween in huis? Nu zelfs de kinderboekenweek dit jaar het thema griezelen heeft, ontkom je er haast niet aan. Halloween is aan een enorme opmars bezig de laatste jaren in Nederland. Voor ik moeder werd moest ik er niet zoveel van hebben eerlijk gezegd. Ik vond het maar onzin, dat Amerikaanse feestje. Ik liet de hype links liggen. [...]
  • Poldermama winweek: toffe en hippe gadgets van Radbag Afgelopen week kon je twee keer een tof cadeautje winnen voor je kleintje. (Kijk anders nog even terug om een tof T-shirt te winnen of een glinsterende set haaraccessoires). Maar het is ook wel leuk om een keer iets voor jezelf te kunnen winnen. Daarom sluit ik de week af met een winactie voor jou! Ik [...]

1 commentaar

  1. 15 september 2017    

    Door elke dag te gaan hardlopen. Wat interessant dat jij gymjuf bent zeg! Ik vond gym altijd verschrikkelijk, en mijn kinderen houden er helaas ook niet van. Ergens is dat zonde.
    nicole onlangs geplaatst…Hoe vond jij de storm gisteren?My Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Poldermama in het kort

Ik ben Iris! Welkom op mijn blog. Hier krijg je een eerlijk inkijkje in mijn leven als poldermama. Ik deel momenten met je die hilarisch, leuk en herkenbaar zijn, maar wel met een nuchtere 'touch'. Ook deel ik dingen die je dag opvrolijken en aanraders voor van alles. Ga even zitten, lees mee en geniet!

Ik ben Iris! Welkom op mijn blog. Hier krijg je een eerlijk inkijkje in mijn leven als poldermama. Ik deel momenten met je die hilarisch, leuk en herkenbaar zijn, maar wel met een nuchtere 'touch'. Ik hou van het buitenleven, actief bezig zijn en gezond eten. Ga even zitten, lees mee en geniet! Lees meer