Poldermama

Healthy mama: hoe blijf ik fit en gezond?

Elke ouder wil niets liever dan fit en gezond zijn. Al is het maar omdat je dan lekker in je vel zit of om het goede voorbeeld te geven aan je kinderen. Maar het is gewoon echt niet zo simpel als het lijkt. Want je hebt een heleboel ballen in de lucht te houden en moeders zijn er nu eenmaal supergoed in om zichzelf op de laatste plaats te zetten. gezond leven ontspanning yoga

Naarmate ik ouder word merk ik dat ik het belangrijker ga vinden wat ik eet en hoe ik beweeg. Ik merk dat mijn lichaam het nodig heeft, dat ik er veel fitter en gezonder van word als ik goed voor mezelf zorg. De kilo’s vliegen er sneller aan als ik ongezond eet en ik ben veel sneller uitgeput en vaker ziek als ik niet beweeg. Alleen welke keuzes maak ik dan en is het allemaal een beetje in balans?

Sporten

In het dagelijks leven ben ik docent Lichamelijke Opvoeding. En nee, dan sport ik echt niet de hele dag zelf. Maar….. het betekent wel dat ik een behoorlijk fysiek beroep heb. Ik ben de hele dag in de weer met lopen, materialen sjouwen, leerlingen vangen en ja, soms kan ik het gewoon ook niet laten om mee te doen. Met een potje trefbal, badminton, basketbal of om een saltootje te springen. Dus op de dagen dat ik werk, haal ik mijn dagelijkse aantal passen wel! Maar ik ben op die dagen ook ’s avonds vaak wel echt, echt moe. Het hakt er veel meer in dan vroeger zeg maar.

Een keer in de week ga ik ’s avonds nog zelf sporten. Het is een soort kruising tussen crossfit en bootcamp. Maar omdat ik al behoorlijke tijd last heb van mijn schouder, ga ik deze winter overstappen naar een indoor fietstraining. Want mijn racefiets is deze zomer maar (ik durf dit bijna niet te typen) 1x uit de schuur geweest. Dan ga je 30 minuten fietsen, dan 30 minuten krachttraining doen en daarna nog 30 minuten fietsen. Op je eigen fiets, dus dat is mooi. Ik ga mezelf ook nog een doel stellen om dan komende zomer in Frankrijk ergens een berg op te fietsen……. Maar ik weet nog niet welke of hoe of wat.

Eten

Als je het hebt over gewoontes die inslijten, dan is het vegetarisch eten er daar een van. Vorig jaar na een detox besloten we om het te proberen. En in het begin is het zoeken, maar nu komt het niet eens meer in me op om vlees te kopen. Zo kan het ook prima gaan met andere besluiten die je neemt qua voeding. Zo probeer ik elke dinsdag minimaal 2 gezonde baksels te maken. Van bananenbrood, tot notenbrood, tot pizzamuffins, tot waar ik ook maar zin in heb. Zodat er voor de rest van de week wat bijzonders is om in de brooddoos mee te nemen naar het werk of naar school.

Verder heb ik de afspraak met mezelf dat ik maar een keer per dag brood eet en de andere keer de maaltijd vervang door iets anders. ’s Ochtends betekent dat wat meer fruit en zuivel, ’s middags betekent dat wat meer groenten. Na het eten hebben we het toetje afgeschaft en dat wordt echt niet gemist trouwens. Tot slot haal ik door de weeks nooit koek, snoep of snacks in huis. Alleen in het weekend doen we dat 1x, maar ook niet altijd.

 

Weegschaal

Heel, heel, heel erg lang heb ik geen weegschaal in huis gehad. Omdat ik het echt niet nodig vond. Als je kleding nog past en je lekker in je vel zit, waarom heb je dan een weegschaal nodig? Maar aan de andere kant, als je jezelf wilt monitoren en in de gaten wilt houden, is een weegschaal wel superhandig. En als je maar gewoon die kleding een maatje groter koopt, dan blijft je kleding ook gewoon passen.

Ik kan er over meepraten, want zeg een jaar of 8 geleden woog ik ruim 10-13 kilo meer dan nu. Echt waar! Ik werd ziek en kreeg toen van de huisarts op mijn kop dat ik geen weegschaal had, dus sindsdien heb ik er een in huis. En nu je tegenwoordig ook je horloge/smartphone kunt koppelen aan je weegschaal, kun je overal mooi je progressie monitoren. Niets zo motiverend als die dalende lijn!

Ontspanning

Het enige waar ik vaak nog moeite mee heb om alles weer in balans te krijgen is de ontspanning. Ik vind het moeilijk om echt tijd voor mezelf te nemen en tot rust te komen. Ik ben een doener, wil graag bezig zijn en verveel me snel. Daarbij ben ik ontzettend ongeduldig en wil ik graag alles NU doen…….. Tja, en dan loop je jezelf wel eens voorbij. En ik weet het en daarom moet ik bewust rust inbouwen. Maar dat zit nog niet echt ingesleten in mijn systeem.

Ik sta in elk geval op de wachtlijst bij de yogaschool. Daar kijk ik enorm naar uit. In de tussentijd ga ik elke ochtend en avond een korte meditatie doen. Ik heb een paar toffe apps   met heerlijke meditaties. Waardoor ik echt ontspannen in slaap val en hopelijk ’s morgens ook met een leeg hoofd aan de dag kan beginnen.

Op welke manier kies jij voor een gezond leven?

 

Similar posts
  • Studio Lieverik: het allermooiste cadeau aan mezelf! Vandaag is mijn verjaardag! En vandaag gaat er iets bijzonders gebeuren. Voor het eerst in mijn leven ga ik mezelf iets heel speciaals cadeau doen op mijn verjaardag. Dat klinkt natuurlijk een beetje gek, want wie geeft zichzelf nu een cadeau op zijn verjaardag? Maar dit is een bijzonder cadeau. Het is geen materialistische gift, het [...]
  • Elk weekend naar de camping, is dat niet saai? Oktober komt in zicht en dat betekent dat het einde van het kampeerseizoen er ook aan komt. Ons eerste kampeerjaar met een seizoensplek komt dus ook bijna aan zijn einde. Tijd om de balans op te maken en nog wat laatste vragen in dit avontuur te beantwoorden. Vandaag neem ik jullie mee in de vraag [...]
  • Kleutermode: wat is er hip volgens een kleuter? Wat is er in de mode? Niet echt een vraag die een kind zichzelf stelt als hij zijn kleren aantrekt. Kleine kinderen boeit het al helemaal niet. Vaak koopt moeder de kleding die ze zelf leuk vind, in de kleuren die ze zelf leuk vind en dat trekt het kind gewoon aan. Zonder commentaar. Wat [...]
  • Een vermoeid kind: naar school of thuis houden? Vorige week was het voor de eerste keer zo ver. Ik merkte het aan alles: ons dametje was ’s avonds hyperactief, snel boos, snel huilen, kortom MOE. Heel erg moe. Maar dat is ook niet zo gek na al die eerste indrukken in de eerste weken van school. Want iedereen moet daaraan wennen na een [...]
  • Oma past wel een dagje op….. of toch niet? Recent stond er een groot artikel in de krant over gestreste opa’s en oma’s. Die zo druk zijn met oppassen op hun kleinkinderen dat ze haast overwerkt raken. Ik schrok daar behoorlijk van en besloot eens op onderzoek uit te gaan. Is dit echt iets wat heel vaak voor komt?  Op het plein na schooltijd [...]

1 commentaar

  1. 15 september 2017    

    Door elke dag te gaan hardlopen. Wat interessant dat jij gymjuf bent zeg! Ik vond gym altijd verschrikkelijk, en mijn kinderen houden er helaas ook niet van. Ergens is dat zonde.
    nicole onlangs geplaatst…Hoe vond jij de storm gisteren?My Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Poldermama in het kort

Ik ben Iris! Welkom op mijn blog. Hier krijg je een eerlijk inkijkje in mijn leven als poldermama. Ik deel momenten met je die hilarisch, leuk en herkenbaar zijn, maar wel met een nuchtere 'touch'. Ook deel ik dingen die je dag opvrolijken en aanraders voor van alles. Ga even zitten, lees mee en geniet!

Ik ben Iris! Welkom op mijn blog. Hier krijg je een eerlijk inkijkje in mijn leven als poldermama. Ik deel momenten met je die hilarisch, leuk en herkenbaar zijn, maar wel met een nuchtere 'touch'. Ik hou van het buitenleven, actief bezig zijn en gezond eten. Ga even zitten, lees mee en geniet! Lees meer