Poldermama

Healthy mama: hoe blijf ik fit en gezond?

Elke ouder wil niets liever dan fit en gezond zijn. Al is het maar omdat je dan lekker in je vel zit of om het goede voorbeeld te geven aan je kinderen. Maar het is gewoon echt niet zo simpel als het lijkt. Want je hebt een heleboel ballen in de lucht te houden en moeders zijn er nu eenmaal supergoed in om zichzelf op de laatste plaats te zetten. gezond leven ontspanning yoga

Naarmate ik ouder word merk ik dat ik het belangrijker ga vinden wat ik eet en hoe ik beweeg. Ik merk dat mijn lichaam het nodig heeft, dat ik er veel fitter en gezonder van word als ik goed voor mezelf zorg. De kilo’s vliegen er sneller aan als ik ongezond eet en ik ben veel sneller uitgeput en vaker ziek als ik niet beweeg. Alleen welke keuzes maak ik dan en is het allemaal een beetje in balans?

Sporten

In het dagelijks leven ben ik docent Lichamelijke Opvoeding. En nee, dan sport ik echt niet de hele dag zelf. Maar….. het betekent wel dat ik een behoorlijk fysiek beroep heb. Ik ben de hele dag in de weer met lopen, materialen sjouwen, leerlingen vangen en ja, soms kan ik het gewoon ook niet laten om mee te doen. Met een potje trefbal, badminton, basketbal of om een saltootje te springen. Dus op de dagen dat ik werk, haal ik mijn dagelijkse aantal passen wel! Maar ik ben op die dagen ook ’s avonds vaak wel echt, echt moe. Het hakt er veel meer in dan vroeger zeg maar.

Een keer in de week ga ik ’s avonds nog zelf sporten. Het is een soort kruising tussen crossfit en bootcamp. Maar omdat ik al behoorlijke tijd last heb van mijn schouder, ga ik deze winter overstappen naar een indoor fietstraining. Want mijn racefiets is deze zomer maar (ik durf dit bijna niet te typen) 1x uit de schuur geweest. Dan ga je 30 minuten fietsen, dan 30 minuten krachttraining doen en daarna nog 30 minuten fietsen. Op je eigen fiets, dus dat is mooi. Ik ga mezelf ook nog een doel stellen om dan komende zomer in Frankrijk ergens een berg op te fietsen……. Maar ik weet nog niet welke of hoe of wat.

Eten

Als je het hebt over gewoontes die inslijten, dan is het vegetarisch eten er daar een van. Vorig jaar na een detox besloten we om het te proberen. En in het begin is het zoeken, maar nu komt het niet eens meer in me op om vlees te kopen. Zo kan het ook prima gaan met andere besluiten die je neemt qua voeding. Zo probeer ik elke dinsdag minimaal 2 gezonde baksels te maken. Van bananenbrood, tot notenbrood, tot pizzamuffins, tot waar ik ook maar zin in heb. Zodat er voor de rest van de week wat bijzonders is om in de brooddoos mee te nemen naar het werk of naar school.

Verder heb ik de afspraak met mezelf dat ik maar een keer per dag brood eet en de andere keer de maaltijd vervang door iets anders. ’s Ochtends betekent dat wat meer fruit en zuivel, ’s middags betekent dat wat meer groenten. Na het eten hebben we het toetje afgeschaft en dat wordt echt niet gemist trouwens. Tot slot haal ik door de weeks nooit koek, snoep of snacks in huis. Alleen in het weekend doen we dat 1x, maar ook niet altijd.

 

Weegschaal

Heel, heel, heel erg lang heb ik geen weegschaal in huis gehad. Omdat ik het echt niet nodig vond. Als je kleding nog past en je lekker in je vel zit, waarom heb je dan een weegschaal nodig? Maar aan de andere kant, als je jezelf wilt monitoren en in de gaten wilt houden, is een weegschaal wel superhandig. En als je maar gewoon die kleding een maatje groter koopt, dan blijft je kleding ook gewoon passen.

Ik kan er over meepraten, want zeg een jaar of 8 geleden woog ik ruim 10-13 kilo meer dan nu. Echt waar! Ik werd ziek en kreeg toen van de huisarts op mijn kop dat ik geen weegschaal had, dus sindsdien heb ik er een in huis. En nu je tegenwoordig ook je horloge/smartphone kunt koppelen aan je weegschaal, kun je overal mooi je progressie monitoren. Niets zo motiverend als die dalende lijn!

Ontspanning

Het enige waar ik vaak nog moeite mee heb om alles weer in balans te krijgen is de ontspanning. Ik vind het moeilijk om echt tijd voor mezelf te nemen en tot rust te komen. Ik ben een doener, wil graag bezig zijn en verveel me snel. Daarbij ben ik ontzettend ongeduldig en wil ik graag alles NU doen…….. Tja, en dan loop je jezelf wel eens voorbij. En ik weet het en daarom moet ik bewust rust inbouwen. Maar dat zit nog niet echt ingesleten in mijn systeem.

Ik sta in elk geval op de wachtlijst bij de yogaschool. Daar kijk ik enorm naar uit. In de tussentijd ga ik elke ochtend en avond een korte meditatie doen. Ik heb een paar toffe apps   met heerlijke meditaties. Waardoor ik echt ontspannen in slaap val en hopelijk ’s morgens ook met een leeg hoofd aan de dag kan beginnen.

Op welke manier kies jij voor een gezond leven?

 

Similar posts
  • Afscheid nemen van de baby- en dreumestijd Zoals ik gisteren al schreef wordt mijn lieve, kleine boef komend weekend 3 jaar. Dan is zijn baby- en dreumestijd echt voorbij. Hoewel kinderen natuurlijk altijd groeien en ze altijd groter worden, vind ik dit nu wel een mijlpaal. Toen ons dametje drie werd vond ik dat niet zo bijzonder. Het is zo een tussenin [...]
  • 10x Toffe cadeau’s voor een 3-jarige! Mijn kleine boef wordt binnenkort al weer drie jaar. DRIE JAAR! Lekker cliché, maar man de tijd vliegt echt voorbij. Alleen daar gaat deze blog niet over. Het gaat over de cadeau’s voor een driejarige. Want wat geef je een jongen die drie wordt? Ik vind het een lastige leeftijd. Bij ons dametje konden we [...]
  • Hoe ga je om met peuter boosheid? Herken je dat? Dat elke keer voordat je kind een groeispurt maakt (of een sprongetje, zo je wilt) het echt zo ongeveer de hel is in huis? Ze willen in zo’n periode vaak allerlei dingen die ze nog (net) niet kunnen en dat is hartstikke frustrerend. Zowel voor je kind als voor jou als ouder. [...]
  • 6x Date night voor het komende jaar Elke maand minimaal 1x samen op pad, zonder de kinderen dus, dat is ONS goede voornemen. Afgelopen jaar is dit namelijk vrijwel niet voorgekomen. Omdat, ja, omdat……? Wie het weet mag het zeggen. Vaak doordat het als laatste op het to-do-lijstje staat en er altijd wel weer iets anders tussen komt.  Het stomme is, ik [...]
  • Een oppas: whoeah SPANNEND! Vorig jaar, ergens in het voorjaar, beloofde ik aan mijn lief dat ik een oppasmeisje zou gaan zoeken. Het was tijd voor af en toe en avondje samen, zonder kinderen. We hadden besloten dat we dat veel te weinig deden en hadden al lang, lang geleden geconcludeerd dat zulk soort dingen van levensbelang zijn voor [...]

1 commentaar

  1. 15 september 2017    

    Door elke dag te gaan hardlopen. Wat interessant dat jij gymjuf bent zeg! Ik vond gym altijd verschrikkelijk, en mijn kinderen houden er helaas ook niet van. Ergens is dat zonde.
    nicole onlangs geplaatst…Hoe vond jij de storm gisteren?My Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Poldermama in het kort

Ik ben Iris! Welkom op mijn blog. Hier krijg je een eerlijk inkijkje in mijn leven als poldermama. Ik deel momenten met je die hilarisch, leuk en herkenbaar zijn, maar wel met een nuchtere 'touch'. Ook deel ik dingen die je dag opvrolijken en aanraders voor van alles. Ga even zitten, lees mee en geniet!

Ik ben Iris! Welkom op mijn blog. Hier krijg je een eerlijk inkijkje in mijn leven als poldermama. Ik deel momenten met je die hilarisch, leuk en herkenbaar zijn, maar wel met een nuchtere 'touch'. Ik hou van het buitenleven, actief bezig zijn en gezond eten. Ga even zitten, lees mee en geniet! Lees meer