Poldermama

IMG_4811Zoals ik in een van mijn eerste blogs vertelde, ontbijten wij sinds de jaarwisseling met groene smoothies. We willen graag minder suikerdipjes gedurende de dag en gezonder gaan leven. Maar betekent natuurlijk wel meer dan alleen een gezond ontbijtje. Wat doen we dan nog meer?

 • Suikervrij. Hier hebben we voor gekozen omdat we onze kinderen zoveel mogelijk suikervrij willen laten opgroeien. Wat niet weet, wat niet deert. Natuurlijk mogen ze echt wel eens een snoepje of een koekje, maar dat is echt een uitzondering bij speciale gelegenheden. En als je je kinderen suikervrij wilt laten opgroeien, zul je er zelf ook aan moeten geloven. We hebben gekozen om de geraffineerde suikers weg te laten en vervangers hiervan uit de natuur wel toe te laten.
 • Geen tarwe, zo veel mogelijk variatie. Dit is ook een vrijwillige keuze. Niemand hier in huis is allergisch voor tarwe. Maar manlief voelt zich stukken beter als hij geen tarwe tot zich neemt. En omdat het geen kwaad kan om veel te variëren en niet te veel tarwe/gluten tot je te nemen, houden we ook hier aan vast.
 • Koemelkvrij. Dit is iets wat we altijd al wel deden. Puur omdat we van mening zijn dat koemelk voor kalfjes is en niet voor mensen. Omdat in huis niemand moeite heeft met koemelk werd er soms nog wel eens gesmokkeld met koekjes of chocolade. Maar sinds de geboorte van ons heertje is echt een moetje. Want hij reageert heel heftig op borstvoeding als ik wel producten met koemelk heb genomen. Dus zolang ik borstvoeding geef wordt koemelk helemaal uitgebannen.

Als je dit zo leest is het nogal wat. In het begin dacht ik nog: het valt allemaal wel mee. En ik dacht ook dat er niet zo veel veranderd was. Maar toen ik laatst een grote-over-de-datum-schoonmaak-sessie hield moest ik toch concluderen dat er WEL veel veranderd. Alleen als je naar de inhoud van de voorraadkasten kijkt al. Want ik hou van snoepen. En van bakken. Maar als je dat volgens onze gezonde keuzes wilt doen, dan moet er in je voorraad heel wat veranderen.

Tot voor kort kende ik weinig tot geen vervangers van tarwebloem en zelfrijzend bakmeel. En kende ik als suikervariaties alleen witte basterdsuiker, bruine basterdsuiker, kristalsuiker, geleisuiker en poedersuiker. Maar wat staat er nu in mijn kast? Amandelmeel, kokosmeel, speltmeel, boekweitmeel, glutenvrij bakmeel. Om maar eens wat te noemen. En kokospalmsuiker. En stevia. En amandelmelk, sojamelk en kokosmelk. En een hele hoek in de voorraadla is ingeruimd voor noten, zaden en gedroogd fruit.

Ook kijk ik haast niet meer in mijn kookboeken. Internet staat boordevol lekkere recepten. Hoewel ik inmiddels wel mijn eigen draai heb gevonden en steeds beter weet wat ik kan combineren en hoe. En ik heb echt al super lekkere taarten gebakken! Ik dacht dat dat zonder geraffineerde suikers onmogelijk zou zijn. Maar dat is gewoon echt niet waar. Je smaak moet wel even ‘bijkomen’ van die suikers. Even afkicken zeg maar. Maar na een tijdje mis je ze niet meer en vind je producten waar ze wel in zitten ook echt te zoet.

Wat ik wel moest leren was het lezen van etiketten. En dat is nodig omdat veel namen van producten in de supermarkt nogal misleidend zijn. Speltproducten bevatten namelijk soms ook wel eens tarwe. Sojaproducten bevatten vaak nog suiker en ga zo maar door. Gelukkig heeft ons kleine stadje sinds vorig jaar een natuurwinkeltje en daar is het makkelijker shoppen omdat de medewerkers precies weten wat ze verkopen en wat daar in zit. En dus ook goed kunnen meezoeken naar een eventueel alternatief.

Nu ik dit zo schrijf lijkt het alsof ik er heel veel moeite voor doe. Maar eigenlijk valt het wel mee. Ik ben nogal nuchter en kom uit de polder. Ik hoef niet heel bijzonder te koken. Ik wil geen hipster dieet hoeven volgen. Ik wil niet stad en land afreizen om aan mijn ingrediënten te kunnen komen. Ik wil gewoon gezonder leven. En met bovenstaande keuzes kan dat prima en is het niet al te ingewikkeld. Geen pakjes en zakjes, beetje logisch nadenken, beetje experimenteren, klein beetje meer moeite en klaar!

Welke gezonde keuzes maken jullie? En is dat een vrijwillige keuze of niet?

Similar posts
 • Afscheid nemen van de baby- en dreumestijd Zoals ik gisteren al schreef wordt mijn lieve, kleine boef komend weekend 3 jaar. Dan is zijn baby- en dreumestijd echt voorbij. Hoewel kinderen natuurlijk altijd groeien en ze altijd groter worden, vind ik dit nu wel een mijlpaal. Toen ons dametje drie werd vond ik dat niet zo bijzonder. Het is zo een tussenin [...]
 • 10x Toffe cadeau’s voor een 3-jarige! Mijn kleine boef wordt binnenkort al weer drie jaar. DRIE JAAR! Lekker cliché, maar man de tijd vliegt echt voorbij. Alleen daar gaat deze blog niet over. Het gaat over de cadeau’s voor een driejarige. Want wat geef je een jongen die drie wordt? Ik vind het een lastige leeftijd. Bij ons dametje konden we [...]
 • Hoe ga je om met peuter boosheid? Herken je dat? Dat elke keer voordat je kind een groeispurt maakt (of een sprongetje, zo je wilt) het echt zo ongeveer de hel is in huis? Ze willen in zo’n periode vaak allerlei dingen die ze nog (net) niet kunnen en dat is hartstikke frustrerend. Zowel voor je kind als voor jou als ouder. [...]
 • 6x Date night voor het komende jaar Elke maand minimaal 1x samen op pad, zonder de kinderen dus, dat is ONS goede voornemen. Afgelopen jaar is dit namelijk vrijwel niet voorgekomen. Omdat, ja, omdat……? Wie het weet mag het zeggen. Vaak doordat het als laatste op het to-do-lijstje staat en er altijd wel weer iets anders tussen komt.  Het stomme is, ik [...]
 • Een oppas: whoeah SPANNEND! Vorig jaar, ergens in het voorjaar, beloofde ik aan mijn lief dat ik een oppasmeisje zou gaan zoeken. Het was tijd voor af en toe en avondje samen, zonder kinderen. We hadden besloten dat we dat veel te weinig deden en hadden al lang, lang geleden geconcludeerd dat zulk soort dingen van levensbelang zijn voor [...]

2 commentaren

 1. 15 april 2015    

  Knap hoor, het lijkt mij echt lastig om die keuze te maken. Klopt het trouwens dat je een nieuwe lay-out hebt?

  • Iris Iris
   16 april 2015    

   Ja klopt! Ik vond die balk eronder wat onduidelijk. Je ziet dan de blog niet in een oogopslag, vandaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Poldermama in het kort

Ik ben Iris! Welkom op mijn blog. Hier krijg je een eerlijk inkijkje in mijn leven als poldermama. Ik deel momenten met je die hilarisch, leuk en herkenbaar zijn, maar wel met een nuchtere 'touch'. Ook deel ik dingen die je dag opvrolijken en aanraders voor van alles. Ga even zitten, lees mee en geniet!

Ik ben Iris! Welkom op mijn blog. Hier krijg je een eerlijk inkijkje in mijn leven als poldermama. Ik deel momenten met je die hilarisch, leuk en herkenbaar zijn, maar wel met een nuchtere 'touch'. Ik hou van het buitenleven, actief bezig zijn en gezond eten. Ga even zitten, lees mee en geniet! Lees meer