Poldermama

Een oppas: whoeah SPANNEND!

Vorig jaar, ergens in het voorjaar, beloofde ik aan mijn lief dat ik een oppasmeisje zou gaan zoeken. Het was tijd voor af en toe en avondje samen, zonder kinderen. We hadden besloten dat we dat veel te weinig deden en hadden al lang, lang geleden geconcludeerd dat zulk soort dingen van levensbelang zijn voor je relatie. oppas date night

Waarom we daar nu pas over na dachten, geen idee. Eerder had ik het gevoel dat ik mijn kinderen niet bij een tiener wilde achter laten. Dus de keren dat we samen uit gingen regelden we een logeerweekendje voor de kinderen. Met een kind was ik daar makkelijker in. Maar vragen of twee kinderen komen logeren vormt voor mij toch wel een soort drempel.

Afgelopen Burendag diende zich zo maar de oplossing aan. Een van de meiden uit onze straat bood zich spontaan als oppasmeisje. Ik was dolgelukkig en voor het nieuwe jaar werden meteen snode plannen gesmeed. Elke maand zal er een date night plaats vinden. En dat klinkt me heel erg goed in mijn oren. Quality time met mijn allerliefste! Maar aan de andere kant………….

Ik vind het vreselijk spannend! Normaal gesproken ben ik de moeilijkste niet, maar toch vind ik deze stap best wel moeilijk. Want hoewel mijn kinderen makkelijk inslapen en echt nooit wakker worden, weet ik niet of ze dat gaan doen als er een vreemde in huis is. Aan de andere kant, de halve wereld heeft een oppas, dus het zal allemaal wel loslopen. Als je er maar goed over nadenkt. Daarom hieronder wat overwegingen mocht je aan een oppas beginnen.

Hoe lang duurt een avondje uit?

Dit is een eerste belangrijke vraag, zeker als het de eerste keer is dat je oppas komt. Het hangt er vanaf hoe makkelijk je kinderen met vreemden omgaan. Maar ook van hoe makkelijk ze inslapen en of ze vaak wakker worden. Kennen je kinderen de oppas en kunnen ze het goed vinden, dan kan je avondje al voor bedtijd beginnen. Is het voor je kinderen nog heel belangrijk dat jij ze zelf op bed legt, zodat ze makkelijk inslapen en niet wakker worden? Dan zal jullie date night de eerste paar keren wellicht wat later moeten beginnen of vlakbij huis moeten plaats vinden.

Hoe laat kom je thuis na een date night?

Dit hangt in de eerste plaats af van de leeftijd van je oppas, maar ook van de afspraken die je hebt gemaakt. Is je oppas nog jong, voor mij is dit onder de 18 jaar, dan zou ik er voor kiezen om voor middernacht thuis te komen. En dit ook duidelijk met de ouders van je oppas te communiceren. Is je oppas ouder dan 18, dan kun je ook na middernacht thuis komen. In beide gevallen zul je dus datgene wat je gaat doen en de plaats af moeten stemmen op de afspraken met je oppas.

Maar aan de andere kant, houd ook rekening met jezelf. Want je kinderen staan de volgende ochtend natuurlijk ook weer vroeg naast je bed. Zorg dat ze kunt genieten, maar ook dat je na het weekend weer uitgeslapen aan de week kan beginnen.

Hoe veel betaal je een oppas?

Hier speelt natuurlijk de leeftijd, maar ook de ervaring van je oppas mee. Je kunt uitgaan van het minimumloon, dit ligt voor 15-18-jarigen tussen de €3,00 – €4,00 per uur. En ouder betekent natuurlijk ook dat dit bedrag meer wordt. Aan de andere kant is het wel makkelijk geld verdienen en hoeft er niet veel voor gedaan te worden. Alleen de verantwoordelijkheid is er natuurlijk wel. Hierin zal je een afweging moeten maken. Je kunt per uur betalen of een totaalbedrag voor de hele avond.

Afspraken met je oppas

Het is belangrijk om goede afspraken te maken met je oppas. Dan weet je wat je mag verwachten en het is, zeker voor een jongere oppas, ook fijn om een soort houvast te hebben. Schep duidelijkheid en vertel wat je verwacht. Dit geeft een fijner gevoel als je op pad gaat. Denk hierbij aan zaken als:

 • wanneer mag ze contact zoeken met jullie?
 • wanneer MOET ze contact zoeken met jullie?
 • liever bellen of liever appen?
 • willen jullie tussentijds nog een update van de oppas?
 • wat mag ze qua eten en drinken pakken? Vraag je van tevoren wat ze lekker vindt en leg je dit klaar?
 • hoe en wanneer betaal je de oppas?

Wij zijn er in elk geval klaar voor en hebben onwijs veel zin om samen op pad te gaan? Heb jij nog goede tips voor ons over het hebben van een oppas? We horen het graag van jullie!

Similar posts
 • Afscheid nemen van de baby- en dreumestijd Zoals ik gisteren al schreef wordt mijn lieve, kleine boef komend weekend 3 jaar. Dan is zijn baby- en dreumestijd echt voorbij. Hoewel kinderen natuurlijk altijd groeien en ze altijd groter worden, vind ik dit nu wel een mijlpaal. Toen ons dametje drie werd vond ik dat niet zo bijzonder. Het is zo een tussenin [...]
 • 10x Toffe cadeau’s voor een 3-jarige! Mijn kleine boef wordt binnenkort al weer drie jaar. DRIE JAAR! Lekker cliché, maar man de tijd vliegt echt voorbij. Alleen daar gaat deze blog niet over. Het gaat over de cadeau’s voor een driejarige. Want wat geef je een jongen die drie wordt? Ik vind het een lastige leeftijd. Bij ons dametje konden we [...]
 • Hoe ga je om met peuter boosheid? Herken je dat? Dat elke keer voordat je kind een groeispurt maakt (of een sprongetje, zo je wilt) het echt zo ongeveer de hel is in huis? Ze willen in zo’n periode vaak allerlei dingen die ze nog (net) niet kunnen en dat is hartstikke frustrerend. Zowel voor je kind als voor jou als ouder. [...]
 • 6x Date night voor het komende jaar Elke maand minimaal 1x samen op pad, zonder de kinderen dus, dat is ONS goede voornemen. Afgelopen jaar is dit namelijk vrijwel niet voorgekomen. Omdat, ja, omdat……? Wie het weet mag het zeggen. Vaak doordat het als laatste op het to-do-lijstje staat en er altijd wel weer iets anders tussen komt.  Het stomme is, ik [...]
 • Welke levenslessen neem ik mee uit 2017? Het nieuwe jaar is begonnen. Dat betekent dat er 365 (nu nog 364) nieuwe dagen voor je liggen als een onbeschreven blad. Je kunt ze invullen hoe je wilt. Maar hoe je dat doet heeft vaak te maken met dingen die je in het verleden hebt meegemaakt of geleerd. Daarom neem ik je vandaag mee [...]

1 commentaar

 1. 4 januari 2018    

  Lekker hoor, date nights ☺

  Ik heb elke week oppas. Hierbij hanteren we altijd hetzelfde ritueel. Mijn zoontje gaat in bad en is dan omkleed in pyjama klaar wanneer de oppas komt om 19.00 uur. Zij hoeft dan alleen even een half uurtje te spelen en daarna tanden te poetsen, plassen en het bedritueel te doen.

  Voor de eerste keer is het dan handig om dit samen te doen. Weet zij hoe jullie dat doen. Ik betaal haar altijd 5 euro per uur, dus dat is altijd leuk verdienen en ben dan meestal 3 uurtjes weg. Maar dit is voor mijn sportavondje, dus voor een avondje uit is het natuurlijk leuker als het langer is.

  Vooral de eerste keren hadden we tussendoor appcontact. Voor jezelf ook wel fijn om te horen dat het goed gaat. Nu eigenlijk niet, omdat het altijd goed gaat.

  Eten en drinken zorg ik altijd dat er iets lekkers in huis. Maar eigenlijk drinkt ze alleen een siroopje en af en toe een chipje, dus lekker goedkoop.

  Ik betaal mijn oppas altijd contant, maar ze vimdt het ook niet erg als ik het overmaak.

  Ik wens jullie veel plezier!!! X

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Poldermama in het kort

Ik ben Iris! Welkom op mijn blog. Hier krijg je een eerlijk inkijkje in mijn leven als poldermama. Ik deel momenten met je die hilarisch, leuk en herkenbaar zijn, maar wel met een nuchtere 'touch'. Ook deel ik dingen die je dag opvrolijken en aanraders voor van alles. Ga even zitten, lees mee en geniet!

Ik ben Iris! Welkom op mijn blog. Hier krijg je een eerlijk inkijkje in mijn leven als poldermama. Ik deel momenten met je die hilarisch, leuk en herkenbaar zijn, maar wel met een nuchtere 'touch'. Ik hou van het buitenleven, actief bezig zijn en gezond eten. Ga even zitten, lees mee en geniet! Lees meer