Poldermama

IMG_3585Het is bijna zo ver: ons dametje zal binnenkort naar de peuterspeelzaal gaan. En ze kan niet wachten. Tijd dus om te zorgen dat ze een eigen rugtasje krijgt om haar spulletjes te dragen. Ook meteen maar een lunchtrommel, bidon en een wasbaar zakje voor een smoothie bij gekocht. She’s ready to go!

Ik heb zo’n hippe lunchtrommel met verdeelvakjes gekocht. Een bento-trommel dus. Een wat? Ja, inderdaad, dat was ook mijn reactie. Een hippe rage uit Japan waarbij er een bepaalde verdeling tussen koolhydraten, proteïne en groente/fruit in de lunchtrommel beland. Als je de foto’s bekijkt op blogs of Pinterest vraag je je af waar al die mama’s de tijd vandaan halen om elke dag zoiets leuks en moois te voorschijn te toveren! Het ziet er zo gaaf uit! Ik ga er gewoon een gezonde lunch in stoppen, met wat er op dat moment in de kast of op de fruitschaal ligt. Of is dat ook stiekem een beetje Bento? 

Hier thuis is dat een makkie, want dochterlief is een alleseter! Hoe fijn is dat! Hoe dat zo komt? We hebben er voor gekozen om haar via de Rapley methode vast voedsel te leren eten. Het betekent dat ze vanaf een maandje of 6 wel vast voedsel aangeboden kreeg, maar ze moest alles zelf eten. Plus: voedsel wordt aangeboden zoals het is, dus niet gepureerd, geprakt of heel fijn gesneden. Maar grote brokken of hapklare stukken. Die goed vast te houden zijn en waar ze dus makkelijk zelf hapjes van kunnen nemen.

Verder hebben we onze dochter nooit gevoerd. Dus ik ben net zo lang borstvoeding blijven geven tot ze voldoende vast voedsel zelfstandig binnen kon krijgen. Dat klinkt ingewikkeld, maar is het echt niet. Een beetje creativiteit en flexibiliteit vergt het wel. Want ja, kleine kinderen, die net zelf leren eten, kunnen niet netjes eten. Je tafel wordt vies. En ja, de stoel, de muur, de vloer en de kleding van je kind ook. En soms wordt het heel erg vies. En soms zit het ook in het haar of in dat van jou. Maar een paar kleine aanpassingen en voilà: opgelost. Bij ons ligt er dus een plastic tafelkleed op het eetgedeelte van ons dametje, zowel op de tafel als op de grond. Ze draagt altijd een slab met lange mouwen en zo’n opvangbakje. En voor de rest is het gewoon boenen na afloop.

Een beetje dapperheid is ook vereist. Want het komt geheid een paar keer voor dat je denkt: help, ze stikt! Maar dat is dus niet zo. Alles komt altijd vanzelf weer naar buiten als het niet goed gekauwd is. En dat is echt waar. Het enige wat er bij ons niet vanzelf naar buiten kwam was het steeltje van de peer (ook een beetje dom van ons om te denken dat ze dat echt alleen zou gebruiken om de peer vast te houden en daarna zou wegleggen, maar dat terzijde).

Deze (eigenlijk heel simpele) methode heeft voor een aantal hele relaxte zaken rondom eten gezorgd hier in huis:

 1. Tijd voor elkaar! We kunnen met zijn allen ontspannen eten en de dag doornemen. Omdat we nooit hebben gevoerd, kun je lekker zelf je maaltijd opeten terwijl je kind dat ook doet. Dus nooit koud eten of apart eten.
 2. Nooit apart hoeven koken voor onze dochter. Ze eet vanaf het begin af aan wat de pot schaft. Natuurlijk wel een beetje opletten met pittig eten en bepaalde ingrediënten. Wil ze het niet of vind ze het niet lekker, prima, maar ze krijgt ook niets anders.
 3. Geen dreigementen m.b.t. eten. Ze bepaalt zelf hoeveel ze eet. Is dat niks, prima, wil ze een 2e (of soms ook 3e) ronde, ook prima. Ze hoeft niet te blijven zitten tot ze iets gegeten heeft, het toetje wordt ook nooit overgeslagen. Het enige wat bij ons wel moet is dat ze aan tafel blijft tot wij ook klaar zijn. Dit bespaart je veel energie in de stressvolle uurtjes tussen 5 en 7. 
 4. Bovenmatige interesse in het kookproces. Ze komt altijd even koekeloeren wat we maken en wil alles proeven wat er de pan in gaat.
 5. Een ALLESETER!!! Er zijn tot dusverre maar 2 groentes die ze echt consequent weigert: sla en spruiten. Voor de rest gaat alles er in. Van olijven tot Franse kaas tot sushi tot curry tot vergeten groenten tot nou ja, alles dus! Makkelijk als je op stap gaat, makkelijk als je uit eten gaat, altijd makkelijk eigenlijk!

Dus die lunchtrommel gezond vullen, dat komt dus helemaal goed. Vandaag hebben we geoefend, net als op school. Wat er in zat: een speltbolletje met suikervrije jam, snoeptomaatjes en een ei muffin met tomaat en champignon. Bijna Bento volgens mij, dan hoef ik alleen nog maar aan het uiterlijk van de lunch te werken, want dat is nu nog zo ‘gewoontjes’.

Similar posts
 • Afscheid nemen van de baby- en dreumestijd Zoals ik gisteren al schreef wordt mijn lieve, kleine boef komend weekend 3 jaar. Dan is zijn baby- en dreumestijd echt voorbij. Hoewel kinderen natuurlijk altijd groeien en ze altijd groter worden, vind ik dit nu wel een mijlpaal. Toen ons dametje drie werd vond ik dat niet zo bijzonder. Het is zo een tussenin [...]
 • 10x Toffe cadeau’s voor een 3-jarige! Mijn kleine boef wordt binnenkort al weer drie jaar. DRIE JAAR! Lekker cliché, maar man de tijd vliegt echt voorbij. Alleen daar gaat deze blog niet over. Het gaat over de cadeau’s voor een driejarige. Want wat geef je een jongen die drie wordt? Ik vind het een lastige leeftijd. Bij ons dametje konden we [...]
 • Hoe ga je om met peuter boosheid? Herken je dat? Dat elke keer voordat je kind een groeispurt maakt (of een sprongetje, zo je wilt) het echt zo ongeveer de hel is in huis? Ze willen in zo’n periode vaak allerlei dingen die ze nog (net) niet kunnen en dat is hartstikke frustrerend. Zowel voor je kind als voor jou als ouder. [...]
 • 6x Date night voor het komende jaar Elke maand minimaal 1x samen op pad, zonder de kinderen dus, dat is ONS goede voornemen. Afgelopen jaar is dit namelijk vrijwel niet voorgekomen. Omdat, ja, omdat……? Wie het weet mag het zeggen. Vaak doordat het als laatste op het to-do-lijstje staat en er altijd wel weer iets anders tussen komt.  Het stomme is, ik [...]
 • Een oppas: whoeah SPANNEND! Vorig jaar, ergens in het voorjaar, beloofde ik aan mijn lief dat ik een oppasmeisje zou gaan zoeken. Het was tijd voor af en toe en avondje samen, zonder kinderen. We hadden besloten dat we dat veel te weinig deden en hadden al lang, lang geleden geconcludeerd dat zulk soort dingen van levensbelang zijn voor [...]

2 commentaren

 1. 25 maart 2015    

  Heerlijk! Ik heb een kleine dame die alles eet (en ik mee rapley) en een kleine man die het liefst met zijn zeven maanden nog fulltime uit de borst zou willen drinken, ik niet met stukjes aan hoef te komen en vrijwel niks lust. Hoezo twee-eiig?!

  • Iris Iris
   26 maart 2015    

   Wat bijzonder! Ik ben heel benieuwd hoe ons heertje het er vanaf gaat brengen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Poldermama in het kort

Ik ben Iris! Welkom op mijn blog. Hier krijg je een eerlijk inkijkje in mijn leven als poldermama. Ik deel momenten met je die hilarisch, leuk en herkenbaar zijn, maar wel met een nuchtere 'touch'. Ook deel ik dingen die je dag opvrolijken en aanraders voor van alles. Ga even zitten, lees mee en geniet!

Ik ben Iris! Welkom op mijn blog. Hier krijg je een eerlijk inkijkje in mijn leven als poldermama. Ik deel momenten met je die hilarisch, leuk en herkenbaar zijn, maar wel met een nuchtere 'touch'. Ik hou van het buitenleven, actief bezig zijn en gezond eten. Ga even zitten, lees mee en geniet! Lees meer