Poldermama

Afscheid nemen van de baby- en dreumestijd

Zoals ik gisteren al schreef wordt mijn lieve, kleine boef komend weekend 3 jaar. Dan is zijn baby- en dreumestijd echt voorbij. Hoewel kinderen natuurlijk altijd groeien en ze altijd groter worden, vind ik dit nu wel een mijlpaal. Toen ons dametje drie werd vond ik dat niet zo bijzonder. Het is zo een tussenin leeftijd, net niks. Maar nu, nu ben ik me er heel bewust van. Want dit is mijn laatste kleintje die 3 wordt, meer kleintjes komen er niet.  baby spullen baby- en dreumestijd afscheid

Want naast dat ons heertje geen baby en dreumes meer is, ga ik die baby- en dreumestijd nooit meer meemaken met mijn eigen kinderen. De deur naar die tijd wordt nu voorgoed afgesloten. En dat voelt heerlijk, maar het maakt me ook een beetje verdrietig.

Nieuwe vrijheden met een drie-jarige

Als je kind drie jaar is, geeft je dat een heleboel extra vrijheid. Je leven wordt makkelijker en makkelijker.

Slapen – Je hoeft geen rekening meer te houden met slaapjes, voedingen en dat soort dingen. Daardoor kun je makkelijk op pad. Natuurlijk zijn ze nog wel eens moe, maar ze kunnen prima een powernapje doen in de auto bijvoorbeeld. En het grootste voordeel, de meeste slapen gewoon het klokje rond. Kun jij ook weer normale nachten gaan maken, halleluja!

Eten – Een driejarige kan alles eten en wil vaak alles nog proeven. Je hoeft hier dus niet over na te denken. Je kunt fruit en boterhammen in je tas gooien als je op pad gaat, maar hij kan ook prima mee lunchen.

Afspraken maken – Je kunt met een drie-jarige heel goed kleine afspraken maken, waardoor jij gewoon een tijdje rustig kunt werken of lezen thuis, terwijl je niet gestoord wordt.

Zindelijk – Een driejarige is of wordt zindelijk, dus bye bye luiers. Nooit meer meezeulen van die idiote luiertas (helaas wel extra droge kleding, maar goed dat terzijde).

Samen spelen – Ze willen heel graag met andere kinderen spelen, waardoor jij relaxt kunt gaat zitten keuvelen met andere moeders bij de speeltuin of op elke andere plek waar kinderen zijn. Je hoeft niet continue meer een oogje in het zeil te houden.

Mobiel – Je kleintje wordt veel mobieler. Hij kan prima een stuk lopen. Op de loopfiets kan hij als een razende uit de voeten. De buggy hoeft dus nog maar zelden mee. En gewoon boodschappen doen kan zo een stuk sneller verlopen.

Gemis van de baby- en dreumestijd

Naast al deze praktische voorbeelden is het vooral het gemis van de kleine dingen die nooit meer terug komen wat we een beetje weemoedig maakt. Als je middenin de baby- of dreumestijd zit denk je vaak niet na over alles wat er gebeurd. Het overkomt je gewoon. Maar als je er op terug kijkt, besef je je nog meer wat voor moois je allemaal hebt meegemaakt.

Vorig jaar hebben we haast alle babyspullen al verkocht. Puur uit ruimte gebrek, maar ook uit de afspraak dat we geen kinderen meer willen. We zijn compleet en het is fijn zo. Toen was ik blij dat alles de deur uit kon. Gelukkig was manlief zo slim om te zeggen dat we ook wat dingen moesten bewaren. Voor later, omdat het een mooie herinnering is als onze kinderen later hun eigen kinderen kunnen verzorgen of laten spelen met spulletjes die wij nog hebben bewaard. En nu ben ik daar al heel blij mee. Gewoon die dingen door je handen laten glijden zorgt al voor een glimlach en een momentje van wegdromen.

Heimwee en doorgaan

Nu ik rond de verjaardag weer vaker door de foto-albums blader, voelt het als heimwee. Zo’n klein lijfje tegen je aan. Die heerlijke babylucht. Het knuffelen. Het wandelen. Die eerste stapjes. Het brabbelen. Die schattige kleine kleertjes. Het is niet eens heel makkelijk in woorden te vatten, maar ik denk dat elke moeder wel weet wat ik bedoel.

Maar het komt niet meer terug. Tijd voor een nieuw tijdperk, waarin ik weer een heleboel mooie herinneringen mag maken met mijn kleine knuffeldief! Ik ben er klaar voor! Ik heb zoveel moois al mogen meemaken met twee kleintjes in huis. Die herinneringen blijven voor altijd, het is tijd om verder te gaan.

Wat mis jij het meeste aan de baby- en dreumestijd?

 

Similar posts
  • 10x Toffe cadeau’s voor een 3-jarige! Mijn kleine boef wordt binnenkort al weer drie jaar. DRIE JAAR! Lekker cliché, maar man de tijd vliegt echt voorbij. Alleen daar gaat deze blog niet over. Het gaat over de cadeau’s voor een driejarige. Want wat geef je een jongen die drie wordt? Ik vind het een lastige leeftijd. Bij ons dametje konden we [...]
  • Hoe ga je om met peuter boosheid? Herken je dat? Dat elke keer voordat je kind een groeispurt maakt (of een sprongetje, zo je wilt) het echt zo ongeveer de hel is in huis? Ze willen in zo’n periode vaak allerlei dingen die ze nog (net) niet kunnen en dat is hartstikke frustrerend. Zowel voor je kind als voor jou als ouder. [...]
  • 6x Date night voor het komende jaar Elke maand minimaal 1x samen op pad, zonder de kinderen dus, dat is ONS goede voornemen. Afgelopen jaar is dit namelijk vrijwel niet voorgekomen. Omdat, ja, omdat……? Wie het weet mag het zeggen. Vaak doordat het als laatste op het to-do-lijstje staat en er altijd wel weer iets anders tussen komt.  Het stomme is, ik [...]
  • Een oppas: whoeah SPANNEND! Vorig jaar, ergens in het voorjaar, beloofde ik aan mijn lief dat ik een oppasmeisje zou gaan zoeken. Het was tijd voor af en toe en avondje samen, zonder kinderen. We hadden besloten dat we dat veel te weinig deden en hadden al lang, lang geleden geconcludeerd dat zulk soort dingen van levensbelang zijn voor [...]
  • Welke levenslessen neem ik mee uit 2017? Het nieuwe jaar is begonnen. Dat betekent dat er 365 (nu nog 364) nieuwe dagen voor je liggen als een onbeschreven blad. Je kunt ze invullen hoe je wilt. Maar hoe je dat doet heeft vaak te maken met dingen die je in het verleden hebt meegemaakt of geleerd. Daarom neem ik je vandaag mee [...]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Poldermama in het kort

Ik ben Iris! Welkom op mijn blog. Hier krijg je een eerlijk inkijkje in mijn leven als poldermama. Ik deel momenten met je die hilarisch, leuk en herkenbaar zijn, maar wel met een nuchtere 'touch'. Ook deel ik dingen die je dag opvrolijken en aanraders voor van alles. Ga even zitten, lees mee en geniet!

Ik ben Iris! Welkom op mijn blog. Hier krijg je een eerlijk inkijkje in mijn leven als poldermama. Ik deel momenten met je die hilarisch, leuk en herkenbaar zijn, maar wel met een nuchtere 'touch'. Ik hou van het buitenleven, actief bezig zijn en gezond eten. Ga even zitten, lees mee en geniet! Lees meer