Poldermama

5 Superfood recepten met blauwe bessen!

Dat bosbessen heel gezond zijn, dat weten heel veel mensen al. Ze vallen eigenlijk in de categorie: superfoods! Dit omdat ze boordevol vitaminen en antioxydanten zitten. En ze zijn superlekker! Hier in huis worden er, als ik er niet op let, kilo’s weggegeten per week. Helaas zijn bessen niet zo goedkoop, behalve als het oogsttijd is. En dat is nu. Zoals je al kon lezen zijn we pasgeleden zelf bessen gaan plukken. En daarna hadden we haast 4 kilo bessen in huis! blauwe bessen recepten

Wat doet een bosbes voor goeds voor je?

Dat hij veel vitaminen en antioxydanten bevat klinkt vaak zo vaag. Wat doet een bosbes nu echt voor positiefs voor je?

Het is goed voor je brein. De stoffen in blauwe bessen zorgen voor een verhoogde concentratie. Maar op de langere termijn blijf je ook scherper en word je minder vergeetachtig.

Het is goed voor je hart en bloedvaten. Ze kunnen zorgen voor een lagere bloeddruk  en voor minder slecht cholesterol in je bloed.

De superkracht van blauwe bessen komt nog meer naar voren in het feit dat ze een anti-ontstekende werking hebben op je lichaam en je immuunsysteem positief beïnvloeden. 

De hele dag gezond eten met blauwe bessen

Allemaal goed en wel, maar wat doe je nu met 4 kilo bessen? Die eet je niet binnen een week allemaal op, want dat is echt heel veel. Dus we gingen creatief aan de slag met het opeten van ervan. Dat lukte voor een gedeelte zonder te bakken, maar uiteindelijk moest er toch echt gebakken worden. Gelukkig zat het weer een beetje mee (takkeweer), want met 30 graden iets bakken daar wordt niemand vrolijk van.

Vandaag deel ik de 5 gezonde manieren/recepten met je die wij gebruikten om 4 kilo bosbessen soldaat te maken! De recepten zijn supereasy en je hebt er geen bijzondere ingrediënten voor nodig. Ze zijn voor ontbijt, lunch en tussendoor.

Smoothie

Onze favoriete smoothie hier in thuis: 1 banaan, 1 avocado, 2 handjes blauwe bessen, 1 glas water, een eetlepel chiazaad en een eetlepel gebroken lijnzaad. Even in de blender en slurpen maar! Genoeg voor 2 grote volle glazen.

Yoghurt

Griekse yoghurt met walnoten, honing en blauwe bessen. Een super ontspannen en zomers ontbijtje (of lunch of toetje). En zo ongeveer nog sneller klaar dan het smeren van een boterham.

Fruitspread

Jam voor op je boterham of cracker. Jam maken is normaal gesproken best een tijdrovende klus en er gaat veel suiker in. Maar met chiazaad kun je hartstikke makkelijk zelf ‘jam’ maken. Ik zeg ‘jam’ omdat het zonder suiker eigenlijk geen jam mag heten, het is dus meer een fruitspread. Hoe je dat doet?

Het enige wat je hoeft te doen is een handje bosbessen in de mixer doen met een eetlepel water. Daarna roer je er een eetlepel chipzaad door heen en laat je de boel opstijven in de koelkast. Je kunt deze spread ongeveer een week bewaren. En als je het niet zoet genoeg vind met alleen bosbessen kun je er bv. kokosbloesemsuiker of stevia aan toevoegen. Gewoon proeven wat je er van vind!

Tussendoortje

Cake met blauwe bessen –  Ik maakte de versie van Chicks love food met yoghurt en spelt. Ik heb er minder honing dan in het recept door gedaan en hij smaakt nog steeds hartstikke prima!

Muffins met blauwe bessen – Je kunt cupcakes maken van amandelmeel met daarin blauwe bessen, maar ook van havermout. De laatste is onze favoriet omdat havermout ook echt heel goed vult en het zo dus een prima tussendoortje is. Dit recept van Focus on Foodies is heerlijk!

Ben jij ook zo’n fan van blauwe bessen?

 

Similar posts
  • Afscheid nemen van de baby- en dreumestijd Zoals ik gisteren al schreef wordt mijn lieve, kleine boef komend weekend 3 jaar. Dan is zijn baby- en dreumestijd echt voorbij. Hoewel kinderen natuurlijk altijd groeien en ze altijd groter worden, vind ik dit nu wel een mijlpaal. Toen ons dametje drie werd vond ik dat niet zo bijzonder. Het is zo een tussenin [...]
  • 10x Toffe cadeau’s voor een 3-jarige! Mijn kleine boef wordt binnenkort al weer drie jaar. DRIE JAAR! Lekker cliché, maar man de tijd vliegt echt voorbij. Alleen daar gaat deze blog niet over. Het gaat over de cadeau’s voor een driejarige. Want wat geef je een jongen die drie wordt? Ik vind het een lastige leeftijd. Bij ons dametje konden we [...]
  • Hoe ga je om met peuter boosheid? Herken je dat? Dat elke keer voordat je kind een groeispurt maakt (of een sprongetje, zo je wilt) het echt zo ongeveer de hel is in huis? Ze willen in zo’n periode vaak allerlei dingen die ze nog (net) niet kunnen en dat is hartstikke frustrerend. Zowel voor je kind als voor jou als ouder. [...]
  • 6x Date night voor het komende jaar Elke maand minimaal 1x samen op pad, zonder de kinderen dus, dat is ONS goede voornemen. Afgelopen jaar is dit namelijk vrijwel niet voorgekomen. Omdat, ja, omdat……? Wie het weet mag het zeggen. Vaak doordat het als laatste op het to-do-lijstje staat en er altijd wel weer iets anders tussen komt.  Het stomme is, ik [...]
  • Een oppas: whoeah SPANNEND! Vorig jaar, ergens in het voorjaar, beloofde ik aan mijn lief dat ik een oppasmeisje zou gaan zoeken. Het was tijd voor af en toe en avondje samen, zonder kinderen. We hadden besloten dat we dat veel te weinig deden en hadden al lang, lang geleden geconcludeerd dat zulk soort dingen van levensbelang zijn voor [...]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Poldermama in het kort

Ik ben Iris! Welkom op mijn blog. Hier krijg je een eerlijk inkijkje in mijn leven als poldermama. Ik deel momenten met je die hilarisch, leuk en herkenbaar zijn, maar wel met een nuchtere 'touch'. Ook deel ik dingen die je dag opvrolijken en aanraders voor van alles. Ga even zitten, lees mee en geniet!

Ik ben Iris! Welkom op mijn blog. Hier krijg je een eerlijk inkijkje in mijn leven als poldermama. Ik deel momenten met je die hilarisch, leuk en herkenbaar zijn, maar wel met een nuchtere 'touch'. Ik hou van het buitenleven, actief bezig zijn en gezond eten. Ga even zitten, lees mee en geniet! Lees meer